Tannlege

Snart slipper du kanskje dette

Forskere kan ha funnet et alternativ til det smertefulle boret hos tannlegen.

Close up of woman's mouth at dentist having oral surgery Foto: belahoche - Fotolia
Close up of woman's mouth at dentist having oral surgery Foto: belahoche - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For noen er det det verst tenkelige - frakken, lampa og stolen.

Det er vanskelig å legge all kontroll i noen andres hender - spesielt når det er snakk om noen som skal fikle inne munnen din. Nei, det er kanskje ikke så rart at mange sliter med tannlegeskrekk.

Særlig boring gir mareritt for de med tannlegeskrekk. Hadde det ikke vært fint hvis du aldri måtte være i nærheten av et borr igjen? 

Det kan faktisk se ut til at det er dit vi er på vei, i hvert fall hvis vi skal tro forskere fra King's College i London. De mener nemlig å ha funnet opp en fylling som kan få bukt med hullet helt på egen hånd, skriver Daily Mail. 

Prosedyren består av en liten elektrisk strøm som brukes til å presse kalsium og fosfat inn i den skadede tannen, som får hullet til å gro. 

Den nye teknologien, som øker tennenes naturlige reparasjonsprosess, skal ifølge forskerne være tilgjengelig innen tre år. 

LES OGSÅ: Blir tennene helt rene av tannpussen din?

Hva mener norske tannleger?

Men hva mener egentlig norske tannleger om den nye behandlingen?

- Det gjenstår jo å se hvor kostnadseffektivt dette er, og hvordan det fungerer i praksis. Det er nemlig slik at denne type behandling kun egner seg på mindre hull i emaljen, eventuelt der hvor hullet såvidt har kommet gjennom emaljen og inn i tannbeinet, sier tannlege Erik Svendsrud til KK.no.

Han understreker at det smarteste grepet for å slippe lyden av boret, er alltid å være nøye med munnhygienen din.

For å forsikre deg om at du får skylt bort alle matrester, er det lurt å avslutte med munnskyllevann med fluor. Du bør imidlertid droppe de antibakterielle variantene - det viktigste er at munnskyllevannet inneholder fluor.

- I Skandinavia har vi i mange år visst at vi kan stanse slike mindre hull ved å endre kostvaner, oppfølging av munnhygiene og vaner hos tannpleier, samt ekstra fluorbehandling.

- Det forskes også mye på hvordan tilsetningsstoffer i tannkrem kan gjøres enda mer effektive, slik at man også på denne måten kan motvirke hull, sier Svendsrud. 

LES OGSÅ: Du bør alltid pusse tennene før du legger deg

GOD TANNHELSE: Ved å holde munnen ren og pen kan du unngå mye slit og smerte. Foto: Cube - Fotolia
GOD TANNHELSE: Ved å holde munnen ren og pen kan du unngå mye slit og smerte. Foto: Cube - Fotolia Vis mer

Satser mer på tannpleiere

- Jeg er usikker på om det er så mye å hente med disse forseglingene, som det er snakk om i studien, forteller Svendsrud.

Han er forklarer at han er enig at det beste for tennene dine er å unngå boring, men at løsningen på dette ikke nødvendigvis er å bruke alternative behandlinger, men at du i utgangspunktet må unngå hull.

Dette er også grunnen til at det blant annet i Sverige blir ansatt flere tannpleiere som kan hjelpe pasientene med forbyggende tannhelse.

- I Sverige har de i flere fylker nå faktisk flere tannpleiere enn tannleger nettopp fordi man har sett hvor viktig det er å bruke ressursene til å hindre at sykdom oppstår. En av de store avisene i Sverige hadde for en tid tilbake et førstesideoppslag om «Samtale mot hull i tennene, i stedet for å bore», sier Svendsrud. 

Det handler om å vite hva som er dårlig for tennene dine, og hvordan du skal bevare emaljen best mulig. Han håper den svenske trenden kan nå Norge også.

- Ved å bruke tannpleiere for det de er verdt, ser vi mindre karies, bedre tannkjøttforhold grunnet bedre renhold, og det blir også lavere kostnader for pasienter siden sykdommer blir stanset og hindret før den rekker å utvikle seg til noe som ville krevd større reparasjoner, sier Svendsrud. 

LES OGSÅ: Gnisser du tenner om natta?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer