Helse & Livsstil

Spekepølser sannsynlig årsak til e.coli

Etter å ha trodd i lengre tid at kjøttdeig var årsaken til e.coli-smitten som hittil har rammet 14 norske barn, mener Mattilsynet nå at Fjellmorr, Sognemorr og Haugpølse fra Gilde er smittekilden.

Foto: Mattilsynet
Foto: Mattilsynet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Kjøttdeigen har hele tiden vært Mattilsynets fremste mistenkte i jakten på e.coli-smittekilden, men nå mener tilsynet å kunne si med rimelig sikkerhet at det er spekepølser fra Gildes datterselskap Terina i Sogndal som er den sannsynlig årsaken til utbruddene.Det er blitt vedtatt omsetningsforbud for tre spesifikke Gilde-produkter: Gilde Fjellmorr, Gilde Sognemorr og Gilde Haugpølse, produsert fra 1. desember 2005 frem til 20. mars 2006. Produktene blir distribuert over hele landet. Mattilsynet ber nå alle forbrukere som har disse produktene hjemme om å ikke spise dem. For å identifisere om spekepølsene du har i kjøleskapet stammer fra det spesifikke anlegget i Sogndal, leter du etter følgende på pakken:Virksomhetsnummer 429Lotnummer fra L 5484 til og med L 6121På bildet kan du se hvordan virksomhets- og lotnummeret er merket på en pakke Haugpølse. Merkingen er noenlunde lik også for de andre pølsevariantene.Mattilsynet og Folkehelseinstitituttet har jobbet helgen gjennom med å gjennomgå alt materiale på nytt, og har vurdert flere produkter i jakten på smittekilden. Etter å blant annet ha intervjuet familiene til de smittede, kom de etter hvert frem til at Terina-anlegget i Sogndal er den mest sannsynlige smittekilden. Mattilsynet avviser ikke fullstendig at kjøttdeig fra Gilde-anlegget på Rudshøgda kan være smittekilden, men mener at de tiltak som er iverksatt er tilstrekkelige. LES OGSÅ:Kast denne matenFrykten for fødenFinn mattrygghet på nett

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer