IKKE PIGMENTFLEKK, MEN: De fleste som får hvite flekker i huden, for eksempel på armer, mage, bryst, legger og skuldre, har noe som kalles tinea versicolor (også kjent som pityriasis versicolor). Foto: Thinkstock/Science Photo Library
IKKE PIGMENTFLEKK, MEN: De fleste som får hvite flekker i huden, for eksempel på armer, mage, bryst, legger og skuldre, har noe som kalles tinea versicolor (også kjent som pityriasis versicolor). Foto: Thinkstock/Science Photo Library Vis mer

Solfaktor

Sorry, dette er ikke en pigmentflekk

Trodde du de hvite hudflekkene som dukker opp med sola skyldes pigmentforandringer? Som oftest er det noe ganske annet.

Publisert
Om du ikke har sett det på deg selv har du kanskje sett det på andre: De hvite flekkene på huden som gjerne blir veldig synlige om sommeren.

Mange tror dette er pigmentflekker, men ifølge Lommelegen.no lider kun én til to prosent av befolkingen av vitiligo. Det er en ufarlig hudsykdom hvor pigmentet i huden forsvinner.

Lommelegen.no er i likhet med KK.no eid av Aller Internett.

Hudsopp

De fleste som får hvite flekker i huden, for eksempel på armer, mage, bryst, legger og skuldre, har noe som kalles tinea versicolor (også kjent som pityriasis versicolor).

LES OGSÅ: Derfor bør du alltid ha solkrem i veska

Ifølge hudlege Kjetil Guldbakke på Lommelegen.no skyldes tilstanden en overvekst av en sopp i huden som heter malazzesia.

Denne soppen har vi alle på huden, men den kan skape problemer særlig om sommeren. Bakgrunnen for dette er at den liker seg når det blir varmt og man blir litt svett. Når man får overvekst av denne soppen utvikler man et utslett som ofte er hvitlig i farge.

SE OGSÅ: Det perfekte tidspunktet for selvbruning

Forstyrrer pigmentet

I starten kan man ha lett skjelling på flekkene. Det spesielle med tinea versicolor er at pigmentproduksjonen i huden forstyrres. Man utvikler da pigmentforstyrrelser som ofte består av hvite flekker. Dette blir enda mer synlig om sommeren når huden rundt ellers blir brun. Selv med behandling blir disse pigmentflekkene værende i flere måneder, selv om soppen er borte.

LES OGSÅ: Ikke let etter D i solariet

Slik kan du bli kvitt det

Hos hudlege tas ofte et lite avskrap av huden for å bekrefte diagnosen, og soppen kan identifiseres under et mikroskop. Det viktige blir å forebygge nye utbrudd, slik at man slipper denne plagen.

Hudlege Kjetil Guldbakke anbefaler da å bruke en spesialsjampo fast. Mest brukt er Fungoral sjampo.

Du kan for eksempel bruke denne to dager i uken fast som vedlikeholdsbehandling. Pass da på å la sjampoen virke på huden i hvert fall en fem minutters tid før du vasker den ut.

Hvis du får et utbrudd er Lamisil spray mot hudsopp mest brukt, noen ganger foreskrives også Lamisil salve. Disse preparatene skal kun brukes i kortere perioder.


Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer