Sopp

Sopp trives aller best under føttene

Kan finnes over 80 ulike slag bare på hælen!

SOPP PÅ FØTTENE?: Fotsopp er svært vanlig, og det er faktisk på føttene vi har flest ulike soppslag, ifølge ny forskning.  Foto: Thinkstock
SOPP PÅ FØTTENE?: Fotsopp er svært vanlig, og det er faktisk på føttene vi har flest ulike soppslag, ifølge ny forskning. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
De fleste kvinner har nok hatt underlivssopp en eller annen gang, og fotsopp er også svært vanlig - særlig hvis du trener mye, eller går barbeint i offentlige garderober.

Det er imidlertid ikke bare underliv og føtter som kan være tilholdssted for sopp.

Ifølge en ny forskningsstudie finnes det sopp svært mange andre steder på kroppen også, uten at vi tenker noe særlig over det.

Flass er for eksempel en form for sopp, og visste du at føttene dine kan være tilholdssted for over 200 ulike slag?

Føttene er nemlig et av de mest «utsatte» stedene, og det er særlig hælene, under tåneglene og mellom tærne soppslagene trives best, skriver BBC News.

LES OGSÅ: Spis deg til et friskt underliv

MEST UTSATT: Ifølge forskerne er hælen det stedet der det ofte befinner seg flest ulike soppslag. Denne personen har fått en soppinfeksjon i hælene...au.. Foto: Thinkstock
MEST UTSATT: Ifølge forskerne er hælen det stedet der det ofte befinner seg flest ulike soppslag. Denne personen har fått en soppinfeksjon i hælene...au.. Foto: Thinkstock Vis mer

Trives best på hælene


I den nye studien, som ble utført ved National Human Genome Research Institute i Bethesda, Maryland, gjennomførte forskerne en nøyaktig kartlegging av hvor de ulike soppslagene oftest befinner seg på menneskekroppen.

De tok prøver av 14 ulike kroppsdeler - deriblant ørekanalen, mellom øyebrynene, baksiden av hodet, baksiden av ørene, tåneglene, mellom tærne, underarmen, ryggen, underlivet, nesebor, bryst, håndflate og innsiden av albuen, hos ti friske, voksne mennesker.

Resultatene av prøvene, som er publisert i tidsskriftet Nature, viste at soppmengden - og slagene, varierte på de ulike kroppsdelene, og at hælen var klart mest utsatt. Her kunne det befinne seg opp mot 80 ulike former for sopp.

Forskerne fant også rundt 60 ulike soppslag under tåneglene og 40 mellom tærne. Andre steder hvor soppen trivdes godt, var i håndflatene, på underarmen og på innsiden av albuen. Her var det imidlertid en mer moderat soppmengde på mellom 18 og 32 ulike slag.

LES OGSÅ: Ikke bruk denne sjampoen hver dag

UNDER NEGLENE: Det er også veldig vanlig å få fotsopp under neglene. Det kan være lurt å være litt ekstra obs på dette, da det kan danne seg infeksjoner etter hvert...  Foto: Getty Images/iStockphoto
UNDER NEGLENE: Det er også veldig vanlig å få fotsopp under neglene. Det kan være lurt å være litt ekstra obs på dette, da det kan danne seg infeksjoner etter hvert... Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

- Bruk sandaler i garderober

- Resultatene av studien vår gir oss informasjon vi aldri før har hatt om sopp og veksten på normale, sunne mennesker, sier dr. Julia Segre fra National Institutes of Health, som var med på å gjennomføre studien:

- Det florerer for eksempel av ulike soppslag på undersiden av føttene dine, så det kan være lurt å bruke sandaler i offentlige garderober hvis du ikke ønsker å blande din egen fotsopp med andres.

Ifølge dr. Segre har de nå fått en god oversikt over hvor sopp som oftest befinner seg, og dette kan gjøre det enklere å se nærmere på ulike sopprelaterte hudsykdommer.


Flere av testdeltagerne hadde nemlig problemer relatert til soppinfeksjoner.

LES OGSÅ: Hvor ofte vasker du puten din?

Som regel helt ufarlig

Sopp i seg selv er som oftest relativt ufarlig. Problemet med noen soppslag, er at det kan danne seg infeksjoner etter hvert.

Går du i lengre tid uten behandling kan det også bli veldig ubehagelig, og det er ikke alltid så lett å vite om man har en infeksjon, da det ikke bestandig kommer symptomer.

Du kan faktisk ha sopp i månedsvis uten at det klør eller merkes på noen som helst måte, og da er det vanskelig å oppdage.

Ifølge forskerne kan det utvikle seg infeksjoner når det er en ubalanse i mikrobene i huden. En slik ubalanse kan gjøre det enklere for skadelige mikrober å infiltrere kroppen og føre til sykdom.

Ifølge dr. Paul Dyer, som er soppekspert ved Dyer of Nottingham University, kan ulike soppslag som regel leve helt fint i samme kropp uten å føre til skade, men har man et dårlig immunforsvar, kan dette resultere i infeksjoner.

- Denne studien viser hvilket enormt mangfold av soppslag som vokser på menneskekroppen. Det er mye mer enn vi noen gang har trodd, sier han til BBC News.

LES OGSÅ: Sorry, dette er ikke en pigmentflekk

Kan mistolkes som tørre føtter

Tror du at du kan ha fotsopp, men er ikke helt sikker? Som KK.no tidligere har skrevet, starter det som regel i tåmellomrommet mellom lilletåen og nabotåen med skjellete og rød hud som klør og etter hvert begynner å sprekke opp.

Herfra kan det spre seg, og huden kan se gråhvit og oppbløtt ut.

Mange tror ofte at de kanskje bare har tørre føtter, men det kan faktisk være fotsopp, så det er lurt å få sjekket det opp hvis problemet er langvarig.

Flere tips til forebygging av fotsopp:
• Holde huden så tørr som mulig. (I strøk der man stort sett går barbent hele livet, ser man omtrent ikke fotsopp!)
• Tørk føttene godt etter bad og dusj, spesielt mellom tærne
• Unngå tette og varme sko så mye du kan.
• Hvis du er plaget av fotsvette, kan man få tak i fotdeodorant som hjelper til med å holde føttene tørre.
• Bytt sokker hver dag og vask dem på minst 60 grader for å drepe eventuelle soppsporer.

LES OGSÅ: Munnvann kan motvirke fotsopp

Start behandling så fort som mulig

Dersom du får konstatert fotsopp, er det viktig å starte behandling så fort og tidlig som mulig. Da forhindrer du nemlig at soppen får spre seg til andre deler av føttene/lkroppen, og den blir lettere å bli kvitt.

Det finnes flust av soppmidler på apotek som du kan få tak i uten resept, og disse bør smøres på (husk å lese pakningsvedlegget) selv om det er sprekker i huden. Det kan svi litt, men det er ikke farlig.

Det finnes mange forskjellige reseptfrie soppmidler; klotrimazolpreparater (Canesten®, Klotrimazol), miconazol (Daktar®), ekonazol (Pevaryl®) har alle en behandlingstid på 3-4 uker. Terbinafin (Lamisil®) har behandlingstid på 1 uke. Alle virker omtrent like godt. Forskjellen ligger i behandlingstiden.

Neglesopp kan være vanskelig å få bukt med, og kommer ofte tilbake etter behandling.

Slik bruker du soppmidlene:
• Området som er angrepet av sopp bør vaskes og tørkes godt før krem påføres
• Smør kremen på området som er angrepet og massér kremen inn i huden.
• Vær nøye med at kremen dekker hele området. Påfør kremen 2-3 cm utenfor område som er angrepet slik at du også får behandlet sopp som ikke synes.
• Ved sopp mellom tærne skal kremen påføres to ganger daglig (morgen og kveld) i 1 uke eller i 3-4 uker avhengig av hvilken behandling som er valgt.
• Hvis du har fulgt behandlingen etter oppskriften, og det ikke er tegn til forbedring etter denne tiden, bør lege kontaktes, siden dette kan bety at plagene kan ha en annen årsak enn

LES OGSÅ: Riktige sokker er viktigere enn du tror

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer