Underliv

Spis deg til et friskt underliv

Riktig kost kan forebygge underlivsplager.

MATEN PÅVIRKER HELSA: Knapt noen nyhet, men prinsippet gjelder faktisk også underlivet. Sjekk hvilke matvarer som kan lindre og forebygge plager. Foto: Colourbox
MATEN PÅVIRKER HELSA: Knapt noen nyhet, men prinsippet gjelder faktisk også underlivet. Sjekk hvilke matvarer som kan lindre og forebygge plager. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Plages du av underlivsproblemer som tørrhet, sopp eller urinveisinfeksjon?Det er svært vanlig at kvinner opplever dette innimellom. Noen blir oftere rammet enn andre, og da kan det være greit å vite hvordan kostholdet kan hjelpe til å lindre og forebygge.Når det er sagt, bør du først og fremst gå til legen om du opplever plutselige forandringer og plager i form av sårhet, kløe, betennelser osv. LES OGSÅ: Ikke tro på dette trusetullet

MAT SOM VIRKER MOT: Sopp i underlivet

Sopp i underlivet er en veldig vanlig plage. Når oppblomstringen av candidasoppen først har skjedd, er det bare en soppdrepende krem fra apoteket som hjelper. Dersom du ofte opplever sopplager, kan det være en idé å spise mer yoghurt, og helst naturell. Melkesyrebakteriene hjelper til å holde ph-balansen i underlivet riktig. LES OGSÅ: Derfor bør du alltid ha yoghurtCandidasoppen finnes i kroppen til de fleste av oss, og det er sukker som er den viktigste næringen. Hvis du kutter ned på sukkerinntaket kan dette hjelpe. Å spise hvitløk styrker immunforsvaret, så dette kan ha forbyggende effekt. Kanel er et naturlig soppdrepende middel, så du kan godt drikke eple og kanel-te, også. Det mest kjente forebyggende middelet mot sopp i underlivet er tranebær. Drikk tranebærjuice når du kjenner at symptomene er på vei. Den bør helst være usukret.

MAT SOM VIRKER MOT: Urinveisinfeksjon

Urinveisinfeksjon er veldig vondt. Noen rammes av dette gjentatte ganger. Forebyggende tiltak er å drikke mye væske i form av vann eller sure væsker som appelsinjuice og tranebærjuice (de bør være usukret). Å spise blåbær kan også forebygge infeksjoner. Det samme kan ananas, som inneholder et antibakterielt enzym.LES OGSÅ: Husk å tisse etter sex hvis du plages av urinveisinfeksjonerUrinveisinfeksjoner pleier å gå over av seg selv etter en ukes tid. Men gjør det skikkelig vondt, bør du gå til lege og få antibiotika. Da vil symptomene gå over ganske raskt. (Gjør de ikke det, må du kontakte legen igjen.) I tillegg bør du ligge unna følgende inntil du har blitt helt bra. Det er: Kaffe, alkohol og sterk krydret mat.

MAT SOM VIRKER MOT: Vaginal tørrhet

Hvis du opplever tørrhet i underlivet, kan det være verdt et forsøk å spise mer soyaprodukter. Soya inneholder nemlig en form for østrogen som kan hjelpe til å få i gang fuktproduksjonen i skjeden. Det enkleste er å kjøpe soyamelk og bruke den i kaffen eller ha over müslien.

Andre regler for et sunt underliv

  • Ikke bruk sterke såper i underlivet. Intimsåper er ingen vits - den beste metoden er å skylle godt med lunkent vann hver gang du dusjer.
  • Bomullstruser er best. Syntetiske stoffer kan irritere og gir lite luft.
  • Unngå truseinnlegg, da disse hemmer lufttilgang og kan skape irritasjon.
  • Hvis du barberer deg nedentil, så husk å skifte barberblad ofte.
  • Skift tampong og bind ofte.
  • Tørk deg forfra og bakover når du er på toalettet.
  • Beskytt deg med kondom når du har sex, om du ikke har fast partner og dere begge har sjekket dere for kjønnssykdommer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer