Kjøttprodukter

Spar penger på kjøttet

- Mange går i den fellen at de kjøper ferdig strimlet kjøtt til blodpris, sier eksperten.

KJØTT: Du kan spare mye penger i lengden dersom du kjøper hele kjøttstykker og ikke ferdig strimlet kjøtt - som kjøttdeig.  Foto: Joe Gough - Fotolia
KJØTT: Du kan spare mye penger i lengden dersom du kjøper hele kjøttstykker og ikke ferdig strimlet kjøtt - som kjøttdeig. Foto: Joe Gough - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Er du en av dem som ofte ender opp med å kjøpe de ferdig strimlede kjøttproduktene når du er på butikken? 

Vi er lei for å måtte si det, men da har du mest sannsynlig kastet en god del kroner rett ut av vinduet.

Du kan nemlig spare en liten formue på å kjøpe hele kjøttstykker og lage dine helt egne sunne produkter!

LES OGSÅ: Fisk, kjøtt eller kylling - hva bør du velge?

Kjøper ferdig strimlet kjøtt til blodpris

EKSPERTEN: Arve Serigstad.  Foto: Privat
EKSPERTEN: Arve Serigstad. Foto: Privat Vis mer

Arve Serigstad, som er kokebokforfatter, matfotograf og driver Arves Mat og Arves Matkurs i Stavanger, forteller at han tror det er svært mange som går i den fellen at de kjøper ferdig strimlet kjøtt til blodpris på butikken.

- Veldig mange gir seg selv aksept til å gjøre det enklere for seg selv, da de tror det tar så lang tid å gjøre ting på andre måter enn det de er trygge på.

- Da tenker de kanskje heller ikke over at det er mye penger å spare i det lange løpet dersom de begynner å tenke litt annerledes og utenfor boksen.

Videre forteller han at det ikke bare handler om økonomi, men også om kvaliteten på kjøttet.  

- Det ferdige strimlede kjøttet man får kjøpt på butikken har kommet i kontakt med luft, noe som reduserer kvaliteten. Det er med andre ord ingen tvil om at et helt stykke kjøtt holder seg saftigere frem til det skal brukes enn det det ferdig strimlede kjøttet gjør, sier han.

HJEMMELAGET KJØTTDEIG: Kjøpe nakke og bog, enten på butikken eller hos slakteren, og lag din egen kjøttdeig hjemme!  Foto: Taratorki - Fotolia
HJEMMELAGET KJØTTDEIG: Kjøpe nakke og bog, enten på butikken eller hos slakteren, og lag din egen kjøttdeig hjemme! Foto: Taratorki - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Spiser du for mye rødt kjøtt?

Lag kjøttdeig og farser fra bunn

Som du kanskje vet er det mye penger å spare hvis du bytter ut de overprisede kyllingfiletene med en hel kylling du deler selv. Det samme gjelder hvis du går for en pakke koteletter fremfor en pakke med ferdig strimlet svinekjøtt.

Men hvordan er det egentlig med kjøttdeig?

- Du trenger ikke kjøpe de dyre kjøttdeigpakkene de selger på butikken. Ikke bare er de overpriset, med de er også fulle av blant annet salt og vann. Lag heller dine egne sunne kjøttdeiger og farser fra bunnen av.

Hvordan gjør man det?

- Det er ikke vanskelig i det hele tatt! Har du en kjøkkenmaskin er du godt på vei. Da trenger du kun å investere i en kjøttkvern dersom du ikke har dette. Når den er på plass kan du for eksempel kjøpe nakke og bog, enten på butikken eller hos slakteren, som du skjærer i grove strimler og male det opp – da lager du din egen sunne kjøttdeig.

- Det er kjempeenkelt og gir i tillegg en god følelse av at man klarer å lage noe man tidligere trodde var kun mulig å få på butikken, sier han.

PØLSER FRA BUNN: Glad i pølser? Da bør du lage dine egne sunne pølser fra bunn!  Foto: kostrez - Fotolia
PØLSER FRA BUNN: Glad i pølser? Da bør du lage dine egne sunne pølser fra bunn! Foto: kostrez - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Styr unna lammekjøttdeig og medisterdeig

Start din egen pølseproduksjon 

Det å kjøpe rimelige stykker kjøtt kan gi mange spennende produkter. Ikke bare kan du lager dine egne kjøttdeiger og farser, du kan også starte din egen pølseproduksjon, forteller Serigstad.

- Det er veldig enkelt å lage pølser fra bunn. Alt du trenger er en kjøkkenmaskin, kjøttkvern og et pølsehorn for å stappe pølsene.

Ta deg så en tur til slakteren og spør om du kan kjøpe litt tarm så er du i gang med pølseproduksjonen.

- Når du skal lage pøler kan du for eksempel bruke svinenakke blandet med litt spekk, væske, salt og krydder. Bland dette godt sammen og stapp pølsene. Da får du noen smakfulle pølser som du vet hva inneholder, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer