Er det like vanskelig å slutte med dette som å slutte med rusmidler? Ja, mener forskere.  Foto: All Over PressAll Over Press
Er det like vanskelig å slutte med dette som å slutte med rusmidler? Ja, mener forskere. Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer

Solarium

Solarium er som dop

Du kan bli like avhengig av solarium som av alkohol og narkotika.

Publisert
Sist oppdatert
Ønsket om et solkysset utseende får mange kvinner til å kle av seg og legge seg under de brunende rørene.

- Som alkohol og narkotika

Selv om advarslene mot solarium er mange, går solariumene fortsatt varme. Nå hevder forskere at trangen til å være brun er like sterk som avhengiges trang til alkohol eller narkotika.

- Til tross for forsøkene på å undervise folk om helserisikoen, er det fortsatt et økende antall unge mennesker som tar solarium, sier forskerne Catherine Mosher og Sharon Danoff-Burg til Daily Mail. De har arbeidet med en studie om emnet som er publisert i tiddskriftet Archives of Dermatology.

«Lykke-kjemikalier»

- Å eksponere seg for UV-stråler fra solsenger kan gi adferdsmønstre som ligner de vi har sett hos substansrelaterte forstyrrelser, sier forskerne Catherine Mosher og Sharon Danoff-Burg til Daily Mail. De er to av forskerne bak studien.

Dette støttes også av tidligere forskning.
- Feel good-kjemikaliser blir sluppet løs når du utsetter deg for sollys. Dette kan man bli avhengig av, sier Nina Goad ved den britiske hudlegeforeningen British Association of Dermatologists.

Kan gi kreft

Hudkrefttpen melanoma har nå blitt den vanligste kreftformen blant unge kvinner.
- Mange kvinner trenger rådgivning og hjelp til å komme ut av vanen, legger de til.

Les også: Sol gir mer lyst på sex

Synes de er likbleke

Den sykelige trangen til å være stadig mer gyllenbrun har tidligere fått navnet tanoreksi.
Tanoreksi henspeiler på det engelske ordet tan, altså solbrun og anoreksi, altså spiseforstyrrelse. Tanoreksi brukes om mennesker som til tross for at de har en dyp, næmest karibisk brunfarge, ikke ser dette selv når de står avkledd foran speilet. I stedet ser de et ansikt og en kropp som både er likblek og blass.

Personer med tanoreksi er hysterisk opptatt av soling og selvbruning, og bruker mye tid og penger på å bli stadig brunere.

For eksempel skal Victoria Beckham være rammet av denne skjønnhetslidelsen.

- Avhengighet

- Hudleger ser ofte personer som ser ut til å være avhengige av sola. De vet at det ikke er bra for dem å være bronsefarget året rundt, men de klarer ikke å slutte å sole seg, sier Richard Wagner, professor i medisin ved Universitetet i Texas. Han har ledet en studie om det nye fenomenet.

Med utbredelsen av selvbruningsprodukter blir den dype brunfargen lettere tilgjengelig.


Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer