LES OGSÅ:
Om våren og sommeren spiser vi gjerne lettere enn ellers, og maten bør helst være kjapp å lage også - så får vi mer tid i sola. Supper, grillmat, salater og brød er gode tips til mat som er lett å spise og til å bli lett av.
Her får du sju sommerlette oppskrifter - noe for enhver smak. Trenger du flere mattips, anbefaler vi et søk i kk.nos oppskriftsbase.
Noe du lurer på om mat og kosthold? Spør vår kostholdsekspert, Jeanette Roede. Hun har også nettmøte her på kk.no annenhver uke.
Spreke tips får du av treningsekspert Jill Jahrmann. Ta gjerne en titt på hennes beste treningstips for en bikiniklar sommer.
KOKOS OG- KYLLINGSUPPE, TOM KAH GAI
(Til 4 personer)
3 bokser kokosmelk (gjerne fettredusert)
½ l hønsebuljong
1 stilk sitrongress
2 limeblader
4 ss fiskesaus
1 lime
1 fedd hvitløk
1 rød chili
2 cm fersk ingefær
400 g kyllingfilet
masse fersk koriander
8-10 sjampinjonger
Bank sitrongresset med baksiden av en kjøkkenkniv og del chilien i to. Ta ut frø og hinner. Ha kokosmelken i en kjele og ha i chilihalvdelene og stilken med sitrongress. Ha i limebladene, hvitløkfeddene delt i to og ingefæren i tykke skiver. Kok opp og la suppen stå og trekke. Skjær kyllingkjøttet i store terninger og ha dem i en kjele kokende hønsebuljong. Skru ned varmen og la kyllingen trekke i 15 minutter, til kjøttet er gjennomkokt. Bruk en hullsleiv til å ta opp chili, ingefær, sitrongress og hvitløk fra suppen med kokosmelk. Ta kyllingbitene opp av buljongen de har trukket i og ha dem over i kokossuppen. La suppen trekke et par minutter og smak til med limesaft og fiskesaus. Suppen skal være ganske sur og ganske salt på en gang. Server med sjampnjonger i skiver og masse hakket koriander. Ha både lime i båter og flasken med fiskesaus på bordet så alle kan smake til suppen sin som de ønsker.
TOMATSUPPE
(Til 4 personer)
4 bokser tomater
1 løk
2 fedd hvitløk
1 ts tørsket oregano
1 ts tørket estragon
1/2 ts tørket rosmarin
1/2 ts tørket basilikum
2 ss olje
½ liter grønnsakbuljong (eventuelt erstatt 1 dl buljong med hvitvin)
litt melk
salt og nykvernet pepper
1 potte basilikum
litt revet parmesan
Hakk løk og hvitløk grovt. Ha det i en kjele sammen med olje og fres på middels varme til løken er blank. Ha de tørkete krydderne i løken og la dem frese med et par minutter. Hell i tomatene og buljongen og kok opp. Hell over i en food processor og kjør til fin suppe. Smak til med salt og pepper. Ha i melk for en mildere smak. Varm opp og server med masse hakket basilikum og en liten bolle revet parmesan.
HVERDAGSSALAT
(Lunsj til 1 person)
en stor neve babyspinat
1/2 romanosalat
1/4 rødkål i strimler
1 rød paprika i tynne skiver
2 hakkete tomater
1/2 boks kikerter (godt skyllet)
1 revet gulrot
1/2 avokado i terninger
2 ss ekstra virgin olivenolje
2 ss balsamicoeddik eller ferskpresset sitronsaft
salt og pepper
Visp olje og eddik eller sitronsaft sammen, smak til med salt og pepper og hell over salatblandingen. Oppbevares kjølig.
ASPARGESSALAT MED SPINAT OG PARMASKINKE
300 g asparges
jodsalt
100 g fersk spinat
50 g instant couscous
2 dl grønnsakbuljong
2 ss sitronsaft
1 ss olivenolje
1/2 ts dijonsennep
½ ts honning
nykvernet pepper
4 skiver parmaskinke
Brekk aspargesen i to (den skal knekke av seg selv) og kast de nederste bitene. Skrell aspargesen og kok den i 2-4 minutter avhengig av størrelse. Vask spinaten og la den renne av. Riv store blad i mindre biter. Slå varm grønnsakbuljong over couscousen og la den svelle i 8 min. Rør sammen sitronsaft, olje, sennep, honning, salt og pepper. Skjær aspargesen i biter og bland den med spinaten. Del skinken i små biter og strø den over salaten.
Flere gode oppskrifter med asparges finner du her.
BØNNENUDLER MED LAKS OG SOPP
(Til 4 personer)
800 g laksefilet, beinfri
200 g portobellosopp eller sjampinjong
en bunt vårløk
en plante koriander (eller to hvis du er veldig glad i det)
2 pakker bønnenudler
saft av 4 lime
1 dl fiskesaus
sukker
1 rød chili
Skjær laksen i store, firkantede biter. Skyll vårløken og skjær den i fine ringer. Sett til side. Kok opp vann og legg bønnenudlene i bløt. Følg anvisningen på pakken. Rens soppen for jord. Stek soppen hel i tørr panne på høy varme til den begynner å slippe vann. Stek til vannet fordamper, senk varmen litt og ha litt olivenolje i pannen. Stek videre til soppen er gylden. Ta soppen over på en tallerken og stek laksen uten å skylle pannen. Stek i tre til fem minutter, avhengig av hvor store laksebitene er. De skal være litt rå i midten. Lag dressing: Rør sukker inn i limesaften til den er passe sursøt. Bland inn fiskesausen og finhakket rød chili. Hell dressingen over de ferdige bønnenudlene, bland godt og legg små nøster på tallerkenene. Server med laks, vårløk, sopp, en limebåt og mengder med grovhakket koriander.
SALAT MED FULLKORNSPASTA
(Til fire personer)
700 g fullkornpasta, for eksempel penne
200 g ferske eller frosne reker
2 modne avokado
2 grønne epler, type granny smith
5 tomater
blader fra 1/2 basilikumplante
Dressing:
saft av en sitron
1 ts sukker (eventuelt søtningsstoff)
3 ss olivenolje
salt og kvernet pepper
Kok pastaen al dente. Trekk et par minutter fra koketiden på pakken. Jo mer bitt i pastaen, jo bedre. Renn av og rør inn en spiseskje olivenolje. Sett til
side for avkjøling, rør av og til. Skrell rekene, skrell avokadoen og skjær den i biter eller bruk en teskje og skav bitene ut. Hell litt sitronsaft over dem når du er ferdig. Skjær eplene i biter, skjær tomatene i båter og plukk bladene av basilikumplanten. Når pastaen er avkjølt, bland alt og lag dressing: Press sitron og rør sukkeret ut i sitronsaften. Visp inn to spiseskjeer olje og smak eventuelt til med mer sukker. Strø salt og pepper på salaten og bland godt. Ha på dressing og bland godt rett før servering.
GROVT RUGBRØD
Enkel surdeig:
2 dl skummet kulturmelk
3 dl varmt vann
30 g gjær
100 g sammalt rug, grov
200 g rugkjerner
Deig:
1 ss salt
2 ss sirup
150 g sammalt rug, grov
ca. 150 g hvetemel
1 1/2 dl skummet kulturmelk
1/2 dl varmt vann
Rør surdeigen sammen og sett den tildekket på kjøkkenbenken i 12-18 timer. Ta evt av 1 dl surdeig for senere bruk. Surdeig kan holde seg i lukket boks i kjøleskap i opptil 3 uker. Rør inn salt og sirup i surdeigen. Tilsett det grove melet, litt av gangen. Ha i hvetemel litt etter litt. Deigen skal ikke bli for fast, du skal kunne «helle» den ned i smurte former. Elt/rør godt og ha i former. Etterhev i 3-4 timer, gjerne med et fuktig kjøkkenhåndkle over seg. Stek først i 45 minutter på 175° og så 45 minutter til med bakepapir over. Hvis du syntes brødene trenger mer tid etter at du har fått de ut av formene, kan du sette dem nok et kvarter inn i ovnen.






