TANNLEGEN: Det trenger ikke koste skjorta å dra til tannlegen. Tar du en forhåndssjekk på hvakostertannlegen.no kan lett finne ut hva de ulike tannlegene tar for tjenestene.  Foto: Minerva Studio - Fotolia
TANNLEGEN: Det trenger ikke koste skjorta å dra til tannlegen. Tar du en forhåndssjekk på hvakostertannlegen.no kan lett finne ut hva de ulike tannlegene tar for tjenestene. Foto: Minerva Studio - Fotolia
Tannlege

Spar penger på tannlegebesøket

Trenger ikke koste skjorta om du gjør en forhåndssjekk.

Det er ikke til å komme unna at en god del av oss synes den årlige tannlegesjekken er rene marerittet. Dette skyldes ikke bare den utbredte tannlegeskrekken, men også det faktum at et tannlegebesøk fort kan koste opp mot flere tusen kroner. 

Er du en av dem som gremmes av de skyhøye tannlegeprisene? Da bør du merke deg Forbrukerrådets portal som heter hvakostertannlegen.no.  

Kan enkelt sammenligne prisene

Hilde Uthaug, som er seniorrådgiver og daglig leder for hvakostertannlegen.no, forteller at portalen gir forbrukere en ny mulighet til å finne og sammenligne tannlegepriser over hele landet. 

- Vi vet at det kan være store prisforskjeller på tannlegetjenester, men dette har tidligere ikke vært enkelt å finne ut av for tannlegekundene. 

- Nå som portalen har kommet på plass kan man enkelt sammenligne priser på de 15 vanligste tannlegebehandlingene i Norge. I tillegg får man en fin oversikt over hvilke servicefasiliteter tannlegekontorene har, her av blant annet åpningstider, studentrabatt, parkeringsmuligheter, handikapvennlighet og så videre, sier hun. 

SAMMENLIGN PRISER: På hvakostertannlegen.no kan du enkelt sammenligne prisene til tannleger over hele landet. Foto: Skjermbilde
SAMMENLIGN PRISER: På hvakostertannlegen.no kan du enkelt sammenligne prisene til tannleger over hele landet. Foto: Skjermbilde Vis mer

LES OGSÅ: Sliter du med tannlegeskrekk? 

Alle de oppførte prisene er gyldige

En av fordelene med hvakostertannlegen.no er at du slipper å få deg et sjokk når du skal betale for tannlegetjenesten. Ved hjelp av portalen kan du nemlig helt enkelt sjekke prisene på forhånd. 

Men får du det egentlig til den oppførte prisen?

Ifølge Uthaug er det tannlegene selv som må sørge for at prisene deres er oppdaterte til enhver tid på portalen. 

- Tannlegene er etter loven pålagt å legge inn klar og entydig prisinformasjon på portalen. På prislisten står det alltid hvilken dato prisene sist ble oppdatert, så dersom du har funnet en behandling som koster 600 kroner, så skal du få den til den prisen. 

- Så fremst ikke tannlegen gjør noe mer enn det som inngår i prisen da, som for eksempel at han må ta fire røntgenbilder i stedet for to. Dette må en selv passe litt ekstra på, sier hun. 

LES OGSÅ: Gnisser du tenner om natten?

Ønsker at tannlegene skal prise tjenestene likt

Hvakostertannlegen.no viser at det er store prisforskjeller blant tannleger rundt i landet. Uthaug forteller at årsaken til dette er den store konkurransen dem i mellom. 

- Det er et stort marked der ute, noe som gjør at tannlegene ikke har noe å tape på å sette opp prisene litt. Til syvende og sist er det etterspørsel og tilbud som rår, og da blir det priser der etter. 

- Det er store prisforskjeller rundt i landet. Der det er få tannleger kan de sette opp prisene litt mer enn det de kan i de større konkurranse-utsatte byene som for eksempel Oslo. 

Videre forteller hun at en av årsakene til at portalen er på plass er nettopp fordi de ønsker at tannlegene skal begynne å ta samme pris for tjenestene sine. 

VARIERENDE PRISER: Ofte har de forskjellige tannlegene varierende priser på de ulike behandlingene. Er du usikker på hva behandlingen vil koste hos tannlegen din? Det kan du lett sjekke på hvakostertannlegen.no. Foto: milanmarkovic78 - Fotolia
VARIERENDE PRISER: Ofte har de forskjellige tannlegene varierende priser på de ulike behandlingene. Er du usikker på hva behandlingen vil koste hos tannlegen din? Det kan du lett sjekke på hvakostertannlegen.no. Foto: milanmarkovic78 - Fotolia Vis mer

- Det er ønsket at tannlegene skal prise likt i den forstand at de kan ha ulike priser, men at det en tjeneste inneholder skal være likt for alle - at man får prispakker. På denne måten blir det enklere for forbrukerne å holde styr på prisene. 

Har allerede gitt resultat

- Etter lanseringen av portalen har jeg personlig opplevd at tannleger har ringt og sagt at de må justere ned prisene sine, da de er altfor dyre i forhold til andre tannleger. De har rett og slett ikke visst hva andre har tatt, og innsett at de har råd til å justere ned litt. 

Videre forteller Uthaug at portalen har gitt resultat, da pristendensene viser at tannlegeprisene har gått ned siden lanseringen. 

- Vi følger med på prisene konstant, og nå ser vi at gjennomsnittsprisene over hele landet har gått ned.

- En av årsakene til dette tror jeg er at folk har blitt mer bevisste på at de ikke trenger å binde seg til de faste dyrere tannlegene sine. Det er fult lov å bytte til en annen dersom det er ønsket, og dette tror jeg kan ha påvirket tannlegenes prislister. 

LES OGSÅ: Bytt tannbørste - få hvitere tenner

Satser på flere prisportaler 

I tillegg til hvakostertannlegen.no, har Forbrukerrådet også finansportalen hvor en kan sammenligne forsikringer og huslån.

Uthaug forteller at de nå har et nytt, spennende prosjekt på gang innen prissammenligning. 

- Vi har akkurat startet arbeidet med en ny strømprisportal hvor forbrukerne lett skal kunne sammenligne de ulike selskapenes strømpriser. Denne portalen vil lanseres i løpet av våren 2015. 

- Da vil vi ha  to prissammenligningsportaler, men vi håper også på enda flere i den typen marked som er vanskelig for oss forbrukere å orientere oss i, sier hun. 

Til forsiden