Mange vil bevare helse og skjønnhet lengst mulig. Den anerkjente amerikanske ernæringseksperten Cheryl Forberg har skrevet boken Positively Ageless, om hvordan du kan spise deg til bedre helse og et sunnere utseende. Forbergs ekspertise benyttes for øvrig flittig av tv-kanalen NBC og helsenettstedet Prevention.
Her er Forbergs fire topptips om hvilken mat du bør velge for å holde deg flott og sprek.
1. Vær fargeglad
Antioksidanter kan bidra til å redusere utviklingen av rynker. Antioksidanter lagres imidlertid ikke i kroppen, og hos voksne kvinner synker nivået hver fjerde til femte time. Frukt og grønnsaker er heldigvis fulle av antioksidanter, og regelen er at det er de mest fargerike blant disse som har flest av de gode vitaminene.Her er stoffene som er viktigst for en sunn hud og maten du finner dem i:
2. Drikk mer
Jo eldre vi blir, jo mindre tørste føler vi oss. Det kan gjøre oss mer sårbare for dehydrering. Noe av det første som skjer da er at elastisiteten i huden blir mindre, slik at vi lettere utvikler rynker.Åtte glass vann om dagen trenger de fleste av oss, ifølge Forberg. Er du ikke så glad i vann, kan du godt bytte ut noen av glassene med grønn te, juice eller kaffe. Spiser du mye frukt vil du også få i deg væske på den måten.
3. Bli mett på proteiner
Du bør la cirka 30 prosent av kaloriene du får i deg komme fra proteiner. Etter fylte 30 mister du fra tre til åtte prosent muskelmasse hvert tiår. Dermed svinner både styrke og evnen til å forbrenne kalorier hen.For å unngå dette bør du trene og få i deg nok proteiner, som bygger muskulaturen din. Proteiner motvirker også trøtthet, de bidrar til å holde blodsukkernivået jevnt og hjelper kroppens celler til både reparasjon og vekst.
Gode proteinkilder er hvitt kjøtt, fisk og soyaprodukter.
4. Ta det på kornet
Full- og helkornsprodukter, brun ris og villris inneholder masse antioksidanter og fiber. Kostfiber er komplekse karbohydrater som kroppen din ikke tar opp i seg. Derfor gir den deg ikke energi, men hjelper til med å transportere skadelige stoffer ut av kroppen.Fiber gir god metthetsfølelse, er bra for fordøyelsen og kan også beskytte mot kreft i tykktarmen, og irritert tarm.
Fiber forbygger diabetes, høyt kolesterol, høyt blodtrykk, overvekt og hjerte-/karsykdommer.
Gode fiberkilder: Bønner, frukt, fullkorn, helkorn, nøtter og grønnsaker. Knask frukt når du får lyst på noe mellom måltidene. Fem biter tørket eple inneholder 3 gram fiber. Spis skallet på frukten, mye av fiberet sitter her. Vask frukten godt først for å bli kvitt bakterier og sprøytestoffer.
Hvor mye kostfiber du trenger avhenger av hvor gammel du er.
LES OGSÅ:
