Søvnproblemer

Sover du ikke nok?

Kan være en overraskende grunn til det.

SØVNPROBLEM: Jobben din kan gi deg søvnproblemer, viser dansk metaforskning. Foto: Scanpix
SØVNPROBLEM: Jobben din kan gi deg søvnproblemer, viser dansk metaforskning. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Det er få ting som er herligere enn å våkne helt uthvilt om morgenen, men dessverre sliter en tredjedel av oss ukentlig med å sove.

En halvtime for lite kan være nok til å ødelegge hele dagen, og selv om det varierer fra person til person, er det generelt best å få mellom syv og ni timer søvn hver natt.

Både den lyse sommeren og varme soverom kan forstyrre nattesøvnen nå, men visste du at jobben din også kan være årsak til dine søvnproblemer?

IKKE UTHVILT?: Få ting er så slitsomt som det å ikke få nok søvn...det kan også ha en negativ innvirkning på helsen din.  Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
IKKE UTHVILT?: Få ting er så slitsomt som det å ikke få nok søvn...det kan også ha en negativ innvirkning på helsen din. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer

En fersk studie gjennomført i Danmark viser nemlig at arbeidsmiljø har mye å si for hvordan vi sover, skriver Videnskab.dk.

LES OGSÅ: Kvinner ER mer gretne om morgenen

Slik påvirker arbeidsmiljø søvn

Et dårlig psykososialt arbeidsmiljø kan føre til større risiko for å få søvnproblemer. Dette kjennetegnes blant annet av at det stilles høye krav, arbeidet krever høy grad av oppmerksomhet og at det foregår i høyt tempo.

- Det kan hende man har problemer med å få nok søvn om man sliter med å rekke å gjøre det man skal, kjører et høyt tempo og har lange arbeidsdager, sier professor Anne Helene Garde ved Det Nationale Forskningscenter for Arbeidsmiljø.

- Det kan også være at man bekymrer seg og tenker på jobben sin når man har lagt seg for å sove, og da er det vanskeligere å sovne og man sover gjerne dårligere, sier Garde som er en av dem som står bak forskningsrapporten.

På samme tid vil også et godt psykososialt arbeidsmiljø kunne hjelpe på søvnen. Opplever man å få følelsesmessig støtte, hjelp til å løse sine oppgaver av kolleger og leder, og har stor innflytelse på eget arbeid, vil dette hjelpe på.

LES OGSÅ: Slik takler du vanskelige kollegaer

LIVSTILSRÅD: For å sove bedre kan man unngå koffein, alkohol og store mengder energi- og fettrik mat før sengetid, sørg for å være fysisk aktiv i løpet av dagen, sørg for at soverommet har riktig temperatur (optimalt for de fleste er mellom 18 og 21 grader), unngå støy over 30 desibel på soverommet, unngå lys fra skjermer før sengetid, og sørg for at soverommet er mørkt, anbefaler den danske rapporten. Foto: Scanpix
LIVSTILSRÅD: For å sove bedre kan man unngå koffein, alkohol og store mengder energi- og fettrik mat før sengetid, sørg for å være fysisk aktiv i løpet av dagen, sørg for at soverommet har riktig temperatur (optimalt for de fleste er mellom 18 og 21 grader), unngå støy over 30 desibel på soverommet, unngå lys fra skjermer før sengetid, og sørg for at soverommet er mørkt, anbefaler den danske rapporten. Foto: Scanpix Vis mer

Skiftarbeid påvirker søvn

Arbeidstid og skiftarbeid kan også påvirke søvnen, viser den danske rapporten. Mens kveldsarbeid ikke er et problem for søvnen, er både nattarbeid og tidlig morgenarbeid det.

- De fleste har vanskeligere for å sove om dagen og søvnen blir forkortet. Mange våkner for tidlig og opplever at de ikke klarer å sove mer selv om de ikke er uthvilt, sier Garde.

Frykten for å ikke høre vekkerklokken kan gjøre morgenarbeid vanskelig. Det er også vanskelig å måtte legge seg for eksempel to timer tidligere enn normalt fordi man skal tidligere opp, forklarer forskeren. 

LES OGSÅ: Morgenfugler er lykkeligere enn natteravner

Godt for hjernen og kroppen

En god natts søvn er godt for både kropp og sinn. Kroppstemperaturen synker når vi sover slik at kroppen bruker mindre energi for å holde seg i gang. Akkurat som en datamaskin, går vi altså inn i en form for hvilemodus. Puls og blodtrykk synker og vi puster roligere.

I hvilemodusen får kroppen en pause, og kan konsentrere seg om å gjenoppbygge både hjerne og kropp. Kroppen begynner for eksempel å produsere veksthormoner som reparerer og restituerer musklene våre.

Derfor er en god natts søvn særlig viktig for deg som trener mye.

– Søvn er viktig for å lære ting. Forskning viser at søvnmangel kan redusere våre kognitive evner. Vi får tregere reaksjonsevne og dårligere evne til å løse komplekse oppgaver. Men selv om kroppen vår er i et hvilestadie, har den også faser der den nesten er like aktiv som i våken tilstand, har psykolog og søvnforsker ved St. Olavs hospital, Håvard Kallestad, tidligere sagt til KK.no.

– Det tydes også på at søvnmangel kan minske hjernens evne til å huske de positive tingene som skjer. Og du vil derfor lettere sitte igjen med et mer negativt inntrykk av dagene dine, har Kallestad sagt.

LES OGSÅ: Våkner du ofte midt på natten?

Råd til hvordan du kan sove bedre

Forskerne bak den nye danske rapporten har også en rekke andre psykologiske og adferdsmessige råd for å få bedre søvn:

1. Sørg for å gå til sengs og stå opp på regelmessige tidspunkter. Det fremmer en regelmessig døgnrytme. 

2. Hvis du har søvnproblemer, skal du unngå at sove i løpet av dagen, også selv om du er søvnig. Søvnigheten går som regel over etter en stund.

3. Gå kun i seng når du er søvnig, og forlat soveværelset hvis du ikke kan sovne.

SØVN OG SEX: Ifølge den danske forskningsrapporten bør man ikke bruke soverommet til annet enn søvn og sex. Foto: Scanpix
SØVN OG SEX: Ifølge den danske forskningsrapporten bør man ikke bruke soverommet til annet enn søvn og sex. Foto: Scanpix Vis mer

4. Unngå ikke-søvnrelaterte aktiviteter (med unntak av sex) i soveværelset. For eksempel jobb og svare på E-poster og lignende.

5. Lær en avspenningsteknikk. Det reduserer spenninger som motvirker søvn. Bruk den, hvis du våkner om natten eller har problemer med å sovne.

6. Unngå å gruble over problemer og morgendagens aktiviteter når du ligger i sengen. Skriv i stedet dine opplevde problemer ned flere timer før sengetid, finn mulige måter å håndtere disse problemene på og legg så problemene til side.

LES OGSÅ: De vanligste grunnene til at du sover dårlig

7. Vær oppmerksom på overdrevne negative tanker om søvn som kan bidra til at holde deg våken. Fortell deg selv at vi er relativt robuste overfor søvnmangel, og at det ikke er en katastrofe hvis du ikke får det ønskede antall timer søvn hver natt.

8. Mennesker med søvnproblemer undervurderer ofte antallet timer som de sover. Før en søvndagbok hvor du noterer når du gikk til sengs, når du sånn cirka sovnet, hvor mange ganger du våknet om natten, når du våknet om morgenen, og når du stod opp. Mange blir overrasket over hvor lenge de faktisk sover.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer