Søvn

Søvnmytene du ikke skal tro på

Les dette om du sliter med å sove godt.

SOV SØTT: Det er ikke alltid vi får de timene på øyet som vi trenger ... Foto: All Over Press
SOV SØTT: Det er ikke alltid vi får de timene på øyet som vi trenger ... Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Søvn er faktisk livsnødvendig for oss. Hvis vi blir frarøvet søvn i lengre tid vil det gå ut over både den fysiske og psykiske helsetilstanden. Visste du for eksempel at langvarig søvnmangel øker risiko for både diabetes og fedme?

Å ikke få sove skikkelig er utmattende og frustrerende. Kanskje har du prøvd alle triks for å få sove. Og bare så det er sagt - det finnes utrolig mange mer eller mindre gode tips og råd der ute når det gjelder dette temaet.

Dessverre er mange av dem direkte dårlige. I en artikkel hos Huffingtonpost.com lister Dr. Robert Oexman, som er sjefen ved Sleep to Live Institute i USA, opp de vanligste mytene når det gjelder søvn. KK.no har omtalt mange av dem før. Hvilke av dem har du trodd stemmer?

1. Det holder med seks timers søvn

For noen kan dette være ok, men det ideelle er å få mellom seks og åtte timer søvn hver natt. De aller fleste av oss trenger 7-8 timer. Faktisk har en stor søvnstudie vist at personer som sover mindre enn seks timer hver natt har 12 prosent større sjanse for å dø innen en 25 års periode.

Ifølge lege Bjørn Bjovatn i Lommelegen.no sover vi nordmenn gjennomsnittlig 7- 7,5 timer hver natt. Hvis du er en av dem som bare sover seks timer og kjenner deg utmattet, trenger kroppen din mer.

TA EN LUR: Er den under 20 minutter, kan den gi deg energien du trenger. Men la det skje unntaksvis. Foto: All Over Press
TA EN LUR: Er den under 20 minutter, kan den gi deg energien du trenger. Men la det skje unntaksvis. Foto: All Over Press Vis mer

2. Om jeg våkner midt på natten hjelper det å lese, surfe på nettet eller se på tv

Er du en av dem som ofte våkner midt på natten? Da lider du av det som kalles semi-insomnia, og som trigges av stress og databruk. Det kan kanskje virke som en god idé å slå på lyset, sjekke facebook på mobilen eller se litt tv. Men om du våkner av deg selv midt på natten og så skrur på lyset, eller stirrer på en lysende skjerm, vil kroppen våkne til i stedet for å slappe av.

La det forbli mørkt, og vent og se om du blir trøtt igjen. Kan det være du våknet fordi du er sulten, tørst eller må på do? Fiks dette, og gå og legg deg igjen.3. Jeg kan ta igjen søvnmangelen med en lur på dagen

Ja, en ettermiddagslur kan gi deg mer energi, men den bør ikke være lenger enn 20 minutter - 30 på det meste, og helst gjennomføres før klokka 16. Hvis ikke kan luren gjøre det vanskelig å sove senere på kvelden.

Det er fordi du, ved å avbryte luren etter 20-30 minutter, unngår å komme inn i dyp søvn og REM-søvn, og dermed unngår å være helt i ørska når du våkner etter luren (vi har alle kjent på den følelsen). Les mer om søvnfasene og hvordan du får en effektiv «power nap» her. Husk bare at det å ta seg en lur ikke bør bli en vane - en lur er greit innimellom, men det normale bør være at du ikke trenger en lur. I stedet bør du legge deg tidligere.

DROPP SLUMRINGEN: Det er mye bedre å sove ordentlig så lenge du kan, og så bare stå opp.  Foto: Thinkstock
DROPP SLUMRINGEN: Det er mye bedre å sove ordentlig så lenge du kan, og så bare stå opp. Foto: Thinkstock Vis mer

4. Jeg kan lagre opp søvn ved å sove ekstra helgen før en tøff uke

Dessverre. Du kan ikke «spare» søvn på denne måten. Det er smart å ta en rolig helg der du får sovet skikkelig, men ikke sov mer enn normalt. Planlegg heller å legge deg tidligere, og ikke minst: sett av tid til å spise skikkelige måltider selv om du er supertravel. Men pass på å ikke spise mat på kvelden som faktisk kan påvirke søvnkvaliteten.

5. Å slumre gir meg de ekstra søvnminuttene jeg trenger for å bli uthvilt

Det er veldig fristende å utsette å stå opp når alarmen ringer. Men problemet er at du gjør deg selv en bjørnetjeneste ved å trykke på slumre-knappen. Det er mye bedre å sove helt til du stå opp. Ved å bruke slumre-knappen frarøver du deg faktisk verdifulle søvnminutter i stedet.

Om du føler at ringeklokka røsker deg ut av din dypeste søvn, bør du ikke sove i et rom med helt tette gardiner. La det være en glippe i gardinen, slik at dagslyset gradvis lysner opp soverommet. Dette lyset vil gjøre at kroppen sakte kommer ut av de dypeste søvnfasene, og du føler deg ikke så trøtt når du skal stå opp.

6. Skippertak-jobbing utover natten fungerer

Har du en stor eksamen eller en presentasjon du må forberede deg til? Ikke gjør den feilen at du utsetter jobbingen og sitter og nipugger til langt utpå natten dagen før. Da er sjansen stor for at du glemmer viktig info. Det er når vi befinner oss i REM-fasen at vi lagrer minner, så det er veldig viktig at du får deg en god natts søvn etter siste innsats med pugging og forberedelser.

LES OGSÅ: Slik sover du bedre

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer