American Journal

Søvnløse blir oftere uføre

Søvnløse har dobbelt så høy risiko for å bli uføre som de med godt sovehjerte.

Publisert
Sist oppdatert
Opp mot ti prosent av den voksne befolkningen sover så dårlig at de ikke fungerer i dagliglivet. Nå viser en ny undersøkelse at det er direkte sammenheng mellom søvnproblemer og risikoen for å bli arbeidsufør.

 • Zzzov godt
 • Spis deg i søvn
 • 10 kjerringråd mot søvnløshet

 • – Kronisk søvnløshet er en like viktig årsak til at folk blir uføre som angst og depresjon, sier Børge Sivertsen, søvnforsker ved Universitetet i Bergen.

  Klarer ikke å jobbe

  De som lider av alvorlig søvnløshet, eller insomni som det heter på fagspråket, får ofte problemer med å jobbe, og mange ender på uføretrygd. Men hittil har ingen påvist at det er søvnmangelen som er hovedproblemet.

  TA TESTEN: Hvor stresset er du?

  – Mennesker med alvorlige søvnproblemer har ofte andre lidelser, som depresjon og muskel - og skjelettsykdommer. Vi trodde det var disse lidelsene som gjorde at folk ikke fungerte i jobb. Nå vet vi at søvnproblemer dobler risikoen for uførhet, sier Børge Sivertsen.

  Søvnløshet er i dag ikke godkjent som en diagnose som kan gi uførhet.

  – Kronisk søvnløshet kalles ofte noe annet i papirene, sier han.

  Vekker oppsikt

  Søvnforskeren har koplet data fra en helseundersøkelse av 40 000 innbyggere i Nord-Trøndelag med offentlige registre over uføretrygd. Han var overrasket over funnene.

  – I tidligere søvnstudier har sammenhengen mellom søvnvansker og sykdomsrisiko vært mer utydelige. Det store datagrunnlaget vårt gjør oss helt sikre på at kronisk søvnløse har dobbelt så stor risiko for å bli uføre som de som sover godt. Og det gjelder i alle aldersgrupper.

  Funnene har vakt internasjonal oppsikt og har blant annet vært publisert i det anerkjente American Journal of Epidemiology.

  LES OGSÅ:

 • 7 veier til lykke
 • Tryll bort mørke ringer
 • Sliter du? Gode råd mot hodepine
 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer