Spinat

Spinat kan forebygge demens

Stadig flere helseegenskaper blir oppdaget ved bladgrønnsaken.

GOD GRUNN TIL Å GJØRE SOM SKIPPER'N: En ny studie viser at innholdet av viktige antioksidanter i spinat gjør at den kan bidra til å forebygge demens.  Foto: Thinkstock.com
GOD GRUNN TIL Å GJØRE SOM SKIPPER'N: En ny studie viser at innholdet av viktige antioksidanter i spinat gjør at den kan bidra til å forebygge demens. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Spiser du ikke opp spinaten din?

Da gjør du en stor tabbe! Det viser seg nemlig at bladgrønnsaken som har fått et dårlig rykte hos de fleste barn, har uante helseeffekter.

Ikke nok med at den kan bekjempe dårlig syn, redusere høyt kolesterol og senke risikoen for tykktarmskreft, men en ny studie viser at den kan også kan bekjempe demens.

Og spinat er faktisk ikke den eneste matvaren med de positive helseeffektene, skriver DailyMail.com.

LES OGSÅ: Fet mat kan skade hjernen

Frukt og grønnsaker kan forebygge demens

Studien ble utført av tyske forskere ved Universitetet i Ulm, og resultatene deres tydet på at spinat er en av grønnsakene som kan bekjempe demens senere i livet.

I undersøkelsen fant forskerne en sammenheng mellom personer som hadde lave nivåer av vitamin C og betakaroten, og utviklingen av demens.

Dermed kan det se ut til at frukt og grønnsaker som er rike på antioksidanter, kan hjelpe til med å bekjempe sykdommens ødeleggende symptomer.

– For eksempel kan du finne vitamin C i sitrusfrukter og betakaroten kan du finne i gulrøtter, spinat og aprikoser, forteller en av lederne i studien og professor i epidemiologi, Gabriele Nagel.

LES OGSÅ: Uten kalorier, men søtere enn sukker

Behov for videre forskning

Sammen med nevrologen Christine von Arnim, så Nagel nærmere på forskjellene mellom 74 personer med alzheimers og 158 friske personer.

Deltakerne, som var mellom 65 og 90 år, måtte gjennom en nevropsykologisk testundersøkelse, svare på spørsmål om helse og livsstil, gjennomgå blodundersøkelser og beregne deres BMI.

Forskningsteamet fant ut at konsentrasjonen av antioksidanter som vitamin C og betakaroten var betydelig mye lavere hos pasienter med mild demens enn i kontrollgruppen.

– Det er fortsatt behov for flere studier, og studier med flere deltakere for å bekrefte at resultatene om at vitamin C og kan forebygge utviklingen av Alzhaimers syksom, forteller Nagel.

LES OGSÅ: Den sunneste maten i verden

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer