Sminke

Sminkestilen stjernene elsker

Hemmeligheten bak sotet øyesminke får du her.

Nyanser av blått, grått, gull og svart er blant Cheryl Coles favoritter for en dramatisk, sotet look. Foto: All Over Press
Nyanser av blått, grått, gull og svart er blant Cheryl Coles favoritter for en dramatisk, sotet look. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Selv om både naturlig sminke og sterke leppestiftfarger er i vinden, er det lite som er mer effektfullt enn sotede øyne. Og nå i festsesongen kan kraftig øyesminke være enklere å bære, selv for deg som kanskje er litt mer tilbakeholden med sminken til vanlig.

En ting er i alle fall sikkert: Stjernene elsker sotede pandaøyne.

LES OGSÅ: Slik får du perfekt sotede øyne

SMINKER SEG SELV: Catherine, hertuginnen av Cambridge, sminker seg så hardt at hun ser eldre ut enn hun er, sier makeupartistene. Foto: All Over Press
SMINKER SEG SELV: Catherine, hertuginnen av Cambridge, sminker seg så hardt at hun ser eldre ut enn hun er, sier makeupartistene. Foto: All Over Press Vis mer

Svart, svart og svart

Og ikke hvilke stjerner som helst. Både Catherine, hertuginne av Cambridge – best kjent som Kate Middleton – og søsteren Pippa Middleton er glad i å ramme inn øynene med kraftig, mørk kajal.

Saken fortsetter under bildet


Andre går enda kraftigere til verks og soter med mørke, gjerne svarte, øyeskygger i tillegg til kajalen på våtkanten og eyelineren langs vippekanten.

Kate Winslet har kraftig sotede øyne på november-utgaven av magasinet Harper's Bazar, og damer som Victoria Beckham har tatt ekstra hardt i med den svarte skyggen i det siste, skriver Daily Mail (ekstern lenke).

Se noen av stjernene som elsker den sotede looken her:


Historisk pandalook

De sotede øynene minner kraftig om 1960-tallet, men har røtter mye lenger tilbake i tid enn det. Egypterne sotet øynene for flere tusen år siden, og det var ikke bare av medisinske årsaker.

Selv om de malte området rundt øynene for å beskytte mot sola, hadde kull-linerene også symbolske verdi, skriver Madeleine March i boka «Compacts and Cosmetics – Beauty from Victorian Times to the Present Day».

Kullsminken var til ære for himmelguden Horus, en av de eldste og viktigste gudene i Oldtidens Egypt, og ble sett på som en beskyttende amulett mot «Det onde øyet».

Elizabeth Taylor gjorde de såkalte Kleopatra-øyene populære igjen, men den fargerike øyesminken med den markerte, skarpe eyelineren hennes var alt annet enn pandaaktig.

Det var derimot Brigitte Bardots standardlook, og det er heller den som inspirerer damer som Kate og Pippa nå.

Kan elde deg

Gjort riktig, kan sotede øyene få øynene dine til å glitre. Gjort feil, kan looken legge til flere år på utseendet ditt.

Kjendisenes makeupartist Katie Reedman har kunder som Sienna Miller, Twiggy og Anna Friel. Hun mener både Kate og Pippa går i nettopp denne fellen.

– Det er veldig lett å gjøre feil med eyeliner. Jeg tror måten Pippa påfører den på er for hard og kraftig. Hun er en vakker jente, men måten både hun og søsteren hennes legger lineren rundt hele øye, gjør at de ser eldre ut, sier hun til Daily Mail.

Slik unngår du å se eldre ut

Katie Reedman foreslår å bruke en gelliner eller en blyant, heller enn flytende eyeliner.

LES OGSÅ: Finn riktig type eyeliner

– Påfør lineren på våtkanten – det gir looken en sterk base, forklarer hun.

Hvis du er blond eller begynner å nærme deg 50, bør du bytte ut den svarte lineren med grått eller brunt, foreslår hun. Svart blir rett og slett for hardt.

For å få den riktige vinkelen på en vinget liner, bør du forlenge linjen under din nedre vippekant opp mot der brynet ditt slutter.

LES OGSÅ: Slik får du perfekt vinget eyeliner hver gangFølg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer