Søvn Og Vekt

Søvn er ekstra viktig hvis du vil ned i vekt

Mangel på det gjør at vi lettere velger usunn mat og at vi spiser mer.

SØVN OG VEKT: Det er en klar sammenheng, viser forskningen, og det er flere måter søvnen påvirker vekten på. Foto: Scanpix/NTB
SØVN OG VEKT: Det er en klar sammenheng, viser forskningen, og det er flere måter søvnen påvirker vekten på. Foto: Scanpix/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Du trodde kanskje at det bare var det du puttet i munnen som avgjorde hvorvidt du la på deg eller ikke?

Det er flere faktorer som spiller inn når det kommer til vekten vår, og selv om både trening og kosthold er sentrale her, er faktisk nattesøvnen også medvirkende faktor.

Så kanskje var ikke mamma helt på jordet da hun snakket om skjønnhetssøvn.

Det forskes svært mye både på søvn og på overvekt, og flere studier viser at det er en klar sammenheng mellom disse to. Men hva skyldes egentlig dette?

LES OGSÅ: Sov deg ned i vekt

Øker appetitten og svekker impulskontrollen

Ifølge professor og søvnekspert ved Universitetet i Bergen, Ståle Pallesen, legger man gjerne på seg dersom man sover for lite, og det er flere grunner til dette.  

– For det første forstyrrer søvnmangel appetittregulerende hormoner – det blir en økning i det appetittstimulerende hormonet grelin, og en reduksjon i det appetittdempende hormonet leptin, når en sover for lite, sier han til KK.no. 

USUNT: Får du for lite søvn kan dette gjøre deg mer sulten, og føre til at du gjør dårligere matvalg. Foto: Scanpix/NTB
USUNT: Får du for lite søvn kan dette gjøre deg mer sulten, og føre til at du gjør dårligere matvalg. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Får du generelt sett for lite søvn kan dette altså gjøre deg mer sulten i våken tilstand, noe som underbygges av flere studier. Resultatet blir at vi spiser mer enn vi ville gjort dersom vi var uthvilte.

Men det er ikke bare mengden mat vi spiser som kan påvirkes, søvnmangel kan også ha en innvirkning på hva slags mat vi velger.

– Søvnmangel kan bidra til at impulskontrollen går noe ned, og det er kanskje da lettere å gi etter for fristelser som snop og lignende. En får dessuten mer tid og anledning til å småspise når en er våken i flere timer av døgnet, forklarer professoren.

LES OGSÅ: De vanligste grunnene til at du sover dårlig

Lite søvn påvirker treningskvaliteten

At man er aktiv i hverdagen er selvsagt også en viktig faktor for vekt og helse, og forskning har også vist at trening kan påvirke søvnen i en positiv retning.

SLITEN: Søvnmangel kan også påvirke treningskvaliteten din. Har du sovet lite orker du gjerne ikke trene like hardt, ofte og lenge. Foto: Scanpix/NTB
SLITEN: Søvnmangel kan også påvirke treningskvaliteten din. Har du sovet lite orker du gjerne ikke trene like hardt, ofte og lenge. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

– Mange har hørt at trening er bra for søvnen og dette stemmer for så vidt, men det er også data som tyder på den motsatte sammenhengen – at søvn påvirker trening, sier Pallesen og forklarer: 

– Har du sovet lite orker du gjerne ikke trene like hardt, ofte og lenge som når du er godt uthvilt. Søvnunderskudd gjør oss med andre ord mer sedat. 

Mens vi sover produserer også kroppen veksthormoner som reparerer og restituerer musklene våre. Derfor er en god natts søvn særlig viktig for deg som trener, slik at kroppen får hvilt seg og du kan få mest mulig ut av treningsøkten.

LES OGSÅ: Sover du ekstra dårlig nå?

Handler om lite søvn over tid

Dette er noen av mekanismene som kan forklare hvorfor lite søvn bidrar til at man går opp i vekt.

Men, det betyr ikke at du skal være redd for å bli overvektig av et par netter med lite søvn.

VEKT: Det er en klar sammenheng mellom søvn og vekt, og kronisk søvnunderskudd kan over tid føre til en vektøkning. Foto: Plainpicture
VEKT: Det er en klar sammenheng mellom søvn og vekt, og kronisk søvnunderskudd kan over tid føre til en vektøkning. Foto: Plainpicture Vis mer

En amerikansk studie fra 2012 viser derimot at fire netter med lite søvn er alt som skal til for å påvirke insulinsensitiviteten i fettcellene. Hvis cellene dine blir mindre sensitive til insulin, produserer kroppen mindre leptin, som igjen kan føre til økt appetitt og sultfølelse.

– Man raser selvsagt ikke opp i vekt om man en sjelden gang i blant sover lite, men kronisk søvnunderskudd er ikke bra for vekten – og det finnes faktisk de som hevder at gode vektreguleringsregimer bør inneholde råd om å få nok søvn, forteller søvneksperten.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer