Solarium

Solarium blir forbudt for de under 18

- Det er viktig å gjøre tiltak for å sørge for at færre får kreft, sier helse- og omsorgsministeren i en pressemelding.

FORBUDT: Fra og med 1. juli 2012 blir det forbudt for personer under 18 år å ta solarium.  Foto: All Over Press
FORBUDT: Fra og med 1. juli 2012 blir det forbudt for personer under 18 år å ta solarium. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Jakten på en evigvarende lekker brunfarge har gjort at stadig flere nordmenn tar solarium. Og nå som vinteren og mørketiden har kommet, er det nok enda flere som lokkes inn for å få noen stråler «falsk» sol - selv om vi vet at det er helsefarlig.

For de under 18 blir det imidlertid en stopp for dette fra og med neste år.

Regjeringen og helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har nemlig bestemt at det skal innføres 18-årsgrense for bruk av solarier fra 1. juli 2012

LES OGSÅ: Tull å ta solarium før ferien

Vil gi klart signal om helseskadene

Det er i en pressemelding lagt ut på Helse- og omsorgsdepartementets hjemmesider (ekstern lenke) fredag at Strøm- Erichsen og regjeringen begrunner endringen med kreftfaren og den store andelen nordmenn som pådrar seg føflekkreft hvert år.

– Det er viktig å gjøre tiltak for å sørge for at færre får kreft. Til tross for holdningskampanjer bruker stadig flere unge solarier, noe som innebærer en betydelig økt risiko for utvikling av hudkreft. Når regjeringen i dag har vedtatt 18-års aldersgrense for bruk av solarier er det for å gi et klart signal om helseskadene og viktigheten av å unngå overdreven bruk, sier helse- og omsorgsministern i pressemeldingen:

- Studier viser at risikoen for føflekkreft øker med 75 prosent når solariebruken starter før fylte 30 år. Nå bruken av solarier blant unge går opp, er vi nødt til å reagere. Målet er at vi på sikt skal få til en holdnings- og atferdsendring i befolkningen.

I tillegg til at det nå blir 18-årsgrense for solariebruk fra og med 1. juli 2012, har regjeringen også vedtatt at alle solarier skal ha kompetent betjening fra 1.januar 2014.

Hva mener du om saken? Gi stemme eller legg inn kommentar i debattfeltet!

LES OGSÅ: Er du blitt avhengig av solarium?

Høy forekomst av hudkreftHva synes du om 18-årsgrensen for solariebruk?
Som KK.no tidligere har skrevet, er Norge et av landene med høyest forekomst av den mest alvorlige formen for hudkreft, malignt melanom, i forhold til folketallet. Ifølge Kreftforeningen (ekstern lenke) skyldes dette i hovedsak bruk av solarier og at mange nordmenn blir solbrent i korte, intense solperioder, når man først får muligheten.

Ifølge pressemeldingen fra Helse- og omsorgsdepartementet har også antall unge mellom 15-24 år som hadde tatt solarium én eller flere ganger siste år økt fra 34 prosent i 2004 til 55 prosent i 2009.

I 2008 ble det også registrert 1285 nye tilfeller av føflekkreft og 1450 av annen hudkreft her til lands. I tillegg anslås det 6000-7000 nye tilfeller av basalcellekreft hvert år. Sistnevnte kreftform er vanligvis ufarlig, men behandlingstrengende.

- Betjenings- og opplæringskravet er viktig for å sikre at brukerne får tilstrekkelig veiledning slik at vi i størst mulig grad kan unngå kreftfremkallende overdreven soling. Betjeningskravet er også viktig for at vi effektivt kan overholde 18-årsgrensen, sier Strøm - Erichsen.

LES OGSÅ: Rekordmange tar solarium

Det er kjempebra
 
(53%)
Det er helt tullete
 
(33%)
Jeg vet ikke
 
(14%)

Flere land

Norge er langt fra første land som har innført 18-årsgrense på solariebruk.

Siden 2003 har også land som Frankrike, Australia og Skottland innført aldersgrense, og i 2010 innførte flere provinser i Canada 18-årsgrense.

I år har også Island, England og Wales gjort det samme, mens Tyskland innfører 18-årsgrense 1.1.2012.

LES OGSÅ: Slik får du perfekt brunfarge - uten å risikere helsa

Noe du lurer på? Spør KK.no


Hvordan kan jeg gjøre de trange, nye skoene mine mer komfortable? Hvordan legger jeg sminke som varer hele dagen? Når er det best å trene - før eller etter middag?

Har du også et spørsmål om klær, sminke, kosthold eller trening? Send det til spor@kk.no, og vi vil finne det ut for deg.

LES OGSÅ: Solarium er som dop

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer