Fisk Og Skalldyr

Spis deg smart

Hold hjernen i form med den riktige maten.

Spis deg smart
Publisert
Sist oppdatertHva er omega-3 og omega-6?

Omega-3 og omega-6 er begge såkalte essensielle fettsyrer. At de er essensiellebetyr at kroppen er avhengig av disse fettsyrene for å opprettholde livsviktige funksjoner. Disse sunne fettsyrene finnes naturlig i blant annet fisk og sjømat. Har du problemer med åspise fisk, bør du ta tran for å sikre deg at kroppen får i seg nok av det gode fettet.

 • Les mer om sunne saker i sunnhetsleksikonet vårt

 • Selv om de færreste av oss står i fare for å miste vettet med det aller første, er kostholdet vårt også viktig for hjernen. Skal den holde seg i vigør over lengre tid, er den i likhet med kroppen avhengig av de riktige næringsstoffene. Hjernen er spesielt glad i fisk, på grunn av de gode fettsyrene som finnes i fisk og sjømat. Fisk inneholder både omega-3 og omega-6, fettsyrer som blant annet er viktige for hjernens struktur og funksjon. med tilstrekkelige mengder av det gode fettet på plass, sørger du ikke bare for å gjøre kroppen din fornøyd, men hjernen blir også ekstra glad.

 • Les også: Slik holder du hjernen i form

 • Her er tre middagsforslag som smaker godt, gjør deg sunn - og kan være med på å holde deg smart hvis du spiser dem ofte nok.

  Het fiskecurry - 4 porsjoner

  1 kilo torsketfilet
  1 finhakket løk
  1/2 chili, finhakket
  2 hvitløksfedd, finhakket
  Finhakket ingefær (fersk)
  6 curryblader
  2 stilker sitrongress
  2 kanelstenger
  3 hele nelliker
  1 ts gurkemeie
  1 ts paprikapulver
  2 tomater, skoldet og skrelt
  Saften av 1 lime
  4 dl kokosmelk
  7 dl vann
  Litt salt
  Lime og paprika til pynt
  Ris

  Rens fisken - fjern bena og del fiskeen i like store biter. Press en lime over fiskebitene og gni inn salt, gurkemeie, finhakket chili og paprikapulver. Ha de andre igrendiensene, foruten kokosmelken, i en kjele og la det koke opp. La det småkoke i 10 minutter. Hell i kokosmelken og legg fiskebitene i sausen, og la det trekke like under kokepunketet til fisken er ferdig. Pass på så fisken ikke blir liggende for lenge. Pynt med limebåter og paprikabiter og servér med ris.

 • Les også: Hot hverdag - derfor er det sunt med sterk mat

 • Krabbekaker

  250 g renset krabbekjøtt, hvitt
  Olje og smør til steking
  2 egg
  1 ss majones
  1 ss dijonsennep
  1 ss worcestershiresaus
  1 ss finhakket persille
  1 ss finhakket gressløk
  1 ss søt chilisaus
  5 loffskiver uten skorpe, i små terninger
  Salt
  Kvernet hvit pepper

  Rens krabbene (eller bruk ferdig renset krabbekjøtt). Ha eggene i en bolle og pisk dem sammen med Worchestersausen, majonesen, sennepen, chilisausen, gressløken og persillen. Tilsett brødterninger og krabbekjøtt og bland forsiktig sammen. Pass på at krabbekjøttet ikke går helt i oppløsning. Form kaker som du legger på et stekebrett. Sett dem i kjøleskapet i minst et par timer før steking. bruk en blanding av olje og smør i pannen, og stek kakene på middels varme til de er gjennomstekte med en gyllen og sprø overflate. Kan serveres på tradisjonelt vis med poeter og grønnsaker, eller for eksempel som burger med salat og hamburgerbrød. Får du noen til overs, er kalde krabbekaker nydelig på brødskiva som lunsj eller frokost dagen etter.

  Prøv også:
 • Krabbesalat
 • Sjøsprøyt på tallerkenen

 • Sitrusfrisk tunfisk - 4 porsjoner

  2 dl ferskpresset appelsinjuice
  1 dl ferskpresset sitronjuice
  1 dl ferskpresset limejuice
  3 ss sukker
  4 finhakkede hvitløksfedd
  1 ss nykvernet pepper
  1 ts salt
  1 ts knuste fennikelfrø
  4 tunfiskbiffer, crika 2 cm tykke

  Bland sitrusjuicene, sukkeret og hvitløken i en kjele og la det koke opp. la det småkoke til det hele er redusert til omlag 1,5 dl. Ta kjelen fra pannen og la det avkjøles litt. Bland pepper, salt og fennikelfrø og gni inn begge sidene av tunfiskbiffene med krydderblandingen. Varm opp en grillpanne - eller bruk grillen. Ha litt olje i pannen. Stek firsken i cirka 3 minutter på hver side på sterk varme, men pass på så den ikke blir brent. Snu fisken igjen og pensle den med sitrusblandingen, stek i 1 minutt. Snu nok en gang, pensle den andre siden, og stek i 1 minutt igjen. Ta fisken ut av pannen eller av grillen når den er middels stekt. Serveres med salat.

  Prøv også:
 • Grillet tunfisk med pasta
 • Grillet tunfisk med rødbetsalat
 • Frisk tunfisk
 • Scampi og tunfisk på sitrongress • Spis deg smart
  Spis deg smart
  Spis deg smart
  Foto: gurkemeie
  Foto: gurkemeie Vis mer
  Spis deg smart
  Spis deg smart
  SPIS CHILI: Ikke bare smaker det godt, men en ingrediens kalt capsacin bidrar til å øke blodsirkualsjonen og produksjonen av endorfiner. Foto: Colourbox
  SPIS CHILI: Ikke bare smaker det godt, men en ingrediens kalt capsacin bidrar til å øke blodsirkualsjonen og produksjonen av endorfiner. Foto: Colourbox Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer