Søvnproblemer

Sover du ekstra dårlig nå?

- Sommeren kan være en vanskelig tid, sier ekspert.

SØVNLØS OM SOMMEREN: Sliter du fra før litt med søvnen, kan sommerlyset forverre situasjonen. Foto: NTB Scanpix
SØVNLØS OM SOMMEREN: Sliter du fra før litt med søvnen, kan sommerlyset forverre situasjonen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Sommerlyset kan gjøre oss gladere og lettere til sinns, men også forverre ting om du strever med å sove.

- For folk med søvnvansker kan sommeren være en vanskelig tid, forteller Bjørn Bjorvatn ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin ved Universitetet i Bergen.

LES OGSÅ: Derfor bør du sove naken

Flere sover dårlig

Bjorvatn forklarer i en større artikkel på Forskning.no hvordan sommerlyset kan forstyrre søvnen for mange, først og fremst de som allerede har litt problemer med å sove.

- Om du har vansker med å sovne, blir det ikke bedre av at lyset flommer inn på soverommet, sier han.

Ifølge Bjorvatn er det ingen tvil om at både mørke vintre og lyse somre påvirker oss, og mye tyder på at søvnproblemer er mer utbredt i Norge enn i mange andre land.

- Det er mer søvnforstyrrelser her i nord. For eksempel er norsk ungdom blant de trøtteste i verden, sier han og presiserer at lys langt ifra er den eneste årsaken til søvnproblemer.

Ifølge Folkehelseinstituttet rapporterer en tredjedel av befolkningen at de ukentlig har problemer med å sove.

LES OGSÅ: 7 tips for en god natts søvn

SØVNLØSE SOMMERNETTER: I tillegg til lyset, kan også varmen bli et problem.  Foto: NTB Scanpix
SØVNLØSE SOMMERNETTER: I tillegg til lyset, kan også varmen bli et problem. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Er det for varmt?

Det er altså ikke bare lyse netter som kan gjøre at vi sover dårligere om sommeren.

Blir det for varmt vil det for de fleste føre til mindre og dårligere søvn.

- Når temperaturen blir ekstrem, vil søvnen ofte svekkes mye, har professor og søvnforsker Ståle Pallesen ved Universitetet i Bergen tidligere fortalt til KK.no.

Ifølge han er det spesielt den dype og viktige REM-søvnen som forstyrres av varmen.

Rundt 15 prosent av den voksne befolkningen lider, ifølge Folkehelseinstituttet, av insomni, som defineres som søvnvansker som varer i mer enn en måned.

I Norge har forekomsten økt betraktelig det siste tiåret, og insomni kjennetegnes av problemer med innsovning, hyppige oppvåkninger eller tidlig morgenoppvåkning.

LES OGSÅ: Den perfekte sommertemperaturen

AVHENGIG AV KAFFE: Et must om morgenen for mange, bare vær klar over at koffein kan sitte i kroppen i mange timer.  Foto: NTB Scanpix
AVHENGIG AV KAFFE: Et must om morgenen for mange, bare vær klar over at koffein kan sitte i kroppen i mange timer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Slik sover du bedre

Det kan være lett å ta for gitt i sommermånedene, men for å sove godt er det viktig å sørge for tilstrekkelig lys på dagtid. Og da teller ikke lyset fra pc-skjermen.

- Få minst 30 minutter med dagslys daglig, helst tidlig om morgenen innen to timer etter at du har stått opp, har Bjorvatn tidligere fortalt til KK.no.

I tillegg vet du sikkert at du bør unngå koffein ettermiddag og kveld, men kanskje er du ikke klar over at forskning viser at koffein kan ødelegge for søvnen mange timer fram i tid. En studie fra Wayne State University i Michigan, viste at effekten av koffein kan sitte i kroppen i opp til seks timer.

Bjorvatn trekker likevel fram én faktor, som spesielt viktig for søvnen.

- Viktigst av alt, hele året, er at du har en god døgnrytme. Forstyrrer du søvnrytmen, forstyrrer du den dype søvnen som er avgjørende for psykisk velvære og opplagthet på dagtid, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer