Svisker

Spis 6 til 10 svisker hver dag

Kroppen din vil takke deg.

SVISKER KAN FOREBYGGE BEINSKJØRHET: På landsbasis regner man med at mellom 96 000 og 225 000 norske kvinner har osteoporose. Foto: Thinkstock
SVISKER KAN FOREBYGGE BEINSKJØRHET: På landsbasis regner man med at mellom 96 000 og 225 000 norske kvinner har osteoporose. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
At svisker kan få fart på magen vet du kanskje allerede. Det som er mindre kjent er at svisker også er bra for beinbygningen.Osteoporose, eller beinskjørhet, gir en gradvis reduksjon i beinmassen og er en del av aldringsprosessen. Osteoporose innebærer at beinets styrke er svekket; beinvevet blir mer porøst, ifølge Folkehelseinstituttet.

Du vet det ikke før det knekker

Svekkelsen i beinstrukturen er en risikotilstand og gir ingen symptomer før man får et brudd. Bakgrunnen kan være at man har tapt beinmasse raskere enn normalt, eller at man hadde lav beinmasse i utgangspunktet.LES OGSÅ: Så mye kalsium trenger du dagligOsteoporose kan også oppstå som følge av andre sykdommer og bruk av enkelte legemidler. Årlig brekker 9000 voksne nordmenn hoften og 15 000 håndleddet. Et stort antall får også ryggvirvelbrudd. Kvinner i Oslo er på verdenstoppen i bruddskader. Osteoporose er en medvirkende faktor ved flertallet av bruddene. På landsbasis regner man med at mellom 96 000 og 225 000 norske kvinner har osteoporose.

En håndfull holder

Amerikanske forskere har nå avdekket at en daglig håndfull svisker kan bidra til å opprettholde beintettheten.Nærmere bestemt bør du spise fra seks til ti svisker om dagen for å unngå å «bli sprø».- I løpet av min karriere har jeg testet en rekke frukter; fiken, dadler, tørkede jordbær, tørkede epler og rosiner, men ingen av dem har vært i nærheten av å ha så god effekt på beintettheten som tørkede plommer, eller svisker, sier Bahram H. Arjmandi, professor ved universitetet i Florida, på universitetets nettsider.Dersom svisker ikke er favorittmaten din anbefaler Arjmandi deg å venne deg til dem ved først å spise to-tre om dagen, for så å gradvis øke til mellom seks og ti.Her er risikofaktorene for å utvikle osteoporose:
 • Å være kvinne.
 • Ha smal beinbygning.
 • Høy alder.
 • Hormonendringer, for eksempel ved uregelmessig menstruasjon og hormontap i forbindelse med overgangsalder.
 • Anoreksi.
 • Et kosthold fattig på kalsium og vitamin D.
 • Enkelte former for medisinbruk.
 • Røyking.
 • Overdreven alkoholbruk.
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer