SUNN SOMMERSNACKS: Hva med å servere grønnkålchips til grillmaten i sommer?  Foto: Karoline Nordbø
SUNN SOMMERSNACKS: Hva med å servere grønnkålchips til grillmaten i sommer? Foto: Karoline Nordbø
Sunn Snacks

Snacksen som hjelper deg å holde sommerformen

Sunt, godt og kjempeenkelt å lage.

KK.NO: Den etterlengtede sommeren har kommet, og vi kan endelig slikke sol på standen, i parken og eller på verandaen sammen med gode venner.

Men hva er vel sol og sommer uten litt snacks! Har du lyst til å nyte noen søte fristelser, samtidig som du klarer holde vekten? Da bør du lese videre.

Vi har nemlig spurt to matbloggere om de har noen sunne oppskrifter på lur som kan nytes med god samvittighet.

SUNN SNACKS: Nordbø sine sunne protein Blizz balls. Foto: Karoline Nordbø
SUNN SNACKS: Nordbø sine sunne protein Blizz balls. Foto: Karoline Nordbø Vis mer

LES OGSÅ: Disse browniene er «sunne»

Protein Blizz balls

Karoline Nordbø, som har bloggen alakaroline.no, forteller at hun pleier å ty til Protein Blizz balls når hun har lyst på noe søtt og godt.

- Disse er utrolig lette å lage og kan fint oppbevares i kjøleskapet i én uke. Du kan også fryse dem og ta opp cirka 10 minutter før de skal spises. Dette er snacks som smaker søtt, men som metter veldig mye!

- Jeg liker dem spesielt godt, da de er enkle å ha med i vesken som et mellommåltid på farten, samtidig som de fungerer fint som snacks om kvelden når jeg har lyst på noe godt.

Slik lager du Nordbø sine Protein Blizz balls:

Dette trenger du:

  • 6 dadler
  • 1,5 dl rosiner
  • 2 dl hele mandler
  • 1,5 dl pecannøtter
  • 2 dl store havregryn
  • 3 scoops sjokoladeprotein
  • 3 ss vann
  • Cirka 3 dl mandelmel/ havremel
  • Revet kokos
     

Slik gjør du: Ha alt bortsett fra mandelmel og kokos i en foodprosessor eller kraftig blender, og kjør det til en jevn masse. Ha massen over i en bolle og tilsett mandelmel. Bland dette inn til massen er mulig å forme til kuler. Avkjøl i kjøleskapet i cirka 30 minutter, og rull til passelige store kuler.

Dersom du vil ha dem like er det fint å veie dem. Mine kuler veier cirka 20 gram. Rull hver kule i en skål med revet kokos og ha dem gjerne i søte former hvis du har det. Blizz balls kan nytes med en gang, eller fryses ned og tas opp ti minutter før servering.

Kilde: alakaroline.no

SUNN SOMMERSNACKS: Hva med å servere grønnkålchips til grillmaten i sommer? Foto: Karoline Nordbø
SUNN SOMMERSNACKS: Hva med å servere grønnkålchips til grillmaten i sommer? Foto: Karoline Nordbø Vis mer

LES OGSÅ: 6 meltyper for deg med glutenallergi

Grønnkålchips

En annen ting Nordbø er glad i å lage om sommeren er grønnkålchips.

- Disse er enkle å lage og supersunne å spise! Grønnkålchips passer fint å servere ved siden av grillmiddagen i sommer, eller som tilbehør til en kald øl.

Slik lager du Nordbø sine grønnkålchips:

Dette trenger du: 

  • 1 pakke grønnkål
  • 2 dl olivenolje
  • 1 ss havsalt
     

Slik gjør du: Skylle grønnkålen godt - i grønnkål er det nemlig mange steder sand, jord og småkryp kan gjemme seg. Klipp eller riv vekk den tykke stilken. Ha alle bladene i en bolle og bland inn olivenolje og salt.

Ha bladene så over på et stekebrett med papir - pass på at de ikke legger dem over hverandre. Stek grønnkålen på 150 grader i cirka 12 minutter, jeg bruker varmluft. Pass på chipsene underveis så det ikke blir svidd.

Chipsen skal bli sprø, legg derfor chipsen over på kjøkkenpapir for å trekke bort overflødig olivenolje. Server gjerne i søte små skåler slik som på bildet.

Kilde: alakaroline.no

KIKERTSNACKS: Weber sine søte og salte ristede kikerter. Foto: Kristine Weber
KIKERTSNACKS: Weber sine søte og salte ristede kikerter. Foto: Kristine Weber Vis mer

LES OGSÅ: Spis 100 gram kål om dagen

Søte og salte ristede kikerter

En annen som har et par gode oppskrifter på lur, er Kristine Weber, som har bloggen kriweb.no og som har skrevet boken «Kristines muskelmat».

Hun anbefaler deg å prøve hennes søte og salte kikerter som er ristet i ovnen.

- Dette er en sunn, enkel og proteinrik snacks! Jeg holder en knapp på chili-kikertene, men de søte er også kjempegode.

Slik lager du Weber sine søte og salte ristede kikerter:

Dette trenger du:

  • 300 gram kokte kikerter
  • 150 gram med sukrin gold, kanel, kardemomme og salt (søte kikerter)
  • 150 gram med paprikapulver, tacokrydder, chili og salt (salte kikerter)
  • 1 – 2 ss kokosolje
     

Slik gjør du: Ha kikertene i hver sin plastpose med litt olje og søtt/salt krydder, og rist godt til krydderet har fordelt seg jevnt.

Legg kikertene utover et bakepapir, gjerne på hver sin side så du vet hvilke som er søte og salte, og bak dem i ovnen på 210 grader i cirka 35 minutter. Håper det smaker!

Kilde: kriweb.no

SJOKOLADEMUFFINS: Weber sin sunne sjokolademuffins. Foto: Kristine Weber
SJOKOLADEMUFFINS: Weber sin sunne sjokolademuffins. Foto: Kristine Weber Vis mer

LES OGSÅ: Derfor bør du spise mer kikerter

Sunne sjokolademuffins

Dersom du er en av dem som elsker sjokolade uansett årstid, anbefaler Weber deg å prøve hennes sunne sjokolademuffins.

Disse smaker himmelsk og inneholder ikke mer enn 40 kalorier per stykk!

Slik lager du Weber sine sunne sjokolademuffins: 

Dette trenger du:

  • 2 egg
  • 1 toppet ss kesam
  • 30 gram sukrin gold
  • 20 gram mandelmel
  • 20 gram sjokoladeprotein
  • 1 toppet ss kakao
  • 1 ss yaconsirup eller 10 dråper stevia
  • 1 ts bakepulver
  • 1 klype salt
     

Slik gjør du: Pisk egg sammen med søtning og kesam, og tilsett tørrvarene litt etter litt - pisk imellom. Steketiden varierer etter hvor store former du bruker, men husk at muffinsene alltid er best rett før de er ferdige – da blir de ikke tørre. Mine store var i ovnen på 170 grader i 22-24 minutter, men vanlige muffins kan fint sjekkes etter 13-15 minutter.

Som glasur har man flere muligheter, som for eksempel kokoskrem, Philadelphia ost eller kesam med kakao og søtning, eller smeltet sukkerfri sjokolade. Jeg gikk for smeltet sukkerfri melkesjokolade og hakkede pekannøtter over.

Kilde: kriweb.no

Til forsiden