Søvn

Sov bedre på 1-2-3

De 6 beste rådene for en god natts søvn.

Model Released - Woman wearing eye shades/sleep mask. Foto: REX/VOISIN/PHANIE/All Over Press
Model Released - Woman wearing eye shades/sleep mask. Foto: REX/VOISIN/PHANIE/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NOFor noen er søvnproblemer en plage som stadig vender tilbake.

Heldigvis finnes det hjelp å få.

Men før du gjør sovepiller til en del av din nattlige rutine, er det et par grep du kan ta for å sove bedre.

LES OGSÅ: Tar han alltid dyna?

1. Riktig temperatur på soverommet

Hvor uthvilt du føler deg på dagen avhenger av kvaliteten på søvnen din. Og søvnkvaliteten kan påvirkes av temperaturen på soverommet.

TEMPERATUR: Det er lettere å sove godt dersom soverommet holder en behagelig temperatur. Det bør ikke være for kaldt, og heller ikke for varmt. Foto: Radharc Images / Alamy/All Over Press
TEMPERATUR: Det er lettere å sove godt dersom soverommet holder en behagelig temperatur. Det bør ikke være for kaldt, og heller ikke for varmt. Foto: Radharc Images / Alamy/All Over Press Vis mer

Vi har alle opplevd ubehaget på varme sommerkvelder, der temperaturen gjør det nesten uutholdelig å ligge under dyna. Og dersom du er litt ivrig med oppvarmingen av huset på vinteren kan det fort bli for varmt til å sove godt. Men det er heller ikke bedre å ha det for kaldt – kroppen skal tross alt slappe av og ikke riste av kulde.

Kroppen må nemlig nå en bestemt temperatur for å sovne, og det beste er derfor å sørge for at soverommet holder en temperatur på mellom 18 og 22 grader.

Er det for varmt på soverommet kan det derfor være lurt å sette vinduet på gløtt en liten stund før du legger deg, og eventuelt legge et varmeteppe som kan varme opp sengen.

KOM DEG UT: Sørg for å få minst en halvtime med dagslys i mørketiden. Det vil gjøre det langt lettere å sovne på kvelden. Foto: frans lemmens / Alamy/All Over Press
KOM DEG UT: Sørg for å få minst en halvtime med dagslys i mørketiden. Det vil gjøre det langt lettere å sovne på kvelden. Foto: frans lemmens / Alamy/All Over Press Vis mer

2. Riktig lys

Lys virker oppkvikkende og kan hemme utskillelsen av det søvnfremmende hormonet melatonin. Det er derfor svært lurt å unngå å bli eksponert for sterkt lys rett før leggetid, eller dersom du må opp om natten.

Men lys kan også hjelpe deg med å sove bedre om natten, i hvert fall hvis du sørger for å utsette deg for tilstrekkelig med dagslys i løpet av dagen.

Særlig i mørketiden er dette viktig, og da kan det være lurt å ta seg en liten tur ut døra i lunsjpausen. Det kan gjøre det lettere å sovne på kvelden.

– Lys påvirker hormonet melatonin, som styrer døgnrytmen. Det er ikke mye dagslys man trenger – en halvtime kan være nok, sier forsker og psykologspesialist hos Uni Research Helse, Mari Hysing, til KK.no.

LES OGSÅ: Mørketiden kan ødelegge sexlivet

3. Ingen mobil og nettbrett

Det er likevel ikke bare dagslys og lyset fra husets lamper som påvirker oss. La oss ikke glemme nåtidens viktigste duppeditter – nemlig mobiler og nettbrett. Og disse er sjeldent mer enn en armlengde unna oss.

De aller fleste av oss gjør også den tabben at vi tar dem med oss i senga. 

– Du bør helst roe ned og koble av på kvelden før du skal legge deg, og dette inkluderer å koble av det elektroniske. 

– Det skarpe lyset fra mobilen og nettbrettet vil også kunne forstyrre hormonet melatonin. Særlig dersom du får lite lys på dagen, og utsetter deg for mye lys på kvelden, forklarer forskeren.

SURFER: Tar du med det datamaskinen, smarttelefonen eller nettbrettet i senga? Det er ikke ideelt for nattesøvnen. Foto: REX/Mood Board/All Over Press
SURFER: Tar du med det datamaskinen, smarttelefonen eller nettbrettet i senga? Det er ikke ideelt for nattesøvnen. Foto: REX/Mood Board/All Over Press Vis mer

Det beste er altså å unngå dette lyset i tiden rett før du legger deg, og i hvert fall ikke ta det med i sengen. Da er det bedre å ty til en god gammeldags bok, og du vil garantert sovne lettere.

4. Riktig farge på soverommet

Farger er farger, tenker du kanskje. Og hvorfor skulle det spille noen rolle hvilken farge du har på veggene på soverommet? Du sover tross alt med øynene igjen. 

Men farger påvirker oss mer enn vi tror, og kanskje særlig på soverommet, siden dette er det siste du ser før du sovner. 

Farger som gult, rødt og oransje er energiske farger som lettere vil gjøre deg gira og stressa, enn å roe deg ned. Mens sort er en farge som assosieres med sorg, depresjon og tap, og kan føre til tungsinn.

Hvitt gir underbevisstheten en viss uro, og kan være en katalysator for migrene. Mens grått kan gi en følelse av uro og tungsinn, likegyldighet og tiltaksløshet, og i verste fall sabotere for sexlivet.

FARGETONER: Gå gjerne for farger som blått, grønt og lilla på soverommet. Det vil ha en avslappende effekt. Foto: REX/Caiaimage/All Over Press
FARGETONER: Gå gjerne for farger som blått, grønt og lilla på soverommet. Det vil ha en avslappende effekt. Foto: REX/Caiaimage/All Over Press Vis mer

Så hva står du egentlig igjen med da? Dette har kreativ leder for Fargerike, Dagny Thurmann-Hoelseth et svar på. 

– En fin huskeregel er at de kalde nyansene i fargesirkelen er avslappende for oss, for eksempel grønt, blått og kjølige lillatoner. De varme vil også fungere, men gjerne i dusere nyanser, har hun tidligere uttalt til KK.no.

LES OGSÅ: Morgenfugler er lykkeligere enn natteravner

5. Regelmessige søvnrutiner

Kroppen vår setter pris på rutiner, hvert fall når det kommer til søvn. Og selv om du ikke føler deg trøtt på kvelden, vil behovet for søvn likevel være der.

Det er som regel mellom klokken 22 og 23 at trøttheten slår inn hos de fleste, men holder du deg oppe lengre enn dette vil søvnforsinkelsen stige - og du vil føle deg mer våken.

Ønsker du å få en god natts søvn, med nok timer på puta, er det altså en dårlig idé å sitte oppe lenge.

BEVEGELSE: Fysisk aktivitet gjør godt for søvnkvaliteten. Og legger du treningen utendørs kan du også få litt dagslys på kjøpet. Foto: (c) Robert Niedring/Horizontal/Lumi Images/Corbis/All Over Press
BEVEGELSE: Fysisk aktivitet gjør godt for søvnkvaliteten. Og legger du treningen utendørs kan du også få litt dagslys på kjøpet. Foto: (c) Robert Niedring/Horizontal/Lumi Images/Corbis/All Over Press Vis mer

Og dersom du er flink til å legge deg, og å stå opp til rundt samme tid hver dag, vil kroppen falle inn i en naturlig rytme, og det blir langt lettere å bli uthvilt.

6. Fysisk aktivitet

Trening og mosjon er ikke bare et middel for å oppnå drømmekroppen, det er også godt for helsa.

Og selv om fysisk aktivitet kan gi deg mer energi i hverdagen, kan det ifølge Hysing også gjøre det lettere for deg å sove godt om natten.

– Litt fysisk aktivitet vil ofte gjøre at man føler seg litt avslappet etterpå, og kan derfor også hjelpe på søvnen. Så kanskje bør du ta deg en liten joggetur i juleferien. Men det bør helst være på dagtid, eller mens det er lyst, og ikke rett før leggetid, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer