Knapt noe kornslag har fått mer oppmerksomhet enn spelt de siste årene. Produkter av spelt framstilles som langt sunnere og mer miljøvennlige enn de som lages av hvete. Stemmer egentlig dette?
Ta testen: Hvor sunt er kostholdet ditt?
Sunnere?
- Det er ikke veldig store forskjeller mellom spelt og hvete. En pizza lagd på speltmel er ikke så mye «sunnere» enn en som er lagd på hvete - hvilket dessverre blir mye brukt i markedsføring, sier klinisk ernæringsfysiolog i Olympiatoppen, Ingvill Maakestad.
- Spelt er dessuten mye dyrere enn hvete, poengterer hun.
Maakestad anbefaler folk å velge mel etter grovhet, ikke etter kornslag.
- Det er uansett best å velge sammalt mel eller helkorn, enten det er av spelt eller hvete, ettersom de fleste næringsstoffene finnes i skallet.
Du er ikke hva du spiser7 slankeskrønerSlankereglene du kan bryteBlir du light-lurt?
Mer miljøvennlig?
- Mye av spelten som brukes i norske bakerier er importert, men det finnes også norskprodusert spelt på markedet. Arealet av norskdyrket spelt var noe under 5000 dekar i 2007, altså mindre enn 1 prosent av det totale norske hvetearealet, forteller Bernt Hoel, forsker ved Bioforsk Øst Apelsvoll.
Mesteparten av spelten som dyrkes i Norge blir dyrket økologisk. Spelt krever ikke like mye gjødsling som hvete, men kornavlingene er langt lavere. Ofte får man bare en tredjedel så stor avling sammenlignet med hvete, ifølge Hoel.
Siden dyrking av spelt er så plasskrevende, kan man konkludere med at miljøgevinsten ikke er noe å skryte av.
- Det viktigste er antagelig at dersom norske forbrukere ønsker speltprodukter, så bør spelten dyrkes i Norge, slik at vi unngår unødvendig transport, mener Bernt Hoel.
Slik er forskjellene
Spelt (Triticum spelta) er en kornart nært beslektet med hvete. Spelt inneholder gluten og egner seg derfor ikke for personer med cøliaki.Spelt skiller seg fra hvete ved at den har dypere røtter, noe som gjør at den klarer å trekke mer næringsstoff opp fra jorda.I forhold til hvete inneholder spelt litt mer protein, og også mer av sporstoffene magnesium, sink, jern og kobber.I en studie i 2001 fant forskerne at speltmel og brød bakt på spelt inneholdt mer protein enn hvetemel og brød bakt på hvetemel. En studie i 2005 viste at spelt fullkorn inneholder mer fett og umettede fettsyrer sammenlignet med hvete. Innholdet av vitamin E var lavere i spelt, mens innholdet av kobber, jern, sink, magnesium og fosfor var høyere. Spelt inneholder 40 prosent mindre fytinsyre enn hvete. Det er en organisk syre som finnes i det ytre skallet av kornslag. Den kan danne tungtløselige salter med blant annet kalsium og jern, noe som gjør at kroppen opptar mindre av disse mineralene fra kosten.Næringsinnhold i spelt og hvete:
Siktet hvete (per 100 gram)Energi | 1432 kJ, 338 kcal |
Protein | 12,9 g |
Karbohydrat | 67,5 g |
Hvorav sukkerarter | 0,8 g |
Fett | 1,8 g |
Hvorav fettsyrer: | |
Mettede | 0,5 g |
Enumettede | 0,2 g |
Flerumettede | 1,1 g |
Kostfiber | 3,6 g |
Natrium | 0,009 g |
Siktet spelt (per 100 gram)Energi | 1443 kJ, 342 kcal |
Protein | 13,5 g |
Karbohydrat | 62,9 g |
Hvorav sukkerarter | 2,7 g |
Fett | 4,0 g |
Hvorav fettsyrer: | |
Mettede | 0,9 g |
Enumettede | 0,6 g |
Flerumettede | 2,4 g |
Kostfiber | 2,8 g |
Natrium | 0,008 g |
Sammalt hvete (per 100 gram)Energi | 1235 kJ, 291 kcal |
Protein | 13,0 g |
Karbohydrat | 54,4 g |
Hvorav sukkerarter | 2,0 g |
Fett | 2,4 g |
Hvorav fettsyrer: | |
Mettede | 0,3 g |
Enumettede | 0,4 g |
Flerumettede | 1,1 g |
Kostfiber | 12,0 g |
Natrium | 0,002 g |
Sammalt spelt (per 100 gram)Energi | 1310 kJ, 310 kcal |
Protein | 13,7 g |
Karbohydrat | 53,4 g |
Hvorav sukkerarter | 2,5 g |
Fett | 4,1 g |
Hvorav fettsyrer: | |
Mettede | 0,9 g |
Enumettede | 0,7 g |
Flerumettede | 2,6 g |
Kostfiber | 9,9 g |
Natrium | 0,01 g |