Får du i deg nok frukt? Test deg her
- All frukt og grønnsaker har en «bio-synergi», sier legen Marilyn Glenville, tidligere leder av britiske Food and Health Forum at the Royal Society of Medicine til avisen Daily Mail.
- Det vil si at næringstoffene i skall og fruktkjøtt virker sammen og styrker hverandres effekt, opplyser Glenville.
Med andre ord bør du spise hele frukten og grønnsaken. Æsj, tenker du kanskje nå.
Men det kan absolutt la seg gjøre - bare sjekk her:
Kiwi
Skallet på kiwifrukten inneholder hele tre ganger så mange antioksidanter som fruktkjøttet. Vi skjønner at det lodne skallet på kanskje ikke frister særlig. Men har du fått med deg at det også finnes kiwi med gult fruktkjøtt? Skalllet på denne er helt glatt. Kjør hele kiwien i blenderen når du lager smoothie, og du får en skikkelig vitaminbombe i glasset.Banan
Bananskall er rikt på serotonin, et kjemikalie som er med på å balansere humøret ditt. Videre er det lutein i bananskall; en antioksidant som beskytter øynene mot ultrafiolett lys. Kok bananskallet i vann i ti minutter og drikk vannet når det er avkjølt, eller kjør også bananskallet i blenderen sammen med annen smoothie-frukt.Hvitløk
Det er vanlig å fjerne skallet på hvitløken, men da går du glipp av hele seks antioksidanter du ikke finner i resten av løken. Hell olivenolje over en halv eller hel uskrellet hvitløk når du har en stek i ovnen og legg den sammen med kjøttet og/eller grønnsakene. Da får du hvitløksmak av maten og du nyter godt av alle næringsstoffene i hvitløken.Les også: Her er supergrønnsaken