Søvnkvalitet

Sover du dårlig når det er fullmåne?

Sveitsiske forskere mener både fullmåne og nymåne kan påvirke søvnen.

FULLMÅNE: Mange mennesker, og spesielt kvinner, mener de er søvnløse eller sover dårlig ved fullmåne.  Foto: All Over PressAll Over Press
FULLMÅNE: Mange mennesker, og spesielt kvinner, mener de er søvnløse eller sover dårlig ved fullmåne. Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vi mennesker har i alle år vært fascinert av fullmånen som pryder himmelen over oss.

Før i tiden trodde vi den brakte frem blodtørstige varulver, vampyrer og gjenferd, og det var ikke lurt å være utendørs om natten når månen lyste frem.

I disse dager vet vi bedre. Likevel er det fortsatt slik at mange av oss sover dårligere om nettene når månen er på sitt fulleste (noe den faktisk er onsdag 27. mars).

Og spørsmålet er om det faktisk er slik at månen har en innvirkning på søvnkvaliteten, eller om det kun er noe vi innbiller oss?

LES OGSÅ: Våkner du flere ganger om natten?

Innvirkning på søvn

«Sleepless night, the moon is bright» er tittelen på en studie om måne og søvn, gjort av tre sveitsiske forskere ved Universitetene i Bern og Basel.

Studien sto på trykk i Journal of Sleep Research.

Ifølge denne undersøkelsen - og en rekke andre gjort på samme tema, viser det seg at både nymåne og fullmåne har innvirkning på søvn.

Ved ny- eller fullmåne er det større ladning av elektromagnetisk strøm i kroppen og mer drømmeaktivitet i løpet av søvnen.


Mange mennesker, og spesielt kvinner, mener de er søvnløse eller sover dårlig ved fullmåne, og dette kan altså være noe av forklaringen på problemet.

LES OGSÅ: Spis deg i søvn

PÅVIRKER SØVNEN: Mange hevder at de blir fysisk påvirket av fullmånen.   Foto: Getty Images/iStockphoto
PÅVIRKER SØVNEN: Mange hevder at de blir fysisk påvirket av fullmånen. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

20 minutter mindre

I studien ble 31 forsøkspersoner fulgt gjennom seks uker med to fullmåner. Egentlig skulle forskerne se på basestasjonene til mobiltelefoner og søvnen, men de sjekket månefasene, og resultatet var overraskende.

Søvntiden varierte med månefasene. Fra 6 timer og 41 minutter ved fullmåne og 7 timer ved nymåne. Deltakerne sov altså i gjennomsnitt 20 minutter mindre om natten ved fullmåne enn ved nymåne.

De kunne også bekrefte at de sov mindre, følte seg trøttere og mer uopplagte etter fullmånenetter.

(Saken fortsetter under bildet)LES OGSÅ: 6 til 8 timer søvn = perfekt

Trengs flere undersøkelser

Ifølge professor og søvnforsker Ståle Pallesen kan en av årsakene til at fullmånen har en slik effekt rett og slett være at vi innbiller oss at den påvirker søvnen i negativ grad og dermed blir stresset.

– En forklaring kan være at mennesker som tror at månen innvirker på søvnen deres blir mer stresset under fullmåne - og således opplever dårlig søvn på grunn av selvoppfyllende profetier. Det har videre vært spekulert på om månefasene kan virke inn på visse hormoner hos menn og kvinner, og at disse dermed viser en såkalt circalunar rytme og at hormone kan innvirke på søvnen, sier han til KK.no.

Pallesen forteller videre at det kun er et par undersøkelser som har sett på sammenhengen mellom månefaser og søvn.

– Det trengs flere undersøkelser for å kunne fastslå at det er noen sammenheng og hva mekanismene eventuelt kan være.

LES OGSÅ: Lite søvn kan doble risikoen for hjerteproblemer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer