Snacks

Snopet du bør droppe på kino

Ja, det er lov å unne seg noe godt, men ikke la det gå helt over styr.

KINOKOS: Det kan fort bli et helt lite måltid fullt av unyttige kalorier. Foto: PantherMedia/Arne Trautmann
KINOKOS: Det kan fort bli et helt lite måltid fullt av unyttige kalorier. Foto: PantherMedia/Arne Trautmann Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Glad i å gå på kino? Eller ser du helst film hjemme på dvd?

Uansett - hva er rutinen din når du skal sette deg ned og se en god film?

Innebærer det at du innvilger deg en dose med snacks og godis? De fleste av oss svarer nok bekreftende.

Og hvis du bare går på kino innimellom, eller ser på en dvd en gang i uka, er det jo helt ok å kose seg med noe godt til filmopplevelsen. Men det kan fort bli for mye og for usunt. Plutselig har du spist snacks og godis og drukket bus som tilsvarer en hel middag i kalorier - og det uten at du har fått i deg noen næringsstoffer, for som du vet er sukker bare tomme kalorier.

LES OGSÅ: Så mye mat trenger du hver dag

FRISTENDE:Men spiser du for myekan du fåvondt i magen! Foto: Getty Images/Ingram Publishing
FRISTENDE:Men spiser du for myekan du fåvondt i magen! Foto: Getty Images/Ingram Publishing Vis mer

Ikke kjøp mer enn du skal spise

Første bud for kinogjengeren er å ikke gå bananas i kiosken. Bestem deg
på forhånd for hvor mye du skal unne deg, og hold deg til det. Det er fort gjort å spise hele M-posen eller gullfisk-posen fra Maarud. Og faktisk skal det bare noen få biter sjokolade til for å stagge søtsuget.

- Det er hyggelig å kose seg med noe godt på kino, men det blir fort for mye. Valget gjør du når du står i kiosken eller butikken. Du kan ikke tro at du bare skal spise halvparten av smågodtposen når du først sitter der med den i fanget, sier Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog ved Synergi Helse og høyskolelektor ved Norges Helsehøyskole - Campus Kristiania.

Er du av dem som i kinorusen fyller en hel pose med smågodt? Smågodt som ikke består av sjokolade er ikke det verste du kan spise rent kalorimessig. Men smågodt inneholder veldig mye sukker, syre og salt (hvis du liker salte saker), og det gir ingen god magefølelse hvis du stapper i deg 200-300 gram av dette.

Faktisk er det veldig vanlig at smågodt gjør at du blir både oppblåst og får mageknip. Ikke så veldig gøy når du sitter der i salen ...

- I smågodt er det mye vanlig sukker, og dermed får du i deg en veldig stor sukkermengde og også en del fruktose, noe mange reagerer på om de får for mye av. Mye av smågodtet er dessuten veldig surt og salt, og det er også en påkjenning for magen, sier Sundfør.

LES OGSÅ: Spis sjokolade med litt god samvittighet
Hva med sukkerfritt godteri?

Sukkerfritt godteri er ikke kalorifritt, men inneholder færre kalorier enn vanlig sukkergodteri. Men - søtningsstoffene som brukes, altså sukkeralkoholer som sorbitol og xylitol, kan også gi deg oppblåst og urolig mage, da disse sukkeralkoholene forstyrrer fordøyelsen.

- Disse sukkeralkoholene tas ikke opp i tarmen, og hvis du får i deg veldig mye av dem, vil du bli oppblåst, forklarer Sundfør.

Du kan lese mer om dette i en artikkel hos Nrk.no.

LES OGSÅ: Sannheten om søtningsstoffer

SUNNESTE SNACKS:Popcorn er ikke halvgalt, men det bør ikke være poppet med smør. Foto: Imagesource.com/All Over Pr
SUNNESTE SNACKS:Popcorn er ikke halvgalt, men det bør ikke være poppet med smør. Foto: Imagesource.com/All Over Pr Vis mer

Snacks da?
Kinogodt-kalorier

 • Goldfish Maarud-pose 80 g - 330 kcal
 • French Fries 90g - 430 kcal
 • Maarud popcorn 75 g - 300 kcal
 • Smågodt-blanding u/sjokolade 100 g - ca.370 kcal
 • Bamsemums 125 g - 525 kcal
 • Center Cloetta 78 g - 375kcal
 • Troika 68 g - 270 kcal
 • Smil 68 g - 402 kcal
 • Stjernemix Haribo 75 g - 260 kcal • Maaruds gullfisker er en slager i kinosalen, og de er ikke så verst, for det er rett og slett små, salte hvetekjeks formet som fisk. Men hva med andre typer salt snacks? Vel, knasende potetgull er uansett ikke så populært å ha med inn i kinosalen, og potetskiver fritert i olje er og blir ganske kaloririkt, selv om noen typer er fritert i sunnere solsikkeolje og har redusert fettmengden noe.

  Popcorn er jo den desidert mest populære kinosnacksen, og dette er faktisk en av de sunneste snackstypene du kan spise, hvis popcornet ikke er ristet med smør. Men:

  - Popcorn inneholder mindre fett enn annen snacks, og det ser mye ut selv om det ikke er så mye i vekt. Men det er veldig salt, og inneholder raske karbohydrater som gir store blodsukkersvingninger. Du blir dessuten fort sulten igjen etterpå, sier Sundfør.

  - Problemet er også at popcorn selges i gigantiske begre. Hvis det hadde fantes i normal porsjon er popcorn å anbefale. Kjøp i hvert fall for å dele med noen.

  Sundførs generelle råd er å spise noe skikkelig mat før du går på kino, og handle snacks og godteri i dagligvarebutikken i stedet for i kinokiosken.

  - Der kan du kjøpe mindre mengder, og kanskje også ta med frukt. Og så er det jo mye billigere enn i kinokiosken.

  LES OGSÅ: Det sunneste salte snackset.

  Dropp brusen

  Når du sitter i kinosalen (eller i sofaen) i 2-3 timer i strekk, og spiser snacks og godteri, er det ganske sikkert at du blir tørst. Og som du vet er vann den beste tørstedrikken.

  Derfor bør du bytte ut brusen med farris eller vann. Ikke bare sparer du kroppen for masse unødvendig sukker, men du hjelper den også til å fordøye bedre.

  Du kan selvsagt velge sukkerfri brus, men vær klar over at slik brus vekker et kalorisug som kan gjøre at du spiser mer snacks og godis enn du hadde tenkt.

  Det er fordi søtsmaken de kunstige søtstoffene gir innstiller kroppen på at nå kommer det kalorier som skal forbrennes. Les mer om hva lettbrus gjør med kroppen her.

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer