Frokost

Sovet lenge? Hopp over frokosten

Frokost er ikke alltid dagens viktigste måltid.

Eller? Mye av den sunt utseende maten inneholder mye tilsatt sukker.
Eller? Mye av den sunt utseende maten inneholder mye tilsatt sukker. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vår trenings- og kostholdsekspert Ina Garthe får ofte spørsmål om frokost og kalorier på sine nettmøter. En leser spør om det er slik at man skal innta færre kalorier på en «kort dag», altså en dag der man står opp sent og legger seg tidlig. - Eller skal man, som kvinne, spise 2000 kcal hver dag?Les også: Hva kan du om kosthold? Test deg selv her!

Frokosten faller bort

Spørsmålet er relevant i disse tider, når fridagene yngler og sommerferien nærmer seg. Dagene da vi står opp i skikkelig b-menneskestil lenge etter at hanen har sagt i fra, og frokosten på hotellene vanligvis er ryddet bort. - Står vi opp klokka 11, er det naturlig at frokosten klokka 8 faller bort, svarer Ina.- Du bruker ikke mye energi når du sover, derfor trenger du ikke å «ta igjen» måltidene. På disse dagene har du mindre energiforbruk, og kan kutte planen naturlig med dette måltidet, forklarer eksperten.Du dropper ikke dagens første måltid, men du har ikke behov for frokost, lunsj, middag og kvelds de dagene du sover bort morgenen. La det gå tre-fire timer mellom hvert måltid, spis et lite mellommåltid om du er sulten, og spis ikke kveldsmat senere enn en time før du går til sengs.Les også: Derfor bør du spise frokost

Energibehov

Ifølge Åse Andresen, klinisk ernæringsfysiolog på Lommelegen.no, er det mange faktorer som spiller inn på energibehovet, altså kaloribehovet ditt.Fysisk aktivitet, muskelmasse, kjønn, alder og kroppsvekt har en god del å si.

Sjekk hvor mye du bør spise

En av de mest kjente utregningsmetodene for kaloribehov heter Schofield. Den tar utgangspunkt i din vekt, alder og kjønn.Regn ut kaloribehovet ditt her!Tallet du får er altså antall kilokalorier kroppen din trenger hver dag uavhengig av fysisk aktivitet; bare for å opprettholde livsviktige kroppsfunksjoner som pust, hjerteslag, cellefornyelse, hjerneaktivitet, varmeregulering og så videre.Er du en normalt aktiv person legger du til 25 prosent flere kalorier hver dag, både for den fysiske aktiviteten og det som kalles varmeindusert termogenese (altså varmeøkning etter et måltid).

Om du vil ned i vekt

Gjennomsnittlig kaloribehov hos en aktiv kvinne på 18-30 år, ifølge norske anbefalinger for ernæring og fysisk aktivitet, er cirka 2500-2600 kilokaorier per dag.Vanligvis trekker man fra 400–1000 daglige kilokalorier fra dette når hensikten er å gå ned i vekt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer