MENSEN HAR IKKE "SKYLDA": Ny forskning tyder på at menstruasjonssyklusen ikke har den innvirkningen på søtsug som man tidligere har trodd.
MENSEN HAR IKKE "SKYLDA": Ny forskning tyder på at menstruasjonssyklusen ikke har den innvirkningen på søtsug som man tidligere har trodd. Vis mer

Søtsug

Søtsug skyldes ikke PMS

Å se fet mat og sjokolade har langt større innvirkning på appetitten, viser forskning.

I mange år har PMS fått «skylden» for humørsvingninger, hodepine, magesmerter, og ikke minst – økt søtsug, blant oss kvinner.

Men dersom du er en av dem som forsvarer deg med «jeg har mensen» hver gang du kaster deg over sjokoladeplaten, bør du antagelig slutte med det nå.

Ikke sammenheng med PMS

Ny forskning viser nemlig at kvinners sug etter sjokolade og søtsaker ikke nødvendigvis har sammenheng med PMS og menstruasjon, skriver NBCnews.com (ekstern lenke).

Det er forsker Megan Apperson McVay og kolleger fra Louisiana State University i USA, som har gjennomført en studie hvor de så nærmere på dette med PMS og søtsug blant kvinnelige studenter.

Og, lite overraskende, viste resultatene at kvinnene hadde en tendens til å si at sjokolade/søtsuget var større i dagene frem mot menstruasjonen, sammenlignet med andre dager i året. se

I tillegg viste studien at de ulike stadiene i kvinners menstruasjonssyklus ikke påvirket suget etter mat med mye fett, eller mengden sjokolade kvinnene spiste. Dette ble styrt av andre faktorer.

LES OGSÅ: Slik tar du knekken på PMS

Går imot tidligere forskningSpiser du mer søtsaker i forbindelse med PMS?
Funnene, som publiseres i neste utgave av tidsskriftet Appetite, går imot tidligere studier, som har tydet på at kvinner får et økt sug etter sjokolade og fet mat i dagene før og under menstruasjon.

Ifølge den nye forskningen kan imidlertid de tidligere studiene ha inkludert kvinner med spiseforstyrrelser, som bulimi, som kan ha påvirket resultatene. I tillegg skulle kvinnene i de tidligere studiene gi svar ut fra «tidligere søtsug relatert til PMS», mens kvinner i den nye studien fikk spørsmål relatert til søtsuget de opplevde der og da.

35 kvinnelige collegestudenter (uten spiseforstyrrelser) deltok i Apperson McVays undersøkelse. Disse ble bedt om å komme inn på laboratoriet på to ulike stadier av menstruasjonssyklusen – syv dager før de fikk menstruasjon og midtveis i menstruasjon, siden det er disse tidspunktene kvinner, angivelig, opplever sterkest søtsug.

Forskerne validerte kvinnenes stadier i syklusen ved å målene nivåene av luteiniserende hormon – et hormon som trigger ovulering.

LES OGSÅ: Lei PMS? Drikk dette!

Ja, helt klart
 
(76%)
Nei, jeg blir ikke så påvirket av det
 
(16%)
Vet ikke
 
(7%)

Å se mat gir større sug

Forskerne spurte kvinnene om søtsuget deres før og etter at de hadde vist dem en skål med sjokolade. Og resultatene viste altså at det å se maten, påvirket søtsuget i langt større grad, enn selve menstruasjonssyklusen.

Det er en kjent sak at det å vise personer søtsaker og god mat øker sultfølelse, men ifølge forskerne er det altså ikke sikkert at dette har noen som helst sammenheng med kvinners menstruasjonssyklus.

- Mer forskning er nødvendig for å fastslå dette, og da særlig hvordan følelsene i forbindelse med menstruasjonssyklusen påvirker søt- og matsug, sier forskerne.

LES OGSÅ: Du kan bli gravid under menstruasjon

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: