Detox

Smoothien som «renser» kroppen

Perfekt for deg som sliter med fordøyelsen.

SUNNE INGREDIENSER: Å bruke juice og smoothier som detox-kurer har blitt svært trendy, og skal kunne gi deg flatere mage og finere hud. Foto: Scanpix/NTB
SUNNE INGREDIENSER: Å bruke juice og smoothier som detox-kurer har blitt svært trendy, og skal kunne gi deg flatere mage og finere hud. Foto: Scanpix/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Å bruke sunne juicer og smoothier som en form for detox har blitt en trend på kostholdsfronten de siste årene, da det å tilføre kroppen sunne og «rene» ingredienser skal blant annet kunne gi flatere mage og finere hud.

Det er riktignok delte meninger hvorvidt slike detox-kurer egentlig kan rense kroppen for avfallsstoffer.

Likevel er det aldri feil å få i seg masse frukt og grønt – det har vi bare godt av.

LES OGSÅ: Slik lurer du mer grønnsaker inn i juicen

Hjelper fordøyelsen og næringsopptaket

Du trenger ikke sette av flere dager til slike kurer, kanskje kan dette være en god løsning dagen derpå, eller etter en tid med mye utskeielser.

Smoothies kan også være et godt mellommåltid i hverdagen – det smaker tross alt kjempegodt.

Trine Berge er en av Norges fremste livsstilsveiledere innen supermat, raw food og sunn livsstil, og medforfatter av flere bøker innenfor temaene. Hun forteller at selve poenget med å avgifte kroppen er å fornye energien og velværet i kroppen din. 

GRØNT: Detox smoothies er en flott og enkel måte du kan få i deg mange ulike frukter og grønnsaker på. Foto: Syda Productions - Fotolia
GRØNT: Detox smoothies er en flott og enkel måte du kan få i deg mange ulike frukter og grønnsaker på. Foto: Syda Productions - Fotolia Vis mer

– Kroppen din er jo en avansert maskin som alltid gjør sitt ytterste hver dag for å rense kroppen for avfallstoffer, men har som regel «hendene fulle» og sliter med å få gjort en god nok jobb. Rett og slett fordi vi belaster kroppen for mye, gjennom feil kosthold og blant annet mye stress, sier hun til KK.no.

Når du kutter ut alle matvaregrupper som krever mye av fordøyelsen vil det dermed gjøre det enklere for kroppen å få jobben gjort. Og en regelmessig og god fordøyelse er også en fin måte å holde magen flat på.

– Når du også inkluderer supermat som har egenskaper som understøtter mer effektivt, og gir deg tonnevis av rett og bredspektret næring, så kan du gjøre mye bra for kroppen på kort tid, forteller hun og legger til at juicer og smoothier er perfekt på detox.

– Næringstoffene blir lettopptakelige og fordøyelsen får mindre å gjøre. Når det gjelder juice er det viktig å holde seg til mest mulig grønnsaker, jeg anbefaler 80 prosent grønnsaker og maks 20 prosent frukt i en juice. Når du juicer fjerner du fibrene, og fruktjuice vil gi store utslag i blodsukkeret, som ikke er anbefalt.

FEM OM DAGEN: Denne smoothien er proppfull av gode næringsstoffer fra fem ulike grønnsaker og frukter. Foto: Christina Slette Johnsen, Lovelyliller.com
FEM OM DAGEN: Denne smoothien er proppfull av gode næringsstoffer fra fem ulike grønnsaker og frukter. Foto: Christina Slette Johnsen, Lovelyliller.com Vis mer

LES OGSÅ: Juice er sunnere enn nektar

5 om dagen

Oppskrift fra: Lovelyliller.com

Dette er en frisk og god detox smoothie som er enkel å lage. Oppskriften er beregnet til én porsjon, men kan lett dobles.

– Smoothies er en flott og enkel måte du kan få i deg mange ulike frukter og grønnsaker på. Denne inneholder fem ulike frukt, bær og grønnsaker, og er rik på vitaminer, antioksidanter og plantestoffer, forteller Christina Slette Johnsen bak bloggen Lovelyliller.com, til KK.no.

Dette trenger du:

 • 1 håndfull spinat
 • ½ banan
 • ½ avokado
 • 1/7 ananas
 • 20 blåbær
 • ½ -1 dl vann eller kokosvann
   

Slik gjør du: Tilsett ½ dl vann, kokosvann eller kokosmelk i en blender. Tilsett spinat, moden banan, avokado, ananas og blåbær. Miks alle ingrediensene godt sammen til en jevn masse. Tilsett mer væske om nødvendig, til ønsket konsistens.

Ønsker du en mer kremet og mild smootie kan du erstatte vannet med melk eller yoghurt. Det vil gi mer proteiner og kalsium. Kokosvann vil bidra med elektrolytter og er et bra valg om smoothien drikkes etter trening.  Avokado kan byttes ut med en ½ mango eller et eple.

DETOX: Med ingredienser som chiafrø og spirulina gir denne smoothien både energi og næringsstoffer. Foto: Trine Berge
DETOX: Med ingredienser som chiafrø og spirulina gir denne smoothien både energi og næringsstoffer. Foto: Trine Berge Vis mer

LES OGSÅ: Visste du dette om raw Food?

Detox-smoothie

Oppskrift fra: Trine Berges bok Rawfood 
Gir 1 porsjon

– Denne inneholder masse energi og grønt, men samtidig har den en frisk smak og sødme.

- Spirulina er rik på både vitaminer, mineraler, proteiner, sunt fett men også viktige plantekjemikalier som understøtter kroppens egen renselsesprosess, sier Trine Berge, livsstilsveileder innen supermat og raw food, til KK.no.

Dette trenger du:

 • 1 liten ts spirulina
 • 1 ss chiafrø, bløtlagt i minst 20 min
 • 1 ts kokosolje
 • 1,5 dl eplejuice
 • 50 g agurk
 • 50 g ananas
 • 20 g mango
 • 1 ss ingefær, rasp og klem ut saften
   

Slik gjør du: Bløtlegg chiafrøene i minst 20 minutter, og skrell frukten. Kjør alle ingrediensene sammen i en blender og nytes med god samvittighet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer