Søvnmangel

Sov deg ned i vekt

God nattesøvn kan faktisk gjøre underverker.

GJELDER SÆRLIG KVINNER:  Studien viste at kvinner som led av søvnmangel i gjennomsnitt spiste 329 flere kalorier enn de som var uthvilte, skriver Health.com Menn spiste bare 263 flere kalorier.
GJELDER SÆRLIG KVINNER: Studien viste at kvinner som led av søvnmangel i gjennomsnitt spiste 329 flere kalorier enn de som var uthvilte, skriver Health.com Menn spiste bare 263 flere kalorier. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det høres kanskje litt rart ut at en god søvnrytme kan holde vektnåla der du liker at den skal være, men det er faktisk konklusjonen til en amerikansk lege og forsker som har sammenlignet flere studier som har sett på forholdet mellom søvn og vekt.

Ifølge Sanjay R. Patel er det blant annet tydelig at de som sover dårlig blir mer sultne og orker mindre enn andre.

En annen studie har vist at kvinner som lider av søvnmangel i gjennomsnitt spiser 329 flere kilokalorier enn de uthvilte, mens menn spiser 263 flere kilokalorier.

Men hvorfor skjer dette? Hvorfor blir du sulten av å sove for lite?

Hormoner og fast food

Her handler det først og fremst om hormoner.

Når du sover lite stiger nivået av sulthormonet ghrelin – som for øvrig er et meget sterkt hormon, som gir en kraftig sultfølelse. Det gjør det vanskelig å spise mindre. Og samtidig reduseres nivået av metthetshormonet, leptin. Resultatet: Du spiser mer.

Men du kan ikke bare skylde på hormonene, for her handler det videre om hva man faktisk stapper i seg når man er oppe og går om natten, eller holder seg våken lenge.

Er man våken lenge, har man mer tid til å gomle på god mat, som er lett tilgjengelig – og det er nettopp denne typen mat man gjerne tyr til, enten den er salt eller søt.

Les også: Slik sover du bedre

STRESS NED: Stress og søvn er to ting som ikke går bra sammen, tvert imot. Det kan føre til bukfet. Foto: Alliance - Fotolia
STRESS NED: Stress og søvn er to ting som ikke går bra sammen, tvert imot. Det kan føre til bukfet. Foto: Alliance - Fotolia Vis mer

Forbrenningen på sparebluss

Denne typen kvelds- og nattspising kan fort bli et problem fordi forbrenningen går på sparebluss. Det vil si at den maten du spiser vil bli lagret som fett, hvilket betyr at du vil legge på deg.

Stress er en vanlig årsaksfaktor til dårlig søvn, og her er det lett å komme i en ond sirkel med dårlig søvn og vektøkning. Denne type overvekt kommer ofte i form av bukfett, som er knyttet til flere helserisikoer.

Er du i tvil: Kroppen trenger i gjennomsnitt sju timer søvn for å fungere bra. Men hvor farlig det egentlig er å sove for lite, får du svar på i denne saken.

Tips bedre søvn

Her er til slutt noen gode råd for hvordan du kan få et bedre søvnmønster:

Unngå lys
Det er veldig viktig at rommet du sover i er mørkt og kjølig. Det kan være lurt å få blendet vinduer og andre åpninger for lys. En sovemaske er også lurt om du ikke kan isolere rommet helt mot lys.

Jevn døgnrytme
Søvnen styres i stor grad av hormonet melatonin som påvirkes av døgnrytmen vår. Prøv å  legge deg og stå opp til omtrent samme tid hver dag. På den måten vil det bli lettere å sovne om kvelden og stå opp om morgenen.

Ørepropper og sovemaske
Ørepropper er redningen når det er bråk, snorkelyder eller hva det måtte være rundt deg. Det skal ikke mye lyd til for å forstyrre søvnen.

Mosjon
Aktivitet om dagen gjør det lettere å sovne om kvelden. Dette er spesielt viktig hvis du har brukt mye av dagen på å sitte stille. Unngå hard fysisk aktivitet de siste fire timene før du skal sove slik at kroppen kan gire ned.

Unngå koffein og alkohol
Koffein i kaffe og cola gjør det veldig vanskelig å sovne. Små mengder alkohol kan gjøre det lettere å sovne, men større mengder alkohol vil redusere søvnkvaliteten betraktelig.

Urter
Mange urter sies å ha en beroligende effekt og kan gjøre det lettere å sove godt. Kamille, humle, melisse og lavendel kan brukes i te før du legger deg. Valeriana er et annet naturprodukt som du får kjøpt som konsentrat og som vil gjøre det lettere å sovne.

Forbered deg på søvnen
Sliter med nattesøvnen, prøv å bygge opp gode rutiner om kvelden. Ta en kopp varm melk eller urtete, unngå høy aktivitet og gå til sengs til samme tid hver dag om det er mulig.

Avslappingsteknikker
Ved å gjøre enkle avslappingsøvelser vil kroppen bli bedre forberedt på å sove. Prøv pusteøvelser og avslappingsøvelser for musklene.

Forskningsrapporten vist til øverst heter Short Sleep Duration and Weight Gain: A systematic Review.

Kilder: Health.com, LevBra, PubMed.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer