Solbrent

Solbrent og flassende hud?

Da bør du drikke nok vann og ikke plukke på de løse hudlagene.

FLASS: Unngå produkter med aktive ingredinser, skrubber og anti-age-produkter mens du flasser. La huden falle av av seg selv. Foto: Getty Images/Hemera
FLASS: Unngå produkter med aktive ingredinser, skrubber og anti-age-produkter mens du flasser. La huden falle av av seg selv. Foto: Getty Images/Hemera Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Dersom du først har blitt solbrent, er det vanskelig å forhindre at huden begynner å flasse. Det å flasse er nemlig en naturlig del av hudens reparasjonssystem. - Flassing etter solbrenthet er et tegn på at huden er i ferd med å reparere seg selv, forklarer Kjersti Johansen, nordisk fagsjef hos Dermanor.– Huden har blitt utsatt for for mye sol og flere lag med hudceller har dødd. Dette laget må av før ny, frisk hud kommer opp igjen, sier hun.

Forebygging er best

Som med de aller fleste ting, er det både enklere og bedre å forebygge enn å reparere. Dette gjelder også hva flassing angår. Ifølge Kjetil Guldbakke, hudlege ved Oslo Hudlegesenter og svarlege på Lommelegen.no, er det aller viktigste for å unngå flassing, nettopp å unngå å bli solbrent.- Og det er ikke viktig først og fremst på grunn av flassingen, forklarer han:– Solbrenthet øker risiko for hudkreft, samt kan gi pigmentflekker og aldersforandringer. Føflekkreft spesielt er assosiert med antall episoder med solbrenthet. For å unngå å bli solbrent, bør du bruke en god, nærende solkrem med høy nok solfaktor. Sørg for at du påfører nok krem og at du gjentar påføringen hver gang du har badet, dusjet, tørket deg med håndkle eller svettet mye – dette gjelder selv om solkremen betegnes som vannfast. LES OGSÅ: Får du kviser av solkremen?

Ikke pirk!

Dersom du først har blitt solbrent og begynt å flasse, har Johansen et annet tips du bør merke deg: – La huden være i fred. Dersom du pirker på huden og drar av flassende hud, gjør du faktisk bare mer skade. – Drar man av flakene kan man ende opp med å dra av levende hudlag og lage sår. Den døde huden flasser best av på egen hånd, sier hun. La derfor den flassende huden falle av naturlig, og fokuser heller på å gi huden nok fuktighet.

Tilfør fuktighet

– Hvis du først er solbrent er det viktigste man gjør å tilføre huden rikelig med fuktighetskrem. Dette hjelper også mot flassing, sier hudlegen.Han forteller videre at nyere studier viser at det er fuktighet alene som er det viktigste. – Kortisonkrem er ikke nødvendig.(Saken fortsetter under bildet.)Johansen bekrefter at fuktighet er det viktigste:– Bruk en rik fuktighetskrem for å unngå sprekker og for dyp flassing, sier hun.LES OGSÅ: Derfor bør du smøre her også

Drikk mer vann!

En fet, god krem eller salve vil gjenopprette fuktighetsnivået i huden fra utsiden, men du trenger også å fylle på med fuktighet på innsiden. Kroppen mister ekstra væske når den reparerer seg selv etter å ha blitt solbrent, så derfor bør du øke vanninntaket når du har vært uheldig (eller uforsiktig) med sola. Mens huden reparerer seg selv ved å flasse, bør du unngå alt som irriterer den. Dette gjelder både kroppsskrubber, ansiktsskrubber, sterke renseprodukter og alt med anti-age-ingredienser. – Ser det ille ut, kan man kanskje prøve en veldig skånsom peeling, men ikke dra av store flak, sier Johansen.LES OGSÅ: Ikke skrubb huden for ofte!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer