Søte bær og frukter er mye sunnere enn sjokolade, og fyller bedre opp i magen. Er du avhengig av litt søtt i løpet av dagen, kan du lage søte fruktdesserter som ikke slår negativt ut på vekten, men holder søtsuget i sjakk.
Nå er det sesong for blåbær, men samtidig er det stadig varmt ute. En god og kald blåbærdessert lager du enkelt ved å kjøre noen håndfuller friske bær i en blender til det blir en glatt masse. Hell massen i en form eller bolle og sett den i fryseren. Omlag hver halvtime risper du opp blandingen med en gaffel, helt til alt er helt innfryst. Når du skal spise desserten, skarper du den opp med gaffel igjen og serverer i glass eller skåler. Pynt gjerne med litt frisk mynte.
Prøv en annerledes fruktsalat med litt annet enn epler og bananer. Det smaker søtt og godt, og er garantert en dessert som barna også vil like. Oppskiften er til 1 porsjon.
4 lichi (kjærlighetsfrukt)
2 pasjonsfrukt
1 fersken
1/2 galiamelon
Ta skallet av lichiene. Del ferskenen i to og ta ut steinene. Skjær fuktkjøttet ut av skallet og del det i tynne båter. Del melonen i biter. Legg fersken og melon i en pen form på en tallerken (lager du fruktsalat til barna, kan du for eksempel forme ansikter med melonmunn, ferskennese og lichiøyne), med lichiene samlet i midten. Del pasjonsfruktene i to og ta ut innholdet med skje før du tømmer det over fruktsalaten. Pasjonsfrukten er frisk og syrlig i kontrast til de andre, søte fruktene.
Ingenting slår en god, gammeldags bærsoll. Nyplukkede bær fra hagen eller skogen smaker nydelig med litt melk over. Søte bær trenger ikke ekstra sukker. Velg skummet melk eller lettmelk til, og bland gjerne flere bærsorter sammen.
Milkshake egner seg godt til dessert. Du kan tilsette litt iskrem hvis du vil, men bruker du frossen frukt, får du tykk og god konsistens på milkshaken likevel. Prøv for eksempel:
1 banan
2,5 dl skummet melk
1,5 dl frosne bær, for eksempel jorbær og blåbær
Kjør alt sammen i en blender til du får en glatt blanding. Legg til litt mynte på toppen.
Når du snart får tak i norske epler i butikkene (eller fra egen hage), kan du prøve denne superenkle epledesserten: skjær et eple i skiver og legg det lagvis med litt yoghurt naturell i en dessertskål. Dryss over litt kanel til slutt.
Mørk sjokolade (70% kakao eller mer) i små mengder er sunt for kroppen og stiller søtsuget. Det er også mektigere enn kokesjokolade, så du trenger ikke fullt så mye for å bli «søtmett». Finrasp noen ruter sjokolade over fileterte appelsinbåter, så har du en deilig og superenkel dessert.
Flere oppskifter med frukt og bær:





