Deprimert

Spis deg glad

Maten som får deg til å føle deg bedre.

Foto: SCHULZ/MAXPPP/MAXPPP
Foto: SCHULZ/MAXPPP/MAXPPP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Har du en dårlig dag? Kanskje er den til og med så dårlig at du irriterer deg over hvor irritert du er? Da er det ifølge WebMD kanskje på tide å ta en titt på det du spiser for å se om årsaken kan ligge der. Ifølge ernæringseksperter kan nemlig maten du spiser få deg til å føle deg bedre – eller dårligere – på både kort og lang sikt.

På kort sikt vil et stabilt blodsukker og fordøyelsessystem gi deg energi, mens et svingende blodsukker forårsaket av for mye sukker og hvitt mel vil få deg til å føle deg gretten. Det samme vil skje hvis fordøyelsessystemet ditt ikke har det bra fordi du går på en tåpelig motediett eller du er forstoppet fordi du ikke får i deg nok fiber og vann.

På lang sikt vil en sunn og frisk kropp antakeligvis gjøre deg i bedre humør. Visse næringsstoffer kan for eksempel påvirke nivåene av lykkehormoner som serotonin, mens andre næringsstoffer kan forebygge betennelsestilstander i kroppen, slik at blodsirkulasjonen til alle organene i kroppen er god.

Les også: Den hemmelige supermaten

- Et hjertevennlig kosthold, med mye fiber og lite mettet fett, er utvilsomt et lurt sted å begynne for å bli i bedre humør, sier dr. Diane M. Becker, som er ekspert på samfunnshelse og direktør ved The Center for Health Promotion ved The John Hopkins School of Medicine, til WebMD.

- Og motsatt vil et høyglykemisk måltid med mye fett faktisk kunne få deg til å fysisk kjenne at det ikke var bra for kroppen. Når man spiser et slikt måltid føler man seg ofte uvel og søvnig etterpå.

Den følelsen kan du heldigvis unngå hvis du bare er litt bevisst på hva du putter i munnen. WebMD gir deg seks tips til mat og drikke som får deg til å føle deg bra – ikke dårlig.

Les også: Spis deg til bedre sex


Visste du at en burrito kan være bra for humøret? Foto: colourbox.com
Visste du at en burrito kan være bra for humøret? Foto: colourbox.com Vis mer

1. Spis mat med mye B12 og folat

Hva med en chili con carne med kidneybønner og magert kjøtt? Eller en lett cæsarsalat med kylling uten skinn og romanosalat? Eller grillet laks med brokkoli?

- Alle disse rettene inneholder én matvare som er rik på B12-vitamin, og én matvare som inneholder mye folat. Disse to B-vitaminene er med på å forebygge sykdommer i sentralnervesystemet, humørforstyrrelser og demens, sier lege Edward Reynolds ved The Institute of Epileptology på King’s College i London til WebMD.

Man finner stort sett folat i bønner og grønnsaker, mens kjøtt, fisk, fjærfe og melkeprodukter inneholder mest B12-vitamin.

Her er noen flere eksempler på retter som inneholder både folat og B12:
 • Burrito eller enchilada med sorte bønner og biff, kylling eller svinekjøtt
 • Spinatsalat med krabbe eller laks
 • Omelett med spinat og mager ost

 • Les også: Derfor er egg sunt


  2. Spis mye frukt og grønt

  Frukt og grønnsaker er fulle av viktige næringsstoffer, som for eksempel fytokjemikalier, som gir deg bedre livskvalitet og helse.

  En studie viste at personer som spiste to ekstra porsjoner med grønnsaker om dagen hadde elleve prosent større sannsynlighet for å ha god helse, og de som spiste aller flest grønnsaker hadde et positivt syn på sin egen helse.

  Les også: Grønnsaker gir sexy hudfarge


  Et grovt knekkebrød kan motvirke depresjon. Foto: colourbox.com
  Et grovt knekkebrød kan motvirke depresjon. Foto: colourbox.com Vis mer

  3. Spis mat som er rik på selen hver dag

  Selen er et mineral som oppfører seg som en antioksidant i kroppen, og antioksidanter kan generelt gi deg bedre helse og bedre humør.

  Forskning antyder for eksempel at oksidativt stress i hjernen har sammenheng med mild til moderat depresjon hos eldre mennesker. I en studie fikk halvparten av deltakerne (som var eldre mennesker) et tilskudd på 200 mikrogram selen, mens den andre halvparten fikk placebo. Selv om det trengs mer forskning for å bekrefte funnene, fikk de som fikk selentilskuddet markant færre depresjonssymptomer.

  Les også: Kosttilskudd som virkelig fungerer

  Prøv i hvert fall å få i deg det anbefalte inntaket av selen, som er 55 mikrogram om dagen.

  Fullkorn er en glimrende selenkilde. Hvis du daglig spiser flere porsjoner fullkorn, som for eksempel havregryn, fullkornsbrød og brun ris, får du lett i deg 70 mikrogram om dagen.

  Denne maten er også rik på selen:
 • Bønner og belgfrukter
 • Magert kjøtt (magert svine- eller biffkjøtt, og kylling og kalkun uten skinn)
 • Magre melkeprodukter
 • Nøtter og frø (spesielt paranøtter)
 • Sjømat (østers, muslinger, krabbe, sardiner og fisk)

 • Les også: Grill deg glad og lett


  4. Spis fisk flere ganger i uken

  Flere nye studier viser at man har lavere risiko for å få depresjonssymptomer hvis man spiser mye fisk, særlig fet fisk som laks, som har et høyt innhold av omega-3-fettsyrer.

  - Omega-3 fra fisk ser ut til å ha en positiv effekt på klinisk definerte humørsvingninger, som for eksempel fødselsdepresjon, sier Jay Whelan, som er leder ved fakultet for ernæring på The University of Tennessee, til WebMD.

  Noen av de beste omega-3-kildene er:
 • Sild
 • Regnbueørret
 • Laks
 • Sardiner
 • Tunfisk

 • Les også: Dette bør være i handlevognen din


  Sushi kan få opp humøret ditt. Foto: colourbox.com
  Sushi kan få opp humøret ditt. Foto: colourbox.com Vis mer

  5. Få din daglige dose D-vitamin

  Føler du deg alltid lettere til sinns når du har fått litt sol på kroppen? Det har sin naturlige forklaring – solstrålene får nemlig kroppen din til å danne D-vitamin. Fire nye studier har vist at det finnes en sammenheng mellom lave D-vitaminnivåer og fire ulike stemningslidelser, nemlig PMS, vinterdepresjon, uspesifisert stemningslidelse og alvorlig depresjon.

  Ifølge forsker Pamela K. Murphy ved The Medical University of South Carolina kan man få kontroll på stemningsleiet hvis man får i seg mellom 25 og 50 mikrogram D-vitamin om dagen. Det er markant mer enn myndighetenes anbefalte inntak, som i dag ligger på 7,5 mg for voksne mennesker.

  Les også: Sannheten om solarium

  Det finnes dessverre ikke mange matvarer som inneholder mye D-vitamin, så Murphy anbefaler oss å få i oss vitaminet fra flere ulike kilder: korte opphold i sola, vitamintilskudd og mat.

  D-vitamin finnes i:
 • Fet fisk, som laks, tunfisk og makrell
 • Storfelever
 • Ost
 • Eggeplommer

 • Men de viktigste D-vitaminkildene våre blir ofte mat som er beriket med D-vitamin, som for eksempel melk, juice og ost.

  Les også: Her er supervitaminet


  6. Spis 30 gram sjokolade

  - Små mengder mørk sjokolade fungerer som et naturlig stimulerende middel, sier Becker.

  - Mørk sjokolade virker nemlig inn på endorfinnivåene i hjernen, noe som får oss til å føle oss bedre.

  I tillegg ser det ut til at mørk sjokolade også har en hjertevennlig antikoagulerende effekt på blodkarene våre. En nederlandsk studie har vist at menn som spiser en tredjedels sjokoladebar om dagen har lavere blodtrykk og lavere risiko for hjertesykdom. Sjokoladen får dem også til å føle seg bedre.

  Les også: Denne kakaoen er spesiell


  Det finnes imidlertid også mat som kan få deg til å føle deg mye dårligere og mer deprimert, og som du dermed bør unngå hvis du vil smile i hverdagen:


  1. Spis mindre mat med mye mettet fett

  Mettet fett er kjent for å kunne forårsake hjertesykdom og noen typer kreft, og nå tror forskere at det også kan spille en rolle i depresjon. Denne sammenhengen ble oppdaget i en studie kalt The Coronary Health Improvement Project, som fulgte 348 personer mellom 24 og 81 år. Det viste seg nemlig at en nedgang i inntaket av mettet fett i en seksukersperiode førte til mindre depresjon.

  Les også: Fettet du kan fråtse i


  Du bør kutte ned på alkoholen hvis du føler deg trist og lei. Foto: colourbox.com
  Du bør kutte ned på alkoholen hvis du føler deg trist og lei. Foto: colourbox.com Vis mer

  2. Begrens alkoholinntaket

  Drikken som kan få deg til å føle deg bra er i virkeligheten et depressivt middel. I små doser kan alkohol gi deg en midlertidig lykkefølelse, men sannheten er altså at alkohol er et kjemisk middel som virker deprimerende på hjernen og har innvirkning på alle nerveceller.

  Avhengig av mengden alkohol kan man raskt gå fra å føle seg avslappet til å få overdrevent sterke følelser og dårligere koordinasjon. Det er med andre ord ingen tilfeldighet at depressive lidelser ofte forekommer sammen med stoffmisbruk.

  Les også: Unngå januarsmellen


  3. Pass på koffeininntaket

  Koffein kan gjøre deg mer irritert på flere måter:
 • Hvis koffeinen du får i deg sent på dagen forstyrrer nattesøvnen din, er sannsynligheten stor for at du føler deg gretten og utslitt helt til du får deg en god natts søvn.
 • Koffein kan også føre til en energieksplosjon, som raskt ender med utmattelse.

 • Det har seg imidlertid slik at noen mennesker er mer følsomme enn andre for koffeinens mer brysomme effekter. Hvis du er en av dem bør du drikke mindre kaffe, te og cola en stund for å se om det hjelper på humøret og energinivået, særlig på slutten av dagen.

  Les også: Så mange tekopper er nok

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer