Snorking

Snorking øker faren for å dø av kreft

Og jo verre problemet er, desto større risiko er det, viser ny forskning.

HELSESKADELIG SNORKING: Flere mennesker sliter med alvorlige snorkeproblemer som holder dem våkne om nettene. Ny forskning viser også at alvorlig snorking (søvnapné) kan øke risikoen for å dø av kreft.  Foto: Colourbox
HELSESKADELIG SNORKING: Flere mennesker sliter med alvorlige snorkeproblemer som holder dem våkne om nettene. Ny forskning viser også at alvorlig snorking (søvnapné) kan øke risikoen for å dø av kreft. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Snorking kan være ytterst plagsomt og ubehagelig – og nei, da tenker vi ikke bare på den som ligger ved siden av.

Å ha et alvorlig snorkeproblem kan nemlig være særdeles slitsomt. Ikke bare fordi man føler seg som en plage overfor andre, men også fordi man risikerer å holde seg selv våken gjennom natten også.

LES OGSÅ: Søvnstilling kan påvirke helsen din

Nesten 5 ganger så høy risiko

I tillegg kan faktisk alvorlig snorking føre til en rekke helseproblemer, og ny forskning tyder også på at det å snorke kan øke risikoen for å dø av kreft, skriver Daily Mail på sin helsenettside (ekstern lenke).

Det er forskere ved the University of Wisconsin School of Medicine and Public Health som har gjennomført en studie hvor de har sett på dette med alvorlig snorking og kreftdødelighet.

Og resultatene, som skal publiseres i tidsskriftet American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine (mer info finner du her – ekstern lenke), viste at personene med store snorkeproblemer hadde 4,8 ganger (nesten fem ganger) så stor sannsynlighet for å dø av kreft, sammenlignet med de som ikke snorket.

«Milde» og «moderate» snorkere hadde mindre risiko – henholdsvis 0,1 og 2,0 ganger så høy risiko.

LES OGSÅ: Søvnmangel gjør at du spiser mer

Nedsatt oksygentilførsel under søvn

Ekspertene tror forbindelsen mellom snorking og økt risiko for kreftdød har sammenheng med mangelen på oksygen personer med et alvorlig snorkeproblem (også omtalt som søvnapné - nedsatt pusting/oksygenmangel under søvn) opplever i forbindelse med søvn.

Tidligere studier har nemlig vist at mangel på oksygen under søvn (ala det som skjer når man snorker) kan påvirke og øke veksten av kreftsvulster hos mus. Oksygenmangel stimulerer nemlig blodkarene som gir næring til svulster.

Søvnapné (alvorlig snorking), som er blant de vanligste søvnrelaterte pusteproblemene, har også vist seg å ha sammenheng med fedme, diabetes, høyt blodtrykk, hjerteinfarkt og slag.

Denne siste studien – hvis resultater ble presentert under the American Thoracic Society international conference i San Francisco (mer info finner du her - ekstern lenke), viser altså at denne form for snorke/pusteproblemer har en stor innvirkning på ulike former for kreft.

LES OGSÅ: Kaffe kan redusere risikoen for kreft

Høyere risiko blant slanke

Forskerne – med dr. Javier Nieto i spissen, har analysert data hentet fra over 1522 personer som tok del i en søvnstudie i en tidsperiode på 22 år. Deltagerne gikk gjennom en rekke tester, som målte søvn og pusting i fireårige intervaller.

Resultatene viste altså at sammenhengen mellom dødsfall som følge av kreft, og alvorligheten av snorkingen var svært høyt.

Overraskende nok viste det seg også at kreftdødeligheten som følge av snorking var høyere blant slanke, enn overvektige personer.

- Vår studie er den første som viser at det er en forbindelse mellom søvnapné og søvnrelaterte pusteproblemer samt økt risiko for dødsfall som følge av kreft, sier dr. Javier Nieto, som ledet studien:

- Hvis forholdet mellom de søvnrelaterte pusteproblemene og kreftdødeligheten blir bevist i flere studier, er det godt mulig at diagnostisering og behandling av problemer som søvnapné (alvorlig snorking) blant pasienter med kreft kan ha en innvirkning på sjansen for å overleve.

Mer informasjon om snorking og behandlingsmetoder finner du på Lommelegen.no!

LES OGSÅ: Krydderurten som motvirker kreft

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer