Trening

Sommer og latskap

Hva skjer hvis du dropper treningen i ferien?

Sommer og latskap
Publisert
Sist oppdatertJill Jahrmann er KKs treningsekspert. Hun er utdannet fysioterapeut og treningsfaglig ansvarlig for SATS. Hun er treningsspaltist for KK på både nett og papir, og også svarer på leserspørsmål i begge fora.

Har du spørsmål til henne, kan du sende en e-post til jill@kk.no.
Det er utrolig lett å bare la humla suse i de lateste sommerukene. Jo mer fritid, desto vanskeligere kan det være å legge inn noen treningsøkter. Er det egentlig så farlig? Har vi ikke egentlig fortjent å få fri fra treningsmas bare disse små sommerukene?

Jo da, det kan du jo si. På den annen side kan vi jo se på hva et avbrekk fra treningen egentlig betyr for kroppen din. Vi tar utgangspunkt i at du til vanlig trener to-tre ganger i uka og så tar helt fri og later deg med soling og rolige dager i fire uker.

Da vil du miste store deler av kondisjonen du har opparbeidet, såpass mye at det er ubehagelig å starte igjen. Du vil kjenne klar forskjell ved at det er tungt og slitsomt å trene når du setter i gang igjen etter avbrekket. Du trenger ikke å trene like mye som vanlig for å opprettholde formen. En reduksjon til en gang i uka går bra om du bare passer på å trene med like høy intensitet som vanlig. En eneste gang hver uke, med skikkelig innsats. Det klarer du for å unngå å miste formen? Med såpass mye mindre trening vil du ikke benytte like mye energi som ellers, men det kan du kanskje balansere ved å spise lett og grønn sommermat? Det er kanskje ikke så farlig med en bitteliten vektøkning heller, det forsvinner jo fort når du er tilbake til det vanlige livet.

Når det gjelder styrketrening er det mindre kritisk. Du kan faktisk ta deg fri helt opp mot en måned uten å miste effektene du har opparbeidet. Du vil være like sterk når du kommer tilbake på trening, men kanskje litt mindre utholdende. Om du har mulighet til å besøke et treningssenter en-to ganger i løpet av de fire ukene er du helt sikker på å opprettholde all styrke.

Bevegeligheten holder seg også bedre enn kondisjonen, så den trenger du egentlig ikke å tenke på.

Da har du oppskriften for å unngå å føle deg som en potetsekk når du setter i gang med treningen igjen i august. Minst en kondisjonsøkt med skikkelig intensitet hver uke og gjerne et par styrkeøkter i løpet av de fire ukene. Om du har lyst til å trene mer synes jeg at du bare skal sette i gang. Ingenting er bedre enn å stille nydusjet etter trening til grillmaten og den kalde hvitvinen.

Jill Jahrmann
treningsekspert
jill@kk.no

Jill Jahrmann er KKs treningsekspert. Hun er utdannet fysioterapeut og treningsfaglig ansvarlig for SATS.Har du spørsmål til henne, kan du sende en e-post til jill@kk.no.
Jill Jahrmann er KKs treningsekspert. Hun er utdannet fysioterapeut og treningsfaglig ansvarlig for SATS.Har du spørsmål til henne, kan du sende en e-post til jill@kk.no. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer