Søvn Og Vekt

Søvn er ekstra viktig hvis du vil ned i vekt

Mangel på det gjør at vi lettere velger usunn mat og at vi spiser mer.

SØVN OG VEKT: Det er en klar sammenheng, viser forskningen, og det er flere måter søvnen påvirker vekten på. Foto: Scanpix/NTB
SØVN OG VEKT: Det er en klar sammenheng, viser forskningen, og det er flere måter søvnen påvirker vekten på. Foto: Scanpix/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Du trodde kanskje at det bare var det du puttet i munnen som avgjorde hvorvidt du la på deg eller ikke?

Det er flere faktorer som spiller inn når det kommer til vekten vår, og selv om både trening og kosthold er sentrale her, er faktisk nattesøvnen også medvirkende faktor.

Så kanskje var ikke mamma helt på jordet da hun snakket om skjønnhetssøvn.

Det forskes svært mye både på søvn og på overvekt, og flere studier viser at det er en klar sammenheng mellom disse to. Men hva skyldes egentlig dette?

LES OGSÅ: Sov deg ned i vekt

Øker appetitten og svekker impulskontrollen

Ifølge professor og søvnekspert ved Universitetet i Bergen, Ståle Pallesen, legger man gjerne på seg dersom man sover for lite, og det er flere grunner til dette.  

– For det første forstyrrer søvnmangel appetittregulerende hormoner – det blir en økning i det appetittstimulerende hormonet grelin, og en reduksjon i det appetittdempende hormonet leptin, når en sover for lite, sier han til KK.no. 

Får du generelt sett for lite søvn kan dette altså gjøre deg mer sulten i våken tilstand, noe som underbygges av flere studier. Resultatet blir at vi spiser mer enn vi ville gjort dersom vi var uthvilte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer