Tourettes Syndrom

Sofie Frøysaa (26) har tourettes syndrom

- Å undertrykke «tics» er som å måtte tisse. Du klarer å holde deg en god stund, men når du først tisser – da tisser du.

TOURETTES: Sofie Frøysaa (26) lever med tourettes syndrom, som er en lite kjent nevrobiologisk tilstand som karakteriseres av ufrivillige bevegelser og lyder som kalles tics.  Foto: Privat
TOURETTES: Sofie Frøysaa (26) lever med tourettes syndrom, som er en lite kjent nevrobiologisk tilstand som karakteriseres av ufrivillige bevegelser og lyder som kalles tics. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: – Jeg blir nedringt av folk som sier «vis meg ticsa dine 'a, Sofie!». Vis meg ticsa dine, og jeg skal si deg hvem du er liksom.

- Nei, jeg kan telle på én hånd hvor mange jeg har møtt som faktisk vet hva diagnosen innebærer, sier Sofie Frøysaa til KK.no. 

Hun lever med tourettes syndrom og opplever at hun som regel alltid må forklare til menneskene hun møter hva det egentlig går ut på.

- Må leve med diagnosen resten av livet

Men selv om hun mer enn gjerne sprer kunnskapen sin, er det kun hennes nærmeste som vet hvordan syndromet fullt og helt påvirker henne. 

– Jeg er veldig flink til å tulle det bort – både på godt og vondt. Jeg vil nødig bagatellisere det, men samtidig; hva skal man gjøre? Jeg er nødt til å leve med denne diagnosen for resten av livet, og da gjelder det å gjøre det beste ut av det. Som å lage et humorshow ut av det, for eksempel.  

Nettopp det har hun gjort. Og i november setter hun derfor opp sitt eget standupshow, «Ambisiøs og deprimert» på Elsker i Oslo. Et show som er basert på hennes egne dagbokskriblerier, og handler om å vokse opp med en lesbisk mor i bibelbeltet på Sørlandet, når man har tourettes syndrom.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer