Tobakk

Snus beskytter ikke mot hull

Denne snusmyten bør du ikke ta for god fisk.

SNUSER DU? Ny forskning viser at snus ikke beskytter mot hull likevel. Foto: Getty Images
SNUSER DU? Ny forskning viser at snus ikke beskytter mot hull likevel. Foto: Getty Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er du en av de som trodde snusen beskyttet mot hull i tennene? Den unnskyldningen kommer du dessverre ikke langt med.Ny forskning viser at snusbrukere har like hyppige tannproblemer og hull som de fleste andre, ifølge Forskning.noNorske kvinner stumper røyken til fordel for snus, noe som foreløpig viser seg å være et skritt i positiv retning for folkehelsa.

Demper ikke syreangrep

Lenge er det blitt sagt at snus nøytraliserer syreangrep i munnen - men doktorgradkandidat Lena Hellqvist skriver i sin forskningsrapport at det ikke er helt riktig. – Våre studier har ikke gitt noen klinisk bekreftelse på at snusbrukere har færre hull, sier hun i en pressemelding fra Gøteborgs universitet.–- Vanlig svensk snus er basisk og høyner pH-verdien i munnen, noe som burde virke neddempende på syreangrep i munnen. Våre kliniske undersøkelser viser ingenting som bekrefter at snusere har mindre tannproblemer, sier Lena Hellqvist i pressemeldingen.LES OGSÅ: Dette skjer når du slutter å røyke

Drikk opp melken din!

Skal du fortsette med snusbruken kan du ikke lenger skylde på at det beskytter tennene. Skal du passe på tannhelsen din bør du gjøre det som alltid er blitt sagt: puss tennene og drikk opp melken din!Tove Guldbrandsen Devold, forsker ved Institutt for næringsmiddelfag ved Norges Landbrukshøgskole støtter teorien.– Vi vet at melk er bra for tennene fordi melk inneholder mineraler som tennene trenger, blant annet kalsium og fosfor. Disse stoffene tas opp i kroppen når vi drikker melk, og kommer tennene til gode via fordøyelsessystemet, sier Devold.Men melk har også en annen positiv effekt på tenner. Melk legger seg nemlig på overflaten av tannemaljen og styrker tennene mot syreangrep. Dette klarer faktisk ikke snusen!

Ingen helsegevinster

Snus gir med andre ord ingen tydelige helsegevinster – med mindre du sammenligner med sigarettrøyking. Det beste er å holde seg unna!LES OGSÅ: Epler er verre for tennene enn brus

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.