Mat

Sommersprek med super mat

Vi går lyse og varme tider i møte, og det blir mer fristende å spise lett og friskt. Her er noen supre oppskrifter på lett mat du blir mett av.

Sommersprek med super mat
Publisert
Sist oppdatert

LES OGSÅ:
  • Flott kropp til sommeren






  • Om våren og sommeren spiser vi gjerne lettere enn ellers, og maten bør helst være kjapp å lage også - så får vi mer tid i sola. Supper, grillmat, salater og brød er gode tips til mat som er lett å spise og til å bli lett av.

    Her får du sju sommerlette oppskrifter - noe for enhver smak. Trenger du flere mattips, anbefaler vi et søk i kk.nos oppskriftsbase.

    Noe du lurer på om mat og kosthold? Spør vår kostholdsekspert, Jeanette Roede. Hun har også nettmøte her på kk.no annenhver uke.

    Spreke tips får du av treningsekspert Jill Jahrmann. Ta gjerne en titt på hennes beste treningstips for en bikiniklar sommer.





    KOKOS OG- KYLLINGSUPPE, TOM KAH GAI
    (Til 4 personer)
    3 bokser kokosmelk (gjerne fettredusert)
    ½ l hønsebuljong
    1 stilk sitrongress
    2 limeblader
    4 ss fiskesaus
    1 lime
    1 fedd hvitløk
    1 rød chili
    2 cm fersk ingefær
    400 g kyllingfilet
    masse fersk koriander
    8-10 sjampinjonger

    Bank sitrongresset med baksiden av en kjøkkenkniv og del chilien i to. Ta ut frø og hinner. Ha kokosmelken i en kjele og ha i chilihalvdelene og stilken med sitrongress. Ha i limebladene, hvitløkfeddene delt i to og ingefæren i tykke skiver. Kok opp og la suppen stå og trekke. Skjær kyllingkjøttet i store terninger og ha dem i en kjele kokende hønsebuljong. Skru ned varmen og la kyllingen trekke i 15 minutter, til kjøttet er gjennomkokt. Bruk en hullsleiv til å ta opp chili, ingefær, sitrongress og hvitløk fra suppen med kokosmelk. Ta kyllingbitene opp av buljongen de har trukket i og ha dem over i kokossuppen. La suppen trekke et par minutter og smak til med limesaft og fiskesaus. Suppen skal være ganske sur og ganske salt på en gang. Server med sjampnjonger i skiver og masse hakket koriander. Ha både lime i båter og flasken med fiskesaus på bordet så alle kan smake til suppen sin som de ønsker.




    TOMATSUPPE
    (Til 4 personer)
    4 bokser tomater
    1 løk
    2 fedd hvitløk
    1 ts tørsket oregano
    1 ts tørket estragon
    1/2 ts tørket rosmarin
    1/2 ts tørket basilikum
    2 ss olje
    ½ liter grønnsakbuljong (eventuelt erstatt 1 dl buljong med hvitvin)
    litt melk
    salt og nykvernet pepper
    1 potte basilikum
    litt revet parmesan

    Hakk løk og hvitløk grovt. Ha det i en kjele sammen med olje og fres på middels varme til løken er blank. Ha de tørkete krydderne i løken og la dem frese med et par minutter. Hell i tomatene og buljongen og kok opp. Hell over i en food processor og kjør til fin suppe. Smak til med salt og pepper. Ha i melk for en mildere smak. Varm opp og server med masse hakket basilikum og en liten bolle revet parmesan.




    HVERDAGSSALAT
    (Lunsj til 1 person)
    en stor neve babyspinat
    1/2 romanosalat
    1/4 rødkål i strimler
    1 rød paprika i tynne skiver
    2 hakkete tomater
    1/2 boks kikerter (godt skyllet)
    1 revet gulrot
    1/2 avokado i terninger
    2 ss ekstra virgin olivenolje
    2 ss balsamicoeddik eller ferskpresset sitronsaft
    salt og pepper

    Visp olje og eddik eller sitronsaft sammen, smak til med salt og pepper og hell over salatblandingen. Oppbevares kjølig.





    ASPARGESSALAT MED SPINAT OG PARMASKINKE
    300 g asparges
    jodsalt
    100 g fersk spinat
    50 g instant couscous
    2 dl grønnsakbuljong
    2 ss sitronsaft
    1 ss olivenolje
    1/2 ts dijonsennep
    ½ ts honning
    nykvernet pepper
    4 skiver parmaskinke

    Brekk aspargesen i to (den skal knekke av seg selv) og kast de nederste bitene. Skrell aspargesen og kok den i 2-4 minutter avhengig av størrelse. Vask spinaten og la den renne av. Riv store blad i mindre biter. Slå varm grønnsakbuljong over couscousen og la den svelle i 8 min. Rør sammen sitronsaft, olje, sennep, honning, salt og pepper. Skjær aspargesen i biter og bland den med spinaten. Del skinken i små biter og strø den over salaten.

    Flere gode oppskrifter med asparges finner du her.





    BØNNENUDLER MED LAKS OG SOPP
    (Til 4 personer)
    800 g laksefilet, beinfri
    200 g portobellosopp eller sjampinjong
    en bunt vårløk
    en plante koriander (eller to hvis du er veldig glad i det)
    2 pakker bønnenudler
    saft av 4 lime
    1 dl fiskesaus
    sukker
    1 rød chili

    Skjær laksen i store, firkantede biter. Skyll vårløken og skjær den i fine ringer. Sett til side. Kok opp vann og legg bønnenudlene i bløt. Følg anvisningen på pakken. Rens soppen for jord. Stek soppen hel i tørr panne på høy varme til den begynner å slippe vann. Stek til vannet fordamper, senk varmen litt og ha litt olivenolje i pannen. Stek videre til soppen er gylden. Ta soppen over på en tallerken og stek laksen uten å skylle pannen. Stek i tre til fem minutter, avhengig av hvor store laksebitene er. De skal være litt rå i midten. Lag dressing: Rør sukker inn i limesaften til den er passe sursøt. Bland inn fiskesausen og finhakket rød chili. Hell dressingen over de ferdige bønnenudlene, bland godt og legg små nøster på tallerkenene. Server med laks, vårløk, sopp, en limebåt og mengder med grovhakket koriander.




    SALAT MED FULLKORNSPASTA
    (Til fire personer)
    700 g fullkornpasta, for eksempel penne
    200 g ferske eller frosne reker
    2 modne avokado
    2 grønne epler, type granny smith
    5 tomater
    blader fra 1/2 basilikumplante

    Dressing:
    saft av en sitron
    1 ts sukker (eventuelt søtningsstoff)
    3 ss olivenolje
    salt og kvernet pepper

    Kok pastaen al dente. Trekk et par minutter fra koketiden på pakken. Jo mer bitt i pastaen, jo bedre. Renn av og rør inn en spiseskje olivenolje. Sett til
    side for avkjøling, rør av og til. Skrell rekene, skrell avokadoen og skjær den i biter eller bruk en teskje og skav bitene ut. Hell litt sitronsaft over dem når du er ferdig. Skjær eplene i biter, skjær tomatene i båter og plukk bladene av basilikumplanten. Når pastaen er avkjølt, bland alt og lag dressing: Press sitron og rør sukkeret ut i sitronsaften. Visp inn to spiseskjeer olje og smak eventuelt til med mer sukker. Strø salt og pepper på salaten og bland godt. Ha på dressing og bland godt rett før servering.




    GROVT RUGBRØD
    Enkel surdeig:
    2 dl skummet kulturmelk
    3 dl varmt vann
    30 g gjær
    100 g sammalt rug, grov
    200 g rugkjerner

    Deig:
    1 ss salt
    2 ss sirup
    150 g sammalt rug, grov
    ca. 150 g hvetemel
    1 1/2 dl skummet kulturmelk
    1/2 dl varmt vann

    Rør surdeigen sammen og sett den tildekket på kjøkkenbenken i 12-18 timer. Ta evt av 1 dl surdeig for senere bruk. Surdeig kan holde seg i lukket boks i kjøleskap i opptil 3 uker. Rør inn salt og sirup i surdeigen. Tilsett det grove melet, litt av gangen. Ha i hvetemel litt etter litt. Deigen skal ikke bli for fast, du skal kunne «helle» den ned i smurte former. Elt/rør godt og ha i former. Etterhev i 3-4 timer, gjerne med et fuktig kjøkkenhåndkle over seg. Stek først i 45 minutter på 175° og så 45 minutter til med bakepapir over. Hvis du syntes brødene trenger mer tid etter at du har fått de ut av formene, kan du sette dem nok et kvarter inn i ovnen.

  • Hva er din beste oppskrift på lett og god sommermat? Del den med andre i kommentarfeltet under. Bon apetitt!
  • Sommersprek med super mat
    Sommersprek med super mat
    Sommersprek med super mat
    Sommersprek med super mat
    Sommersprek med super mat
    Sommersprek med super mat
    Sommersprek med super mat
    Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer