Helse & Livsstil

Spekepølser sannsynlig årsak til e.coli

Etter å ha trodd i lengre tid at kjøttdeig var årsaken til e.coli-smitten som hittil har rammet 14 norske barn, mener Mattilsynet nå at Fjellmorr, Sognemorr og Haugpølse fra Gilde er smittekilden.

Foto: Mattilsynet
Foto: Mattilsynet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Kjøttdeigen har hele tiden vært Mattilsynets fremste mistenkte i jakten på e.coli-smittekilden, men nå mener tilsynet å kunne si med rimelig sikkerhet at det er spekepølser fra Gildes datterselskap Terina i Sogndal som er den sannsynlig årsaken til utbruddene.

Det er blitt vedtatt omsetningsforbud for tre spesifikke Gilde-produkter: Gilde Fjellmorr, Gilde Sognemorr og Gilde Haugpølse, produsert fra 1. desember 2005 frem til 20. mars 2006. Produktene blir distribuert over hele landet.

Mattilsynet ber nå alle forbrukere som har disse produktene hjemme om å ikke spise dem. For å identifisere om spekepølsene du har i kjøleskapet stammer fra det spesifikke anlegget i Sogndal, leter du etter følgende på pakken:
 • Virksomhetsnummer 429
 • Lotnummer fra L 5484 til og med L 6121
 • På bildet kan du se hvordan virksomhets- og lotnummeret er merket på en pakke Haugpølse. Merkingen er noenlunde lik også for de andre pølsevariantene.

  Mattilsynet og Folkehelseinstitituttet har jobbet helgen gjennom med å gjennomgå alt materiale på nytt, og har vurdert flere produkter i jakten på smittekilden. Etter å blant annet ha intervjuet familiene til de smittede, kom de etter hvert frem til at Terina-anlegget i Sogndal er den mest sannsynlige smittekilden. Mattilsynet avviser ikke fullstendig at kjøttdeig fra Gilde-anlegget på Rudshøgda kan være smittekilden, men mener at de tiltak som er iverksatt er tilstrekkelige.


  LES OGSÅ:
 • Kast denne maten
 • Frykten for føden
 • Finn mattrygghet på nett

 • Foto: Mattilsynet
  Foto: Mattilsynet Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer