HUMØRSVINGNINGER?: En av de mer vanlige bivirkningene av p-piller kan være humørsvingninger. Sliter du med sterke humørsvingninger kan det derfor være en idé å høre med fastlegen din om bytte av prevensjonsmiddel. Foto: Getty Images/Hemera
HUMØRSVINGNINGER?: En av de mer vanlige bivirkningene av p-piller kan være humørsvingninger. Sliter du med sterke humørsvingninger kan det derfor være en idé å høre med fastlegen din om bytte av prevensjonsmiddel. Foto: Getty Images/HemeraVis mer

Prevensjon

Spiral kan hjelpe på humørsvingninger

Men prevensjonsmiddelet kan være best for kvinner i faste forhold.

Å finne riktig prevensjonsmiddel er en utfordring for mange kvinner, særlig fordi noen reagerer og får bivirkninger av en del av prevensjonsmidlene.

Humørsvingninger er for eksempel en ganske vanlig bivirkning av p-piller, og dersom du sliter veldig med dette, kan det være en idé å bytte til et annet prevensjonsmiddel, som spiral.

LES OGSÅ: Slik tar du knekken på PMS

To typer spiraler

Ifølge Espen Gubberud, som er allmennlege (gynekologi og kirurgi), og en av ekspertene på Lommelegen.no, er det to typer spiraler du kan velge mellom – kobberspiral og hormonspiral.

Begge disse omtales som «veldig sikre».

- Hovedforskjellen mellom dem er at kobberspiral kan gi økt menstruasjonsblødning. Altså - det er både mulighet for at den varer lengre og at det blir mer markante menstruasjonssmerter. For de fleste innebærer ikke dette noe problem, og kobberspiralen har ingen hormoner i seg, skriver han på Lommelegen.no:

- Hormonspiralen inneholder et gestagen (som er ett av de to hormonene som finnes i p-piller). Mengden som frigjøres er imidlertid svært lav, fordi den ligger akkurat der den skal virke. Det er derfor mye mindre sannsynlig at dette skal påvirke humøret

- Hormonspiralen gir mindre blødning og smerter, hos de fleste fravær av menstruasjon. Det kan imidlertid forekomme mellomblødninger de første månedene.

LES OGSÅ: P-pillen kan påvirke partnervalg

Best når du er i fast forhold

Begge spiralvariantene kan settes inn hos fastlegen din. De kan også fjernes enkelt ved behov.

- Størrelsen på spiralen er cirka tre til fire centimeter. Den er således veldig liten, men skal ikke falle ut. Dette fordi den er formet som en T. Den har da «mothakker» som skal holde den på plass. Du vil ikke merke at den er der, forklarer Gubberud.

Ifølge allmennlegen er det imidlertid best å være i fast forhold dersom du skal benytte spiral.

- Da spiral gir litt høyere risiko for underlivsinfeksjoner enn p-piller, passer ofte dette alternativet bedre hos dem som er i et fast forhold. Dette fordi risikoen for en slik infeksjon ofte er lavere da, sier han:

- Spiral vil også være en billigere løsning enn p-piller, om du regner pris per måned beskyttelse.

LES OGSÅ: Så fort blir du gravid uten prevensjon

Passer spiral for meg?

Det er flere faktorer som bør tas hensyn til før du bestemmer om spiral er et godt prevensjonsmiddel for deg.

Derfor lønner det seg også å ta en prat med fastlegen din før du bestemmer deg.

Faktorer som spiller inn ved bruk av hormonspiral er for eksempel annet størrelsen på livmoren din, om du har eller har hatt infeksjoner i livmoren tidligere, hvor gammel du er og hvordan menstruasjonsblødningene dine arter seg.

Ifølge ekspertene på Lommelegen.no er det også noen grupper kvinner som ikke bør bruke hormonspiral og kobberspiral. Det gjelder hvis du:

Hormonspiral:
 • Er gravid
 • Har infeksjon eller kreft i underlivet
 • Har blødninger fra underlivet, som du ikke kjenner årsaken til
 • Har misdannelser i skjeden, livmoren, egglederne eller eggstokkene.
 • Har en leversykdom

  Kobberspiral:
 • Er gravid
 • Er allergisk mot kobber
 • Har infeksjon eller kreft i underlivet
 • Har misdannelser i skjeden, livmoren, egglederne eller eggstokkene
 • Har blødninger som du ikke kjenner årsaken til
 • Har hemofili eller andre blødersykdommer
 • Har spesielt kraftige menstruasjoner eller menssmerter

  Mer informasjon om hormonspiral og kobberspiral finner du her:
 • hormonspiral
 • kobberspiral

  LES OGSÅ: Sex-myten du ikke bør stole på

  Vanligst blant kvinner som har fått barn

  Tradisjonelt har spiralen vært anbefalt til kvinner som lever i et stabilt/fast forhold og som allerede har fått et eller flere barn. Unge kvinner, som ikke har født, har vanligvis en mindre livmorhule.

  Erfaring viser at disse unge kvinnene er mer plaget av smerter og komplikasjoner i forbindelse med spiralbruk, enn det eldre kvinner er.

  I tillegg er det vanligere for yngre kvinner å ha flere og mindre stabile forhold, noe som igjen gjør dem mer utsatt for å bli smittet av kjønnsykdommer. Kjønnssykdommer øker også risikoen for bekkeninfeksjon, som i verste fall kan føre til sterilitet.

  Ifølge gynekolog Peer Høvik, som også er ekspert på Lommelegen.no, er det imidlertid ikke slik at du ikke kan bruke spiral, dersom du ikke har fått barn.

  - Tidligere trodde man at spiral kunne forårsake infeksjon med diverse komplikasjoner, blant annet infertilitet/sterilitet, og spesielt hos kvinner som ikke hadde vært gravide. Mange og solide studier har siden vist at det ikke er hyppigere med infeksjon hos spiralbærere enn hos andre kvinner. Det må bare tas prøve på mikrober i livmorhalsen før spiralen settes inn, og eventuell infeksjon må behandles, har han skrevet på nettsiden.

  LES OGSÅ: Sex under mens kan gjøre deg gravid

 • Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

  Saker spesielt utvalgt for deg: