Foto: Steinar Torvbråten
Foto: Steinar Torvbråten
Livsstil

Spis deg slank på fett

Og frisk blir du også. Her er hemmeligheten bak.

- I dag er jeg overbevist om at det var mangelen på fett som gjorde at jeg var så desperat sulten.

Det sier den svenske legen Annika Dahlqvist i et intervju med KK.no. Vi møter henne på SAS-hotellet, der hun nettopp har spist sin vanlige frokost, som består av følgende:

En kornblanding som ikke inneholder mye karbohydrater, men består av linfrø, gresskarkjerner, solsikkekjerner, sesamfrø, hakkede nøtter og kokosfett. Dette heller hun litt kefir på, og abslutter med en kaffe med kremfløte. Hun spiser også alltid et egg eller to til frokost.

Derfor er egg sunt

- Da får jeg i meg tilstrekkelig med fett og proteiner, og bare en anelse karbohydrater, sier legen, som med dette holder seg mett helt fram til middag.

Dahlqvist har slitt med overvekt og andre helseproblemer siden hun var 20 år. Hun har i en årrekke drevet med jo-jo slanking, har vært gjennom en rekke forskjellige dietter, og har prøvd alt fra pulverkurer til fettfattig kost, men uten å oppnå noen resultater.

Så fikk hun et tips fra datteren sin, som studerte medisin.

Les også:
Lavkarbo gjør deg feit
Feit mat gjør deg slank

Lite karbo, mye fett

Tipset til datteren gikk ut på et karbohydratfattig kosthold, utenrestriksjoner på fett.

- I løpet av en uke gikk hun ned tre kilo. Jeg kunne ikke tro mine egne ører! Selv hadde jeg jo ikke gått ned tre kilo på tre år, snarere tvert imot, skriver Dahlqvist i boken hun nå er ute med: Doktor Dahlqvists Guide til LCHF.

LCHF står for Low Carb High Fat, og viser til et kosthold som går ut på å erstatte karbohydratene (sukker) med fett i så stor grad som mulig. Et kosthold med mye fett, rikelig med protein og lite karbohydrater holder blodsukkeret stabilt og stimulerer kroppens fettforbrenning, ifølge ”LCHF-ere”.

Få fart på forbrenningen

 Legen Annika Dahlqvists interesse for kosthold ble vekket etter at hun lenge hadde slitt med overvekt og andre helseproblemer. Foto: Per Ervland, Aller Internett
Legen Annika Dahlqvists interesse for kosthold ble vekket etter at hun lenge hadde slitt med overvekt og andre helseproblemer. Foto: Per Ervland, Aller Internett Vis mer

Gjorde underverker

- Da jeg begynte å spise mer fett, fungerte det bra. Jeg kjente meg ikke så sulten, jeg ble gladere og sterkere. I tillegg ble jeg kvitt fibromyalgien, leddbetennelser, tarmkatarr, gass i magen og jeg fikk mindre fett på magen. Psykisk fikk jeg det også mye bedre, og jeg fikk sove bedre, forteller legen til KK.no, og legger til flere helseforelder: Bedre tannehelse, færre urinveis- og soppinfeksjoner, samt at dietten reduserer risikoen for kreft.

Dette høres nesten for godt ut til å være sant! Hvordan kan man gjennom kostholdet løse så mange problemer?

- Mat spiller en stor rolle for hele helsen. Det er tydelig at denne typen kosthold tar bort betennelser i kroppen, og gjør at man får det psykisk bedre. Og når man ikke spiser karbohydrater, blir man ikke plaget med luft i magen, forklarer Dahlqvist.

Spis deg til en flatere mage

En annen fordel med denne kosten, er at man ikke trenger å gå og tenke på mat hele dagen, ifølge Dahlqvist.Tenker ikke mat hele tiden

- Det er så deilig å slippe å holde på med alle disse måltidene. Man tenkte jo nesten ikke på annet før. Nå kan jeg bruke hele dagen til å tenke på andre ting, sier hun.

Til middag spiser hun det hun kaller «vanlig mat», med like mye proteiner som før, men dropper pasta og poteter, og sørger heller for mer fett.

Får du aldri søtsug?

- Nei. Det beste mot søtsug er fett, sier hun, og tar seg heller noen brødskiver med fett og masse pålegg hvis et sug skulle komme.

Slik stopper du suget

Dahlqvist anbefaler denne kosten hovedsakelig til overvektige og personer med metabolske syndromer (høyt blodtrykk, høye insulinverdier og høye kolesterolverdier osv.), de med begynnende hjertesykdom og diabetes type 2.

- Disse lever farlig. Andre som vil ned i vekt, kan også prøve seg på denne dietten og se om den fungerer. Man må gi slipp på skrekken for det naturlige mettede fettet. Det er dette som er grunnsteinen i kostholdsproblematikken, sier Dahlqvist, som innrømmer at hun ikke har behov for å telle kalorier. Matmengden blir jo nå bare halvparten av det den var før.

Møter motstand

Dahlqvist møter mye motstand fra ernæringsfysiologer som er veldig imot denne typen kosthold, men dette bryr hun seg ikke noe om.

Les også: Brød er ikke roten til alt ondt

Selv har hun gått ned 18 kilo, og gleder seg over at LCHF-dietten ser ut til å ha blitt en trend i Sverige.

- Nesten alle vet om noen som følger denne dietten, sier hun.

Og hva med fysisk aktivitet for dem som vil ned i vekt?

- Fysisk aktivitet er helsebringende, og det føles bra å trene. Men fysisk aktivitet har ikke noe for seg hvis man vil ned i vekt. Det er en myte at man kan trene seg ned i vekt. Man skal spise seg ned i vekt, sier Dahlqvist.

- Det er fantastisk å holde vekten uten å være sulten. Det er den beste livskvaliteten en kan få. Det er plagsomt å være sulten, avslutter legen.

I kveld skal hun sammen med sin LCHF kollega Sten Sture Skaldeman holde et foredrag på Høgskolen i Oslo om LCHF og hvordan man gjennomfører et slikt kosthold i praksis.
Til forsiden