Helse & Livsstil

Sov deg skikkelig

Lite søvn gir dårlig moral.

Sov deg skikkelig
Publisert
Sist oppdatert
Forskning har tidligere vist at søvnmangel kan påvirke din fysiske helse og ditt følelsesmessige velvære. Nå viser det seg at søvnmangel også påvirker moralen din.

Forskere ved det amerikanske Walter Reed Army Institute of Research utsatte 26 voksne og uthvilte personer for moralske dilemmaer. Deretter ble de samme personene holdt våkne i 53 timer, for så igjen å måtte forholde seg til moralske dilemmaer.

Personene hadde nå store vansker med å avgjøre hvordan dilemmaene kunne løses. William D.S. Killgore, som ledet prosjektet, mener dette betyr at søvnmangel sløver den delen av hjernen som sysler med moralske spørsmål.

Moralen vår er et resultat av våre sosiale, følelsesmessige og religiøse verdier. Lite søvn endrer ikke disse verdiene, men den påvirker redskapen vi forvalter dem med, altså hjernen. Du oppfører deg med andre ord bedre etter en god natts søvn.

Studien, som er publisert av American Academy of Sleep Medicine, kan få betydning for mennesker i yrker hvor de må holde seg lenge våkne, og som i tillegg utsettes for moralske dilemmaer.

Det kan for eksempel dreie seg om militære i kampsituasjoner, helsepersonell og de som jobber i brannvesenet. Ekspertene anbefaler alle voksne å sove sju-åtte timer hver natt.


LES OGSÅ:
 • Salig søvn
 • Gode råd for trøtte tryner
 • Zzzov godt
 • 10 kjerringråd mot søvnløshet

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer