Du sitter på jobben, klokka har passert tre på ettermiddag og du kjenner at energinivået er i ferd med å nå bunnen.Det å få seg en liten «knekk» utpå ettermiddagen er faktisk ganske vanlig for de fleste av oss, og da må ofte en liten snack til for å få opp både humør og energi. Istedet for å kaste deg over kakerestene fra kollegaens bursdag, eller sprinte bort til 7-Eleven for å ta en pølse eller Snickers, prøv heller å tenke over hva det er kroppen din faktisk trenger. Forskning har nemlig vist at det du spiser påvirker hjernekapasiteten din i stor grad, både i form av hvor mye informasjon den klarer å lagre og behandle, samt hvordan du utfører hverdagslige gjøremål og hvordan du husker navn og vokabular. Hjernen bruker glukose (druesukker) som drivstoff, og når kroppen begynner å gå tom for næring (noe som kan skje når det går lang tid mellom måltider, som lunsj og middag) vil derfor blodsukkeret synke, noe som igjen fører til at hjernen ikke klarer å jobbe like effektivt. Fremfor for å velge den kjappe snacks-løsningen (som sjokolade, kjeks eller fast food) som vil få blodsukkeret kjapt opp, men raskt ned igjen, velg heller en matvare eller snack som både vil gi deg og hjernen din viktige næringsstoffer og mer langvarig energi. Prevention.com (ekstern lenke) har laget en liste med fem sunne snacksalternativer du kan prøve ut. Ifølge ernæringsekspertene på helsenettstedet er disse oppskriftene både næringsrike, mettende og bra for hjernen. LES OGSÅ: Snacks med bare 100 kalorier
Her er oppskriftene:
Bær og sjokoladeÉn kopp (cirka to desiliter) med bær (valgfritt), én spiseskje mørk sjokolade og én spiseskje opphakkede nøtter kan være en sunn og god snack. Bær er nemlig rike på garvestoffer, som tilhører en klasse av kjemiske forbindelser kalt polyfenoler (antioksidanter). Disse stoffene beskytter hjernecellene og kan til og med forbedre hukommelse. Blander du bærene med mørk sjokolade som er rik på flavonoider (antioksidanter), som kan ha en beskyttende virkning på kreft og hjerte- og karsykdommer, samt nøtter (for eksempel hasselnøtter), som også er rike på antioksidanter og vitaminer, har du en vinnende kombo. LES OGSÅ: Fråts i bringebær med god samvittighetTur-miksDu kan lage din egen tur-miks som du kan ha med deg i en liten plastpose på jobben. Kombiner for eksempel en halv kopp fullkorns frokostblanding eller havre, ¼ kopp tørkede rosiner aprikoser, tranebær eller kirsebær, samt én og en halv spiseskje opphakkede valnøtter eller mandler. Fullkorn er en fantastisk kilde til fiber, som blant annet gjør at kroppen bruker lengre tid på å absorbere glukose. Dette betyr at hjernen din får masse tid til å hente ut næringsstoffene fra maten, slik at den klarer å holde seg oppegående hele dagen. Fiber gir også økt metthetsfølelse, slik at du ikke overspiser og småspiser så lett. Maten blir bearbeidet bedre, og det motvirker forstoppelse. I tillegg kan fiber hjelpe til med å transportere skadelige stoffer ut av kroppen, og kan beskytte mot gallestein og ulike tarmsykdommer, bl.a. kreft i tykktarmen, og irritert tarm.LES OGSÅ: Så mye fiber trenger du i matenPeanøttsmør og fullkornsbrødTa en tynn skive fullkornsbrød – rist og smør på en halv spiseskje peanøttsmør. Server dette med ett mellomstort eple. Peanøttsmør er rikt på enumettede fettsyrer, som er med på å holde hjertet sunt og kan senke risikoen for utviklingen av Alzheimers. I tillegg har peanøttsmør vist seg å være avstressende. Hvis du vil unngå brødet, kan du også smøre litt peanøttsmør på noen eplebåter. For å holde deg under 100 kalorier bør du sørge for at du ikke bruker mer enn to teskjeer med peanøttsmør totalt (sjekk også fettinnholdet på peanøttsmøret du kjøper, for å finne en usaltet type kan det lønne seg å gå i en helsekostforretning). Chips, salsa og ostServer cirka 28 gram bakte tortilla chips med ¼ kopp med salsa, samt et lite stykke/skive mager ost. Salsa inneholder tomater og løk, som er proppfulle av antioksidanter. Fordi antioksidanter kan være med på å bekjempe frie radikaler, som kan skade hjernecellene, kan salsaen også øke hjernekapasiteten din. LES OGSÅ: Seks grunner til å spise fettHummus og grønnsakerServer 1/3 kopp med hummus med én og en halv kopp oppkuttet selleri eller gulrøtter (eller begge deler). Hummus er en kremet puré laget av kikerter som både inneholder lite kalorier og er næringsrik. Kikerter er nemlig betydelig kolesterolsenkende og forebygger hjertesykdom. Grønnsaken inneholder også mye jern og mangan, og gir i tillegg stabilt blodsukker, forebygger diabetes og er bra for tarmfloraen, da den virker prebiotisk (grunnet mye vannløselig fiber).Studier har i tillegg vist at personer som spiser mye grønnsaker har større sannsynlighet for å bevare hukommelsen når de eldes. Gulrøtter eller selleristenger servert med hummus er derfor både næringsrikt, smakfullt og fettfattig. Her er en god oppskrift på hummus:(kilde Matprat.no – ekstern lenke) Ingredienser1 boks hermetiske kikerter à 240 gSaften av 1 stk sitron 2 båt hvitløk ½ ts salt ½ dl olje 2 stilk bladpersille Slik gjør du det: 1. Ha kikertene i en foodprocessor sammen med ferskpresset sitronsaft, hvitløk, salt og olje. 2. Tilsett persille helt på slutten så ikke massen blir lysegrønn. Hummusen skal ha en myk konsistens og den serveres ofte på en flat tallerken. LES OGSÅ: Få kustus på kostholdetLes artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger