Kjapp Middag

Snart får du sunnere mat i butikken

- Dette er positivt, sier ekspert om årets matnyheter.

SUNNERE MAT: Sunnhet og enkelhet er to sterke trender i høstens dagligvareslipp. Hva med fiber-chips til lørdagskosen, for eksempel?  Foto: Produsentene/Dinside.no/Kristin Sørdal
SUNNERE MAT: Sunnhet og enkelhet er to sterke trender i høstens dagligvareslipp. Hva med fiber-chips til lørdagskosen, for eksempel? Foto: Produsentene/Dinside.no/Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tre ganger i året ryddes hyllene i dagligvarebutikkene for å gjøre plass til nye produkter: Det er i februar, mai og september.

Og nå kaster dagligvarebutikkene seg i enda større grad på sunnhetstrenden, og lanserer en rekke sunne produkter. 

- Dette er positivt, sier ernæringsfysiolog Silje Bjørnstad til KK.no.

LES OGSÅ: Kalorifattig middag på 1-2-3

Proteiner og grønnsaker

Tradisjonelt har det vært slik at dagligvarenyhetene som kommer i februar er sunne, men nå strekker søkelyset på sunnhet seg året gjennom.

Flere aktører forteller om produkter som kommer fordi etterspørselen etter sunne matvarer har økt, skriver Dinside.no.

For eksempel kommer Prior med skinnfrie kyllinglår i stekepose, noe som gjenspeiler det de kaller et forbrukerbehov og økt søkelys på sunn og proteinrik mat.

Coop kommer med flere produkter innenfor sin egen merkevare «Smak forskjellen». Og Fjordland forteller at de har økt mengden grønnsaker i 11 av sine ferdigmiddager.

Ernæringsfysiolog Silje Bjørnstad mener imidlertid du må ha øynene med deg når du gjør ukehandlingen og får lyst til å prøve noen av nyhetene.

SUNNERE POTETGULL: Blant nye typer sjokoladeplater og smågodt, finner du også bølgete potetgull med fullkorn og mindre fett.   Foto: Orkla/Collage: Dinside.no
SUNNERE POTETGULL: Blant nye typer sjokoladeplater og smågodt, finner du også bølgete potetgull med fullkorn og mindre fett. Foto: Orkla/Collage: Dinside.no Vis mer

- Selv om en produsent sier at saltinnholdet er blitt redusert eller at fiberinnholdet har økt, er det nok mange som fortsatt har en lang vei å gå, sier hun.

Bjørnstad anbefaler deg å lese ingredienslisten og næringsdeklarasjonen på produktet, slik at du vet hva du faktisk får i deg.

I tillegg er det lurt å sammenligne produktene i samme matvarekategori, for å finne det mest næringsrike alternativet.

LES OGSÅ: Middagen som lager seg selv

POSITIVT: Silje Bjørnstad, som er ernæringsfysiolog, mener det er positivt at butikkene kommer med litt sunnere matalternativer denne høsten.  Foto: Guro Holmene
POSITIVT: Silje Bjørnstad, som er ernæringsfysiolog, mener det er positivt at butikkene kommer med litt sunnere matalternativer denne høsten. Foto: Guro Holmene Vis mer

Sunnere potetgull

Det er imidlertid ikke slik at det kun blir mer av det sunne. Dagligvarekjedene forsøker også å gjøre usunn mat litt mindre usunn.

- Vi vet vi at mange ønsker å være bevisste på hva de får i seg, selv om de ønsker å kose seg litt ekstra. Derfor kommer vi med flere produkter med en litt sunnere ernæringsprofil, forteller Marthe Bogerud Schomacker, senior kommunikasjonsrådgiver i Orkla Confectionery & Snacks Norge til Dinside.no.

Blant annet kommer Kims med et nytt og sunnere potetgull. «Nye Crisps» er en serie bølgechips laget av fullkorn, og med et lavere kaloriinnhold og lavere andel fett enn tradisjonell chips.

Kine Søyland i Norgesgruppen bekrefter også trenden om sunne matvarer.

Bjørnstad anbefaler deg imidlertid å være litt kritisk når noe markedsføres som sunt.

- Det betyr nemlig ikke at produktet i seg selv er magisk og er blitt supersunt. For eksempel er en av de største kostholdsutfordringene her i landet å redusere saltinntaket, sier hun.

LES OGSÅ: Grønnsakene du bør spise mer av

FRYST OMELETT: Nå kan du få fryst omelett, i 5-pakk og to smaksvarianter. Kan varmes, eller spises tint og kald. Foto: Nortuna/Collage: Dinside.no
FRYST OMELETT: Nå kan du få fryst omelett, i 5-pakk og to smaksvarianter. Kan varmes, eller spises tint og kald. Foto: Nortuna/Collage: Dinside.no Vis mer

Kjapt og lettvint

Blant høstens nyheter, finner vi i tillegg også en annen tydelig trend, nemlig at maten skal være kjapp og lettvint.

- Det er både mat i farta og raske middager, den trenden lever i beste velgående, sier Søyland.

Blant høstens kjappe og lettvinte nyheter finner du blant annet ferdige omeletter fra Prior, som du kan ta rett ut av fryseren. Du kan varme den eller bare spise den ferdig tint.

Silje Bjørnstad påpeker at det er viktig å se helhetlig på matinntaket og kosthold.

- Det er ikke ett produkt alene som avgjør om du spiser sunt eller ikke.

Alle nyhetene er å finne i butikkene fra mandag 15. september.

Se alle produktnyhetene på Dinside.no!

Vi gjør oppmerksom på at KK.no og Dinside.no begge er eid av Aller Media.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer