Kviser

Sminkekostene kan gi deg kviser og uren hud

Derfor bør du vaske de regelmessig og bruke kostrens/heptan etter påføring.

KAN VÆRE SYNDERNE: Sliter du med kviser og uren hud? Da kan det være at du ikke vasker sminkekostene dine ofte nok. De bør rengjøres hver 14. dag, minst! I tillegg bør du bruke kostrens etter påføring.  Foto: Per Ervland
KAN VÆRE SYNDERNE: Sliter du med kviser og uren hud? Da kan det være at du ikke vasker sminkekostene dine ofte nok. De bør rengjøres hver 14. dag, minst! I tillegg bør du bruke kostrens etter påføring. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du har garantert hørt at sminkekostene dine bør rengjøres regelmessig. Og det er slett ikke uten grunn at dette er viktig.

Som KK.no tidligere har skrevet, er det svært uhygienisk å bruke den samme kosten i ansiktet uke etter uke, måned etter måned. Gjør du det, blir du ekstra disponibel for kviser, betennelser, infeksjoner eller urenheter i ansiktet - som følge av bakteriene og skitten i kosten.

KVISER?: Sliter du mye med kviser og uren hud, kan det være greit å vaske sminkekostene dine litt oftere - eventuelt rengjøre dem med kostrens/heptan.  Foto: All Over Press
KVISER?: Sliter du mye med kviser og uren hud, kan det være greit å vaske sminkekostene dine litt oftere - eventuelt rengjøre dem med kostrens/heptan. Foto: All Over Press Vis mer

Ekstra viktig hvis du sliter med kviser

Er du en av dem som sliter mye med kviser, svarte prikker og andre urenheter, bør du også vaske børstene dine enda mer regelmessig.

– Man bør vaske børstene sine ordentlig minst hver 14. dag. Årsaken er at det samler seg en del fett og bakterier fra huden i børstene, som det er viktig å få fjernet med jevne mellomrom, forteller Ingunn Stelander Skeie, som er utdannet hudterapeut og produktsjef for makeup hos Cosmedic AS, til KK.no:

– Samtidig er det viktig med vask, da man gjerne bruker børsten til flere farger og det oppstår da til slutt en misfarging ved påføring av de ulike fargene.

LES OGSÅ: Så mange sminkekoster trenger du

Babysjampo og kostrens

Ifølge Stelander Skeie er sjampo (for eksempel babysjampo) lurt å bruke når du vasker kostene dine.

Har du mye kviser, kan det også være lurt å bruke en børste/kostrens (fås kjøpt i sminkeforretninger) i tillegg.

– Sjampo er best. I tillegg bør man bruke børsterens, som er antibakteriell og desinfiserende, mellom hver påføring for å fjerne bakterier som samler seg i børsten. Har du urenheter er det ekstra viktig å bruke børsterens og regelmessig vask for å unngå at bakteriene sprer seg på huden, forklarer hun.

Se hvordan du renser kostene med rensemiddel nedenfor:


Vasker du børstene dine med skånsomme vaskemidler, som babysjampo, og bruker kostrens regelmessig, vil du ikke bare unngå uren hud som følge av bakteriene. Kostene vil også holde seg fine lenger.

– Grønn Zalo er like bra

Synes du børsterens og egen sjampo blir litt vel fjongt å vaske kostene med, finnes det andre gode tips du kan følge.

Ifølge Tone Vid Skipá, skjønnhetsjournalist og makeup-artist i KK, er grønn Zalo vel så bra som sjampo når det gjelder rengjøring av koster. Og i stedet for børsterens, bruker hun heptan (fås kjøpt på apoteket) for å rense børstene sine når hun er ute på shoots.

– Et av problemene med børstrens, er at mange av de er veldig veldig sterke, så de kan slite veldig på børstene dine. En gang i blant er greit. Jeg bruker ofte Heptan - som også koster en tredjedel av det en kostrens vanligvis gjør. Dypp kosten oppi, rens på litt papir eller bomull, og kosten er «good to go», sier hun:

– Ellers bruker jeg grønn Zalo når jeg skal rengjøre kostene ordentlig. Dette fordi den inneholder litt fett, samtidig som den renser. Det fungerer utmerket hvis du gjør det regelmessig. Flere av penslene mine har jeg hatt i 15 år!

LES OGSÅ: Ikke bruk vanlig concealer på kviser

Slik bør kostene rengjøres

Ønsker du å ha fine, gode koster som fungerer lenge, bør du også være litt obs på hvordan du vasker dem.

Her er en god oppskrift å følge:
1. Når du skal vaske naturhår-børster, bør du bruke en mild/skånsom sjampo og balsam (eventuelt grønn Zalo).
2. For å vaske børster med syntetisk hår, kan du eventuelt bruke en antibakteriell såpe (eller grønn Zalo).
3. Vask børstene med hodet ned.
4. Du bør unngå å få vann i skaftet på børsten.
5. Vask til all farge er ute av børsten.
6. Når du er ferdig med å vaske, press ut overflødig vann, og legg børsten skrått (med hodet ned) på et håndkle for tørk.
7. Vann som blir liggende i skaftet, kan føre til at limet løsner, og gi en vond lukt og hårtap.

LES OGSÅ: Genialt triks mot kviser

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer