Høst

Soppsunn

Soppsesongen er i gang - benytt anledningen til å lage noen deilige, sunne soppretter.

Plukker du sopp selv, bør de plukkes i kurv. Kjøper du sopp i butikken, bør du oppbevare dem i en papirpose - ikke plast.
Plukker du sopp selv, bør de plukkes i kurv. Kjøper du sopp i butikken, bør du oppbevare dem i en papirpose - ikke plast. Vis mer
Publisert
Sist oppdatertSlik plukker du sopp:

 • Store kraftige sopp plukker du lettest med en vridende og trekkende bevegelse. Pass på å få med hylstre som sitter nede i bakken. De kan være viktig for sikker artsbestemmelse.
 • Spinkle tettvoksende sopper klipper du lettest med en husholdningsaks.
 • En soppkniv med børste i den ene enden er fin. Du kan også ha med en ekstra børste for å fjerne sand og jord. Som kniv er en rotkniv godt egnet. Soppen plukkes i en flat kurv eller eske som ikke er for dyp slik at du unngår klemskader på soppen.
 • (Kilde: naturtips.no)

  August og september er de beste soppmånedene i Norge. Enten du plukker selv eller kjøper i butikken, sen sensommer og tidlig høst tiden for å mette seg på sopp. Vanligst er det kanskje å bruke soppen som tilbehør - enten som soppstuing, i sauser eller gryteretter - men sopp kan utmerket godt få være stjernen i måltidet. Unngår du den heftigste smørstekingen, kan soppretten bli både sunn og deilig.

  Å plukke sopp selv kan være en risikosport hvis du ikke er kjent med hvilke sopptyper som er giftige og ikke - kjøpt en god soppbok eller sjekk soppsiden på naturtips.no.

  Smakfull soppsuppe

  Suppe varmer godt på stadig kjøligere dager. Serveres med nybakt grovbrød. Får du rester, er suppe et godt lunsjalternativ også.

  1/2 løk
  Kantareller, steinsopp og sjampinjong, ca 600 gram
  1 liter kyllingkraft eller -buljong
  Maisennamel
  Salt og pepper
  Litt smør eller matolje

  Finhakk løken og stek den med litt olje eller smør på svak til middels varme til den blir mør. Del opp soppen i passelig store biter - noen liker å finhakke den, andre vil heller ha litt større biter. Skru opp varmen litt og stek soppen sammen med den møre løken i noen minutter. Hell i kaft eller buljong, og bruk litt maisennamel til å jevne suppen litt. Smak til med salt og pepper, og bruk eventuelt en liten fløteskvett.

  Tips: for enda mer smak, kan du tilsette finhakket hvitløk (stekes sammen med løken), litt sitronsaft eller noen friske urter (tilsettes helt på slutten av koketiden).

  Andre oppskifter med sopp:
 • Sopp under lokk
 • Høstrøre
 • Smørbrød med smak av høst
 • Steinsopp med timian
 • Lasagne med skogsopp
 • Sjampinjonger er tilgjengelige i butikkene året rundt, men smaker ekstra godt når de er nyplukket.
  Sjampinjonger er tilgjengelige i butikkene året rundt, men smaker ekstra godt når de er nyplukket. Vis mer
  Kantarell er nydelig - pass på så lenge sesongen varer.
  Kantarell er nydelig - pass på så lenge sesongen varer. Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer