Søvn

Sov deg til mindre smerter

Åtte av ti nordmenn har ryggplager en eller annen gang i livet. Slik kan du sove dem bort.

VIKTIG MED RIKTIG SØVNSTILLING: Måten du sover på har mye å si for helsen din.  Foto: vgstudio - Fotolia
VIKTIG MED RIKTIG SØVNSTILLING: Måten du sover på har mye å si for helsen din. Foto: vgstudio - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Pysjen er på, tennene er pusset og du stuper ned i senga. Allerede her vil mange innta en fast sovestilling, enten det er på magen, siden eller ryggen. Hele 95 prosent av mennesker sover faktisk i samme stilling hver eneste natt, der fosterstilling skal være den mest foretrukne stillingen.

Men dessverre er det ikke sikkert din favorittstilling har en direkte god effekt på kroppen din. I noen tilfeller kan søvnstillinger påvirke kroppen på en negativ måte.

Alle vet at det er vanskelig å endre på vaner, men et godt utgangspunkt er å se om din favorittstilling forsterker helsa di, eller om den rett og slett skaper problemer for deg.

LES OGSÅ: Sov bedre i en hengekøye

PÅ RYGGEN: Da får du jevnt fordel vekten din.  Foto: PantherMedia
PÅ RYGGEN: Da får du jevnt fordel vekten din. Foto: PantherMedia Vis mer

Sove på ryggen

Å sove på ryggen er en fin måte å fordele kroppsvekten jevnt utover og holde alle organer i nøytral posisjon. Dette er en fin måte å unngå smerter i nakke og rygg, spesielt hvis du legger en pute under knærne, som vil støtte ryggen.

Dette er også en god søvnstilling for dem med leddgikt eller smerte i leddene. Når du ligger slik at vekten distribueres jevnt utover hele kroppen gir det lite anstrengelse på muskler og ledd, ifølge nettsiden Fitsugar.com.

Ikke bare det, denne stillingen skal også forhindre rynker, siden ingenting presser mot ansiktet. I tillegg forebygger stillingen hengepupper siden vekten av brystene fordeles jevnt utover, skriver Health.com.

Men det kan også være negativt å sove på ryggen. Er du en snorker er det kanskje bedre å legge seg over til den ene siden, spesielt hvis du deler seng med noen andre!

LES OGSÅ: Derfor har vi dårligere søvnvaner nå

PÅ SIDEN: Å sove på siden kan være bra, da du ikke legger noe trykk på ryggen.  Foto: Colourbox
PÅ SIDEN: Å sove på siden kan være bra, da du ikke legger noe trykk på ryggen. Foto: Colourbox Vis mer

Sove på siden

Å ligge i fosterstilling med knærne bøyd og en pute mellom beina kan også lette på ryggplager, siden du ikke legger noe trykk på ryggen. Det er viktig å bruke en pute så hode og nakke får en nøytral stilling. Denne søvnstillingen er også kjent for å hjelpe til med å forhindre sure oppstøt og fordøyelsesproblemer.

For å få en ekstra god effekt kan du prøve å bøye knærne innover og åpne ryggen. Dette reduserer trykket på ryggskivene.

Ifølge Fitsugar.com er det ingen ulemper med å sove i fosterstilling, siden ryggen holdes i en fin og naturlig stilling. Men forfatter av «The Good Sleep Guide» sier noe annet. Han sier stillingen i verste fall kan gi både hodepine og nakkesmerter.

LES OGSÅ: Snorking øker risikoen for å dø av kreft

Å sove på magen

Hvis du har vondt i nedre del av ryggen kan det lette ubehaget å sove på magen.

Ligger du på magen kan du ende opp i en stilling som minner om den kjente yogastillingen Kobra. Denne øvelsen gir blant annet god fleksibilitet og mobilitet i ryggsøylen. Øvelsen er med på å redusere stressnivået i kroppen, ifølge Trening.no. For å få til denne stillingen i sengen må du bruke mange puter!

Mange liker å ligge på magen, men dessverre er dette den søvnstillingen som er mest risikoutsatt. Blant annet ødelegger det den naturlige svaien nederst i ryggen. Og så må du jo ligge med hodet til den ene siden, som også utfordrer den naturlige stillingen til ryggraden og nakken. Tenk bare på hvor øm og sår du hadde blitt i nakken om du holdt den til siden i 15 minutter i våken tilstand?

Å ligge på magen legger også press på ledd og muskler, noe som kan irritere nerver og føre til smerter, nummenhet og kribling, ifølge Health.com.

Andre eksperter sier det øker risikoen for rynker å sove på magen

LES OGSÅ: Tøy før du går og legger deg

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer