Lytt til hverandres opplevelse av virkeligheten, råder ekspertene. Foto: Colourbox.com
Lytt til hverandres opplevelse av virkeligheten, råder ekspertene. Foto: Colourbox.com Vis mer

Sol

Sommer, sol og ...svigers

Frykter du at sommerferien bare blir tjas og mas? Slik finner du harmonien.

Publisert
Sist oppdatert
Endelig ble det juli. Mange har dratt på reise allerede, mens andre venter med å ta ut ferie til solbrune og energiske kolleger er tilbake på jobb igjen i august.

Les også:
Slipper oss løs i ferien
Maten som gir feriefølelse

Og om du ikke er på hytta nå, i sommer, sol og bølgesus, så er det ikke lenge til.

Men det er bare et problem:

Du er der ikke alene, for på hytta er hele slekta også samlet for sommeren: svigers, tanter, onkler, fetter, kusiner og hele gjengen. En hyggelig rekemiddag med god vin ender lett med høylytte og heftige diskusjoner.

- Det koster noen ganger mer enn det smaker å fylle opp hytta med hele slekta. Men vi føler oss ofte forplikta til å måtte være sammen med familien, selv om det ikke gjenspeiler behovet vi har for å hente oss inn og lade batteriene, sier psykolog og spesialist i klinisk sexologi Dagfinn Sørensen, til KK.no.

Han har flere tips til dem som har gått i familiefellen, eller som er på vei dit.



Krangling i sommer

Frykter du at det blir mye krangling på hytta i sommer?



Nei, jeg pleier stort sett å unngå å dra på ferie med hele familien.
 
23 (47%)
Ja, det blir det hvert år med så mange på hytta.
 
14 (29%)
Tja, det kan bli noen diskusjoner, men det har man bare godt av!
 
10 (20%)
I år skal bli annerledes. Jeg skal huske på alle tipsene jeg får i denne artikkelen.
 
2 (4%)

Ikke bit tennene sammen

Ifølge Sørensen er kvinner spesielt flinke til å bite tennene sammen og gjøre alt selv. Men det er ikke nødvendigvis det smarteste.

- Ikke ha den innstillingen at du skal gjøre alle til lags, og at alle må gjøre alt samtidig. Ta deg retten til å disponere tida di selv, og gjør det du har lyst til å gjøre. Det kan være en fin måte å unngå konflikter på, mener Sørensen.

Han mener det er bedre å gi beskjed på forhånd om hva du forventer deg av ferien – og helst i god tid før du eksploderer.

- Forklar på en vennlig måte at en god sommer for deg ikke er å stå og vaske opp hele dagen og at alle må ta i et tak, sier han.

Slik får du drømmeforholdet

Åpenhet om ferieplaner

Sexolog og psykolog Elsa Almås gir flere gode råd til par som skal på ferie:

  • Åpenhet om ferieplaner og forventninger er veien å gå for å unngå de verste skuffelsene i ferien. Snakk med partneren din om hva du ser for deg i ferien, gjerne allerede før ferien starter.

  • Sommerferien er en gylden anledning til å ordne opp i problemer som kanskje har blitt liggende urørt i hverdagsmaset. Men det går an å løse konflikter på en fin og konstruktiv måte, krangling er ikke den beste løsningen.

  • Det vanskeligste med en god dialog kan være å forstå at den andre ser ting på en annen måte enn deg selv. Lytt til hverandres opplevelse av virkeligheten.

  • Husk at sommerferien er en fin tid der man har mer tid til hverandre. Da er det viktig å leve litt i nuet, og minn deg selv på at du gjør det du har gledet deg til så lenge.
- Og av og til kan det være lurt å la solen gå ned over sitt vrede. Det vil si å sove på det, oppfordrer Almås.

Ta sexlivet tilbake i sommer!
Visste du at menn kan bli kåte av å krangle?

Fjellvett innendørs

Sørensen mener at fjellvettreglene også kan brukes innendørs.

- "Si fra hva du trenger" er en god regel. Og hvis noe blir for utrivelig, kan det noen ganger være like greit å avbryte ferien. Det er ingen skam å snu!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer