Søvn

Sover du dårlig? Prøv disse knepene!

Ikke ty til sovepiller før disse rådene er testet.

TRØTT I TRYNET?: Ikke ta sovepiller før du har prøvd naturlige metoder. Foto: Getty Images
TRØTT I TRYNET?: Ikke ta sovepiller før du har prøvd naturlige metoder. Foto: Getty Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Sover du dårlig for tiden? Det er ikke noe gøy, for det går utover humøret, energinivået og evnen til å tenke klart.

LES OGSÅ: Derfor har vi dårligere søvnvaner nå

Det er mange som sliter med å få de 6-8 timene kvalitetssøvn vi trenger i døgnet. Før du tyr til sovepiller (som egentlig ikke løser problemet), kan du prøve følgende knep:

NEI TIL KAFFE: Ligg unna koffeinholdig drikke på kvelden. Foto: Thinkstock
NEI TIL KAFFE: Ligg unna koffeinholdig drikke på kvelden. Foto: Thinkstock Vis mer

Ikke sov på dagen

Er du så trøtt på grunn av lite søvn om natten at du tar deg en ettermiddagslur? Det burde du ikke. Dette er med på gjøre det vanskelig for deg å sovne om kvelden. Hvis du bare må slappe av litt, så ta en høneblund på maks 15 minutter.Dropp koffein etter klokka 18

Ikke drikk kaffe eller svart te etter klokka seks om ettermiddagen. Koffein holder deg som kjent våken. Sjekk kaffe-appen sier fra når du har fått nok

Ikke legg deg stappmett

Å legge seg med stinn mage er ikke behagelig, og du får ikke sove særlig godt. Prøv å ikke spise store måltider etter klokka 19. Men du skal vite at du ikke legger på deg om du spiser sent.

Ikke legg deg sulten

Det er også dumt å legge eg med rumlende mage. Da får du heller ikke sove så lett. Spis en banan, en gulrot eller et knekkebrød. Det skal ikke mye til, bare litt mat i magen gjør at du sover bedre. Er du ofte sulten? Sjekk hvordan du stagger sultfølelsen.

Ikke tren på kvelden

Trening hjelper på søvnkvaliteten, men det spørs NÅR på døgnet du trener. En løpetur etter ni-nyhetene er sikkert deilig, men den gjør at endorfinene raser rundt i kroppen en stund etterpå og holder deg våken. Hvis du trener skikkelig beinhardt vil du antagelig stupe i seng uansett, men moderat mosjon på kveldstid kan forstyrre søvnen.

LES DEG I SØVN: Å lese på senga kan hjelpe deg å roe ned. Foto: Colourbox
LES DEG I SØVN: Å lese på senga kan hjelpe deg å roe ned. Foto: Colourbox Vis mer

Legg deg til fast tid

God søvn har mye med rutiner å gjøre - det vet jo alle som er foreldre. Du bør også innarbeide gode søvnrutiner for deg selv, og legge deg til samme tidspukt hver dag (eller i hvert fall i arbeidsuka). Sørg for at du får MINST 6 timer i senga før du må stå opp neste morgen (de fleste trenger mellom 7 og 8 timer).

LES OGSÅ: Derfor bør du legge deg tidligereKoble ut

Når du skal legge deg skal du prøve å roe ned inntrykkene, og koble ut. Det betyr at du ikke bør sitte med laptop, ipad eller smarttelefon og fikle når du har gått til sengs. Les heller en bok, hvis du må ha noe å gjøre før du slukker lyset.

Ha god lufting på soverommet

Dårlig luft og for høy temperatur på soverommet ødelegger søvnen. Det sies at den perfekte soveromstemperaturen er rundt 18-20 grader, men dette er veldig individuelt. Ha vinduet på gløtt. Hvis det blir for kaldt eller bråkete, så ha døren litt åpen, så du får litt luft inn fra resten av boligen.

Skriv liste - fjern stress

Får du ikke sove fordi du har så mye du skal gjøre og som du ligger og tenker på og stresser over? Ha en blokk og en penn ved senga, og skriv ned det du kommer på at du må huske å gjøre dagen etter. Da har du det svart på hvitt, og det er ikke nødvendig å ligge og tenke på det.

Ta tak i bekymringene

Er det mer omfattende bekymringer som plager deg og holder deg våken? Da bør du ta tak i disse. Det kan jo være alt fra en vanskelig situasjon på jobb, at det går dårlig i forholdet, at du er bekymret for økonomien Snakk med en venn om det. Er det mer alvorlig, bør du ta kontakt med en psykolog.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer