Smoothie

Smoothiene som renser kroppen din!

Mmm.. sunne, rensende og fulle av herlige næringsstoffer.

SUNT MÅLTID: En smoothie bør mette og gi næring, derfor bør man prøve å velge ingredienser som faktisk gir deg noe å gå på, sier ernæringsbiolog. Foto: Shutterstock / sarsmis
SUNT MÅLTID: En smoothie bør mette og gi næring, derfor bør man prøve å velge ingredienser som faktisk gir deg noe å gå på, sier ernæringsbiolog. Foto: Shutterstock / sarsmis Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Det er ingen tvil om at smoothies er populært både som mellommåltid og til frokost. Og det er kanskje ikke så rart – det smaker tross alt veldig godt. At smoothies i tillegg kan være veldig sunt er heller ikke å forakte, forutsatt at du bruker sunne ingredienser.

Men hva bør du egentlig gå for dersom du skal lage en sunn og næringsrik smoothie?

Lise von Krogh sier til KK.no at en smoothie bør mette og gi næring, derfor bør du prøve å velge ingredienser som faktisk gir deg noe å gå på.

– Den bør inneholde en proteinkilde som for eksempel yoghurt eller nøtter, en kilde til karbohydrater som banan eller mango, i tillegg til frukt, bær og/eller grønnsaker som blant annet bidrar med vitamin C, kalium, fiber og antioksidanter, forteller hun. 

Dersom du trenger mer energi er det fint å bruke avokado eller en «dæsj» linfrøolje eller rapsolje i smoothien. 

LES OGSÅ: Slik kan du rense kroppen naturlig

EKSPERT: Ernæringsbiolog Lise von Krogh. Foto: Privat
EKSPERT: Ernæringsbiolog Lise von Krogh. Foto: Privat Vis mer

Mye frukt og grønnsaker gjør godt for kroppen

– En smoothie er sunn og næringsrik fordi den inneholder sunne ingredienser, men det finnes ingen vitenskapelig grunnlag for å si at en smoothie eller en juice virker rensende eller har detox effekt, påpeker hun.  

Det eneste som kan rense kroppen er et sunt kosthold over lengre tid, og en smoothie kan selvsagt inngå i et slikt kosthold.

– Altså et kosthold som er hovedsakelig plantebasert, som inneholder rikelig med grønnsaker, frukt, bær, fullkorn og fisk. Du velger vann som tørstedrikke, og har begrensede mengder av rødt kjøtt, salt, tilsatt sukker og energirike matvarer, anbefaler von Krogh. 

Når du kutter ut alle matvaregrupper som krever mye av fordøyelsen for en periode vil det gjøre godt for både magen og fordøyelsen. I tillegg til at du selvsagt får i deg masse gode næringsstoffer.

LES OGSÅ: Frokosten bloggerne sverger til

Bruk gjerne grønnsaker som base

Camilla Lester-Watvedt er akupunktør og blogger på Camillagreen.no og svært opptatt av supermat og rawfood, og er derfor svært glad i grønne og sunne smoothies.

– Jeg er svært opptatt av næringsinnhold og smak når jeg lager smoothie. Dette også fordi jeg har barn, og da må man virkelig finne gode kombinasjoner for å få god smak, samtidig som næringsinnholdet er maksimalt bra, sier hun til KK.no.

Hun bruker ofte spinat, grønnkål eller annet grønt som base i smoothien, sammen med vann eller nøttemelk. Deretter tilfører hun for eksempel bær eller frukt, samt krydder og andre ingredienser som gir gode smaker. 

– Smoothie er genialt fordi man kan få i seg så mye næring i ett og samme måltid. Jeg er opptatt av å få så høyt inntak av rå mat som mulig, for å få i meg et høyt næringsinnhold, enzymer og selvsagt hel, naturlig og ubearbeidet mat, forteller hun.

METTENDE: Å bruke spinat, grønnkål eller annet grønt som base i smoothien gir deg masse næring, og gjør at smoothien metter godt. Foto: Shutterstock / viennetta
METTENDE: Å bruke spinat, grønnkål eller annet grønt som base i smoothien gir deg masse næring, og gjør at smoothien metter godt. Foto: Shutterstock / viennetta Vis mer

Prøv gjerne disse oppskriftene på sunne og rensende smoothies:

Kiwi og Avocado Pønsj

Oppskrift fra: Camillagreen.no

4 dl nøttemelk
2 never spinat eller grønnkål
1 til 1 ½ avokado
4-5 kiwi
15 mynteblader (eller bytt ut med sitronmelisse om du har)
Saften av ½ lime

Bland nøttemelk godt med spinat/grønnkål i blenderen, og la det gå en runde før du tilsetter de andre ingrediensene.

Green Apple

Oppskrift fra: Desiree Andersen, Fitfocus.blogg.no

Denne oppskriften har få kalorier, men metter likevel en stund, og er et godt alternativ når du ønsker er kjapt og sunt mellommåltid.

1 dl frossen spinat
¼ del agurk
½ grønt eple
2 ringer ananas i egen juice
Juice til ønsket konsistens

LES OGSÅ: Grønnsaken du bør spise mer av nå

Den grønne Piña Colada

Oppskrift fra: Camillagreen.no

2-3 håndfull spinat eller grønnkål
2 dl nøttemelk
2 dl kokosmelk
4 dl ananas og mango, gjerne frossen

Bland spinat eller grønnkål med all væsken i en blender i 30 til 40 sekunder, til massen er som en grønn suppe. Tilsett deretter frossen eller frisk frukt og bland videre til en fløyelsmyk smoothie. Tilsett litt vann om den er for tykk.

FRISTENDE: En grønn smoothie er et godt alternativ når du ønsker er kjapt og sunt mellommåltid. Foto: Shutterstock / Olga_Phoenix
FRISTENDE: En grønn smoothie er et godt alternativ når du ønsker er kjapt og sunt mellommåltid. Foto: Shutterstock / Olga_Phoenix Vis mer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer