UBESKYTTET SEX: Faren for å få en kjønnssykdom er større om sommeren for da har vi mer ubeskyttet sex med flere partnere.  Foto: Getty Images/iStockphoto
UBESKYTTET SEX: Faren for å få en kjønnssykdom er større om sommeren for da har vi mer ubeskyttet sex med flere partnere. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Kjønnssykdommer

Sommer er høysesong for smitte av kjønnssykdommer

Vær ekstra obs på bruk av prevensjon.

Publisert
Med sommeren hører lite klær, festivaler, sydenturer og tilfeldig sex til.

Når temperaturene stiger og nordmenn kommer ut av vinterdvalen, innbyr høy sosial aktivitet og bedre tid, til økt seksuell aktivitet.

Vi er med andre ord inne i «kjønnssykdommenes høytid».

LES OGSÅ: Nesten 1 av 3 har dette viruset

Usikker sex

Psykiater og klinisk sexolog, Haakon Aars, forteller til KK.no at nordmenn har mer sex om sommeren enn det vi har om vinteren.

– Vi har mer sex om sommeren på grunn av varmen. Den gjør at vi kler av oss og viser mer bar hud som den seksuelle lysten og hormonene våre blir påvirket av, forklarer han.

Videre forteller Aars at faren for å få en kjønnssykdom er større om sommeren fordi flere har usikker sex med flere partnere. Derfor oppfordrer han alle til å gjøre følgende:

– Bruk kondom!

LES OGSÅ: Har du smittet noen med klamydia?

BRUK BESKYTTELSE: : Kondom beskytter mot kjønnssykdommer, og kan hindre deg i å få klamydia Foto: Image Source
BRUK BESKYTTELSE: : Kondom beskytter mot kjønnssykdommer, og kan hindre deg i å få klamydia Foto: Image Source Vis mer

Klamydia

Med litt alkohol i blodet er fristelsene mange, og det er litt fortere gjort å hoppe i høyet uten prevensjonen, til tross den høye risikoen for at personen du koser deg med kanskje har en kjønnssykdom.

I Norge har cirka en av fire i 30-årsalderen herpes, mens rundt en av tre har kjønnsvorter - for ikke å snakke om klamydia, som er den vanligste kjønnssykdommen her til lands.

Dette vil altså si at sjansen ikke er liten for at mannen ved siden av deg kanskje har sykdommen og har nettopp vært så snill og gitt den videre til deg.

Klamydia skyldes en infeksjon av klamydiabakterien. Hos kvinner kan bakterien slå seg ned og formere seg i slimhinnen i urinleder og livmorhals, og deretter spre seg videre til livmor og eggledere.

Bakterien overføres mellom personer som har samleie uten å bruke prevensjon, hvor smittefaren er på rundt 20 prosent sjanse. Det er derfor høyst viktig å bruke prevensjon dersom du ikke er hundre prosent sikker på at partneren din er smittefri.

Symptomer på klamydia hos kvinner:
• Svie ved vannlating
• Utflod
• Blødninger etter samleie eller mellom menstruasjonene
• Underlivssmerter og feber

LES OGSÅ: Symptomene du bør være obs på

(saken fotsetter under bildet)


Sjekk deg ofte

Som KK.no tidligere har skrevet, er det mange av oss som ikke er klar over smitterisikoen, og det å ikke bruke kondom under hele samleiet, øker smitterisiko.

I tillegg skaper det en del problemer når det gjelder behandlingen av klamydia.

– Det er mange som kommer inn til behandling, men som raskt blir smittet igjen etterpå, fordi de har hatt annen seksuell kontakt i løpet av kuren på antibiotika, har Johannes Thorvaldsen, svarlege i Lommelegen.no og ekspert på seksuelt overførbare sykdommer tidligere sagt til KK.no.

Thorvaldsen tviler på at flere vil bruke kondom før selve samleiet, derfor anbefaler han heller at du alltid sjekker deg før du går inn i en nytt seksuelt forhold.

Det er anbefalt at alle kvinner over 25 år går til gynekologen hvert tredje år. Dersom du akkurat har møtt en ny flamme, som du ønsker å ha et langvarig forhold til, kan det likevel være lurt - som Thorvaldsen sier, at dere begge sjekker dere før dere begynner å ha ubeskyttet sex.

LES OGSÅ: Husk å sjekke holdbarheten på kondomet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer