Sminke

Sminkekoster må også vaskes

Gjør huden, sminken, økonomien og sminkekostene en stor tjeneste og dra fram babysjampooen jevnlig.

REN BUST: Etter en grundig vask, bør du la sminkekostene tørke mens de ligger flatt med busta fri. Da beholder de formen og varer lenger – og du slipper ulekker sminke og uren hud.  Foto: Aina Kristiansen / www.pudderkvastrabagast.com
REN BUST: Etter en grundig vask, bør du la sminkekostene tørke mens de ligger flatt med busta fri. Da beholder de formen og varer lenger – og du slipper ulekker sminke og uren hud. Foto: Aina Kristiansen / www.pudderkvastrabagast.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du har sikkert fått med deg hvor viktig det er å være hygienisk med sminken og sminkeutstyret ditt. Ellers kan du ende opp med en bakteriefest i sminkepungen. Du bør for eksempel aldri låne bort mascaraen din, selv ikke til din beste venninne. Husk også at du bør kaste mascaraen din etter tre måneder og sjekke holdbarheten på alle sminkeproduktenen dine.

Ikke glem utstyret

En ting mange av oss likevel slurver en del med, er vasking av sminkekostene. Og ja, det gjelder selv om du bare har et par billige koster fra H&M, jenter! Selvsagt er det uhygienisk å bruke den samme kosten på ansiktet uke etter uke, måned etter måned. Du ville jo aldri brukt den samme vaskekluten i ansiktet gang etter gang etter gang. Men det er ikke bare på grunn av hygienen at det er lurt å gjøre dette jevnlig. Sminken din blir også penere hvis du jobber med rene koster. Du unngår nemlig «skitne» resultater hvor forskjellige farger blander seg.Hvor ofte bør du vaske kostene dine? Hver uke! Spesielt koster du bruker til kremprodukter eller ting som er flytende – som foundation, eyeliner og kremblusher – bør dypvaskes hver uke.

Slik vasker du sminkekostene dine:

  • Hvis kostene er veldig skitne eller hvis de begynner å bli litt tørre i busta, begynn med å dryppe noen dråper olje (en billig matolje funker kjempefint) på litt tørkepapir. Stryk kosten lett fram og tilbake over oljen. Legg merke til hvor lett sminken går av kosten!
  • Fukt en svamp i lunkent vann og ta på noen dråper babysjampo eller annen mild såpe. Jeg foretrekker å få svampen skikkelig skummete først, for så å stryke kosten fram og tilbake i såpeskummet til kosten er rein. Hvis det er mye produkt eller sterke farger på kosten, hender det man må skylle litt og gjøre dette flere ganger.(Du kan eventuelt droppe svampen og bare ta såpe og vann direkte i håndflata og jobbe det inn i kosten derfra.)
  • OBS! Pass på at du holder busta ned og ikke får vann mellom metallbiten og treverket på kosten. Da kan limet løsne og metallet ruste.
  • Skyll godt under lunkent vann helt til vannet er reint.
  • Klem ut overflødig vann og form kosten slik du vil ha den.
  • Legg kostene på et håndklé – la busta henge litt over kanten, sånn at de ligger fritt i lufta. Dette gjør at de tørker fortere og holder formen bedre.
  • La kostene tørke.

Kjappe tips og triks

I tillegg til å ta vare på sminken din, huden din og hygienen, vil selve utstyret også ha godt av jevnlig stell. En god sminkekost som tas godt vare på varer i mange, mange år, og er en investering du vil få mye glede av. For en kjapp rens av sminkekoster, kan du også kjøpe en flaske Heptan (alkohol) fra apoteket og ha den ved sminken din. Hell litt Heptan på litt tørkepapir og dra kosten over den fuktede flekken for en kjapp rens og desinfisering. Siden Heptan fordamper veldig raskt er dette også et godt alternativ hvis du vil desinfisere kostene dine i en fei, for eksempel hvis dere er flere venninner som sminker hverandre før en fest. Et annet tips er å alltid ha en ren, tørr vaskeklut ved sminkeområdet ditt. Bruk denne til å tørke av øyeskyggerester fra kosten med en gang du har brukt den, så slipper du uheldig blanding av farger neste gang du skal bruke den.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.